38°C
15 January 2025
Sağlık Haberleri

Dr. Hülya Deveci: GETAT nedir? Ne değildir? GETAT ile mucizevi sonuçlar mümkün mü?

  • Mart 20, 2023
  • 5 min read
Dr. Hülya Deveci: GETAT nedir? Ne değildir? GETAT ile mucizevi sonuçlar mümkün mü?

Tokat’ta Fizik, tedavi uzmanı olarak hizmet veren Dr. Hülya Deveci, GETAT ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp anlamına gelen GETAT uygulamaları sağlık bakanlığının 2014 yılında yayınladığı bir genelge ile resmi bir çerçeveye oturtuldu ve yetkili kişilerce uygulanmasına izin verildi. Bu genelgede GETAT başlığı altında 15 adet tedavi yöntemi sıralanmıştır: Akupunktur, kupa (hacamat), proloterapi, mezoterapi, ozon, sülük, larva, apiterapi, fitoterapi, hipnoz, refleksoloji, müzik terapi, homeoterapi, karyopraktik, osteopati. Aslında bu tedavilerin bir kısmı yüzyıllardır süregelen kullanıma sahip, bir kısmı da göreceli olarak daha yeni.

Neden bu tedaviler modern tıbbın klasik tedavileri arasında tanımlanmıyor?

Bir tedavi metodunun bilimsel kaynaklarda önerilebilmesi için şöyle bir süreç işliyor: Bireysel vaka örnekleri ile faydalı olduğu gözlemlenen tedavi yöntemi çeşitli araştırma yöntemleri ile çok fazla sayıda araştırmaya konu oluyor. Bu araştırmaların hem sayıca çok fazla olması (yüzlerce, binlerce gibi) hem de teknik olarak daha kaliteli çalışmalar olması gerekiyor. Eğer bu sürecin sonunda tedavinin etkinliği kanıtlanırsa ancak bilimsel tıbbi kaynaklarda tedavi yöntemi olarak önerilebiliyor. Yukarıda adını saydığımız GETAT yöntemleri aslında gözlemsel olarak hastalarda etkinliği olduğu bilinen yöntemler. Ancak daha çok sayıda ve bilimsel geçerliliği yüksek, daha kaliteli araştırma yöntemleri ile etkinliklerinin kanıtlanmasına ihtiyaç var. Bu yüzden tıp dünyasında tabiri caizse kendilerine ‘’yasal’’ bir yer bulamıyorlar. Ama bu demek değildir ki bu yöntemler hiçbir işe yaramıyor. Elbette ki işe yaradığı durumlar var sadece haklarındaki araştırmanın sayısı ve kalitesi bir miktar az.

Peki, modern tıp tüm dertlere deva mı?

Gerek hastanelerle çok haşır neşir olan hastalar gerekse meslekte yıllarını geçirmiş tecrübeli hekimler gayet iyi bilir ki modern tıp bütün dertlere maalesef çare olamamaktadır. Bazı hastalıkların tam bir tedavi imkânı olmadığı gibi endüstrileşen toplumlarda birçok yeni kronik hastalık ortaya çıkmaya devam etmektedir. Modern tıp yöntemleri ile tedavi edilemeyen hastalar doğal olarak başka tedavi arayışlarına girmektedirler. GETAT uygulamaları yasallaşmış olmasına rağmen hala sağlık merkezlerinde yeterince GETAT ile ilgilenen hekim olmadığından hastalar da bu ihtiyaçlarını tıp eğitimi almamış kişiler aracılığı ile gidermeye çalışıyorlar. Burada çuvaldızı biraz sağlık camiası olarak kendimize batırmamız gerekiyor. Hala birçok hekim arkadaşımız bu yöntemlere mesafeli bakmakta. Yakından biliyorum çünkü ben de çok direnç gösterdim bir zamanlar. Bazılarınca Ortodoks tıp olarak adlandırılan ( keskin, katı, dogmatik kural ve kabulleri olan) modern tıp eğitimi alan bizler GETAT yöntemlerini kabullenmekte zorlanıyoruz. Ancak objektif bakıldığında böyle bir ihtiyaç var ve hastalar bu ihtiyaçlarını tıp eğitimi almamış kişiler aracılığı ile gidermeye çalışıyorlar.

DİKKAT!  TÜRKİYE’NİN YÜZDE 39’U KAN ŞEKERİNİ ÖLÇTÜRMÜYOR

Çözüm?

GETAT genelgesi aslında çözüm için güzel bir adım. Eksiklikler olsa da bu yöntemler için belli bir yasal çerçeve çizilmesi güzel. Bir sonraki adım üniverisitelerde tıp ve uzmanlık eğitiminde GETAT uygulamalarına yer verilmesi, hastane ve diğer sağlık merkezlerinde GETAT polikliniklerinin yaygınlaştırılması gibi seçenekler olabilir.

GETAT bir mucize mi? Tüm hastalıkları tedavi eder mi?

Diğer taraftan bazı kişiler tarafından GETAT uygulamalarına aşırı ve abartılı bir anlam yüklenilmekte. Her derde deva, mucizevi çözümler olduğunu iddia edenler olmakta. Gerçekçi olunduğunda böyle bir şeyin bırakın GETAT uygulamalarını, hiçbir tedavi yöntemi için söylenemeyeceği açıktır. Tüm tedaviler tüm hastalarda başarılı olacak diye bir kural yoktur. Tedavi başarısını etkileyen bir dolu etken vardır. Bu yüzden herhangi bir tedavi için mucizevi sonuçlar iddia etmek bir nevi şarlatanlıktır. Bu tedavilere bu kadar olağanüstü değer atfetmek aslında bir taraftan da onları gerçekçi bir zeminden koparmak oluyor. Yani hastaya mükemmel sonuçlar vadettiğiniz bir tedavi başarısız olduğunda (ki gayet muhtemel) bu tedaviden fayda görebilecek başka hastaların da aklına şüphe düşürmüş oluyorsunuz.

Sonuç?

GETAT uygulamaları doğru hastada, doğru kişilerce yapılırsa birçok hastalıkta tedaviye yardımcı ve faydalı olma ihtimali yüksek. Bilimden ve gerçeklerden kopmadan ama esnek ve geniş düşünmeyi de ihmal etmeden çok daha fazla sayıda hastalığı tedavi edebiliriz.

İnstagram: https://www.instagram.com/drhulyadeveci/

Web site: https://hulyadeveci.com/

Hulya Deveci 1024x1024 1
About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri