YERELDE SEÇMEN DAVRANIŞI
Yerel seçimlerde Türkiye genelinde de olduğu gibi marka haline gelmiş siyasi partilerin niteliklerinden daha ziyade, gösterilen aday profili ön plana çıkmaktadır. Kıymetli hemşerilerimin çok iyi hizmetleri olan başkanlara iki ya da üç dönem daha yetki verdiğini geçmiş dönemlerdeki seçmen davranışlarını analiz ettiğimizde açıkça görüyoruz. Ben inanıyorum ki yerel seçimler sonucunda hemşerilerimizin sağ duyusu galip gelecektir. Çoğunluğun onayı ile başkan seçilmek, kim olursa olsun büyük bir gurur ve onur vesilesidir. Ben Tokatlıyım diyen ve hizmet için yola çıkan her Tokatlıya Allah hizmet etmek nasip etsin. Son yıllarda Tokat'ın geliştiğini, ilerlediğini ve bir değişim sürecine girdiğini görmek gerekir. Her aday bu amaca yönelik vizyon oluşturmak ve strateji geliştirmek zorundadır . Tokat'ın vizyonu büyük ve gerçekleştirilebilir hayalleri olan hizmet odaklı bir başkana ihtiyacı vardır. Bu konuda belirleyici tek patron, hemşerilerimizdir . Seçme ve seçilme hakkı anayasal bir hak olup, aynı zamanda, gelişmiş demokrasilerde alışılagelmiş bir yönetim kültürüdür. Bu bağlamda, yerel seçimlerin kutuplaşma ve kamplaşma ortamı yaratmadan şenlik havası içinde geçmesi hepimizin ortak beklentisidir. Partilerin güzide adayları, seçim çalışmalarını, popülist söylemlerden uzak gerçeklerle halkın taleplerini örtüştürecek biçimde inşa etmek zorundadır.
Seçmenin oy verme içgüdüsünü, siyasi, ideolojik ve ekonomik sebepler doğrudan etkiler. Genellikle Seçmenin oy tercihinin seçmenin çıkarıyla doğru orantılı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Doğal olarak her insan öncelikle kişisel menfaatini düşünerek hareket eder. Hepimize düşen temel görev, Tokat'ın çıkarlarını öncelemektir. Seçmenin iktidardaki bir partinin adayına oy verme eğiliminin yüksek olduğunu düşünmek olağan üstü bir durum değildir. Bu da yerel yönetime daha iyi hizmet ve kaynak geleceği inancından kaynaklanmaktadır. Bu anlamda herkesin tercihine saygı duymak demokratik olgunluğun bir göstergesidir. Hepimizin ortak arzusu iyi bir adayın Tokat'ı yönetmesidir. Böyle bir adaya vicdani kanaatine göre yetki vermek, her Tokatlı hemşerimize düşen kutsal bir görevdir.
Peki adayda hangi nitelikler olmalı dediğimizde neler söyleyebiliriz? Bunlardan kısaca söz etmek kanımca yararlı olacaktır. Özellikle; yerel seçimlerde, seçmen bir adaya onay verirken iş ve sosyal yaşamında, lokal çevrede neleri değiştirebileceğine kanaat getirmek ister. Bu noktadan hareketle sosyal iletişimi ve insani ilişkileri güçlü olan adayların seçilme şansı her zaman yüksektir. Adayın geçmişi, oy kapasitesi ve kişisel nitelikleri bu şansı olumlu yönde etkilemektedir. Seçmenin oyu pasta gibidir. Bütün adaylar pastadan pay alabilmek için 24 saat esasına göre çalışmalıdır. Birçok siyasi parti, en iyi adayı seçmenin karşısına çıkarmak için çok titiz bir çalışma süreci içine girecektir. Tabii ki siyasi partiler açısından amaç, seçmeni etkileyecek en iyi adayı vitrine koymaktır. Demokrasinin, seçme ve seçilme özgürlüğünün en güzel tarafı da budur. Bir çok aday seçmenin gözüne ve kalbine girmek için kıyasıya demokratik olgunluğa yakışır biçimde karşılıklı polemik yaratmadan ve yerel tansiyonu yükseltmeden yarışmak zorundadır. Aday oy alabilmek için, seçmenin karar verme sürecini mutlak suretle iyi yönetmek zorundadır. Hemşerilerimiz, adayın bu güne kadar yaptığı hizmetlere, iş ve hizmet üretme kabiliyetine, ürettiği orijinal fikir ve ihtiyaca yönelik yerel projeler ile bunları hayata geçirme kapasitesine göre oy verecektir. Yerel seçimlerde, adaydan ve seçilenden en iyi hizmet beklemek her Tokatlının en doğal hakkıdır. Kişilerin siyasi ideolojileri ve destekledikleri siyasi partiler ikinci planda, birinci planda ise yerel halkın talepleri ve özlenen kamu hizmeti olması gerekmektedir. Aday seçildikten sonra toplumun her kesimine hizmet etmekle yükümlüdür. Çünkü hizmetin siyaseti olmaz, ayrım gözetmeksizin herkese eşit ve adil kamu hizmeti sunmak vicdani bir sorumluluktur.
Sonuç olarak, mesai mefhumu gözetmeden çalışan, daha çok halkla iç içe olan, farklı projeler üreten, seçmenle arasındaki gönül köprüsünü sağlam inşa eden, seçim sürecini iyi yöneten adayın ipi göğüsleyeceğini tahmin etmek zor değildir. Temennimiz odur ki seçilen kardeşimiz Tokat'ı iyi yönetsin ve güzide ilimizi layık olduğu yerlere taşısın..
Av. Nuri YILDIRIM( 23 Eylül 2018)
YORUMLAR