38°C
15 January 2025
Son Dakika Tokat Haberleri - En Güncel ve Doğru Haberler Haberler

DİJİTAL HARÇLIK İÇİN MEB’DEN PROJE ÇALIŞMASI

  • Ocak 25, 2020
  • 4 min read
DİJİTAL HARÇLIK İÇİN MEB’DEN PROJE ÇALIŞMASI

Tokat Milli Eğitim Müdürlüğünce, çocuklar için oluşturulan kredi kartlarının, dijital oyun bağımlılığının oldukça arttığı günümüzde ticari kâr ve bir anlamda sömürüye açık hale getirilmemesi için bilinçlendirme projesi planlanıyor.

Önceki gün gazetemizde “Dijital Harçlık Sömürüye Dönmesin” başlığıyla, ebeveynlerin dijital harçlık uygulamasının çocukların dijital oyun bağımlılığını ticari kâr ve bir anlamda sömürüye açık hale getirdiği yönündeki endişesini gündeme taşıdığımız haberimize ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkileriyle görüştük. Ebeveynlerin uygulamaya ilişkin endişesini dile getirdiğimiz görüşmede, konunun önemli olduğuna işaret edildi. Teknoloji bağımlılığıyla ilgili okullarda öğrenci ve velilere bilinçlendirme seminerleri düzenlendiği belirtilerek, bu konuya ilişkin özel bir başlık açılarak projelendirme yapılabileceği bildirildi. Projelendirme süreci sonuçlandığında gerekli bilgilendirmenin yapılacağı kaydedildi.

DİJİTAL HARÇLIK VE TİCARİ SÖMÜRÜ KAYGISI

Çocuklar için günlük yada haftalık limitli oluşturulan kredi kartı ile anne-babalar çocuklarına dijital ortamda harçlık veriyor. Ancak sanal ortamda fazla vakit geçiren çocukların nereye para harcadığı kafalarda soru işareti oluşturuyor. Dijital oyun bağımlılığının oldukça arttığı günümüzde uygulama, ticari kâr ve bir anlamda sömürüye açık hale gelebiliyor.

Çocuklara yönelik dijital harçlık uygulamaları yaygınlaşmaya başladı. Bu uygulamalar içinde ilk sıralarda bulunan platform yaklaşık 25 bin kullanıcıya ulaştı. Telefona indirilen uygulamayla aktif hale gelen kartla, anne-babalar çocuklarına dijital ortamda harçlık veriyor. Karta istedikleri kadar para yükleyen aileler, bunun nereye harcandığını ise anında görüyor. Ancak sanal ortamda fazla vakit geçiren çocukların nereye para harcadığı aileleri tedirgin ediyor. Türkiye, 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcıyla dünyada sosyal medyayı en aktif kullanan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Sosyal medyayı da en aktif 18 yaş altı grubu kullanıyor. 18 yaş altı grubu sosyal medyanın yanı sıra dijital oyun ortamlarında da çok fazla vakit geçiriyor. Dijital harçlık uygulamasını kullanan ve çocuklarının bu kartları dijital oyunlarda çeşitli bölümlere geçme, malzeme satın alma gibi durumlarda kullandığını gözlemleyen ebeveynler, uygulamanın çocukların dijital oyun bağımlılığını ticari kâr ve bir anlamda sömürüye açık hale getirdiği yönünde endişe duyuyor.

DİKKAT!  KAYSERİ ŞEKER, PANCAR PARALARINI 25 ARALIK’TA ÖDEDİ

AİLELER VE ÇOCUKLAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Konuya sosyal medya paylaşımıyla dikkati çeken Gazeteci Fatih Kılıç, ebeveynleri uyararak,

“Anne-babalar, ebeveynler… Dikkat…

Çocukların da kredi kartı oluyor. Çocuklar bu karta para yatırıyor. O kart, dijital ortamda oyunlarda para harcamaya kullanılıyor.

Çocukların dijital oyun bağımlılığını ticari kâr ve bir anlamda sömürüye açık hale getiriyor.

Kartın adını anıp reklamını yapmak istemem. Yaşını başını almış, 18 yaş üstü insanımız da kullanıyor. Aklı var fikri var, kendini bağlar… Diğer yanda 18 yaş altı, bilhassa ilkokul, ortaokul ve lise çağı öğrencileri celbeden oyunlarda 3, 5, 10 derken ucu açık miktarda paralar sanal ortamda emiliyor!

Lütfen duyarlı olalım! Çocuklarımızın sanal dijital ortamlarda nefsi sömürülerine fırsat vermeyelim. Bilinçlendirelim!” ifadelerini kullandı.

About Author

Hilal Yıldırım

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri