38°C
24 January 2025
Almus

Görev Yeri Belgesi Nedir, Nereden Alınır? (MEBBİS) Memur

  • Mayıs 28, 2024
  • 9 min read

Görev yeri belgesi, memur ve öğretmenlerin alabileceği; bazı kurumlar tarafından talep edilen ve talep edilmesi durumunda ibrazı için Mebbis sisteminden çıkarılan bir belgedir. Devlet memurları ve öğretmenlerden bazı durumlarda bu belgeler talep edilebilir. Örneğin evlilik, tayin, atama ve benzeri durumlarda bu belge temin edilmeli ve kuruma sunulmalıdır. Peki görev yeri belgesi nedir, e-devlet görev yeri belgesi nasıl alınır?

  • Tayin dilekçe örneği
  • ÖABT nedir?

Aynı zamanda sadece resmi işlemler için değil, şehrinizde indirimli otobüs kartı kullanmak için bile bu evrak sunulmalıdır. Belediyeler, öğretmen kartı vermek için başvuru formunun doldurulmasında hariç, kişinin öğretmen olduğunu ayırt edecek bu belgeye de ihtiyaç duyar. e-Devlet görev yeri belgesi nasıl alınır?

Bu belge üzerinde kişinin çalıştığı kurum, görevi, adresi ve sicil numarası yer alır. Belgenin geçerli sayılması için de ıslak imzalı olması gerekmektedir. Bunun için tüm detayları da yazımızın devamında bulabilirsiniz. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı tarafından talep edilen görev belgesi ile görev yeri belgesi karıştırılmamalıdır. Çünkü bu iki farklı belgedir. İçişleri Bakanlığı’nın talep ettiği belge, sokağa çıkma kısıtlamaları döneminde kullanıldı.

Görev Yeri Belgesi Nedir, Nereden Alınır?

Bu belge; kişinin çalıştığı yer, kadro bilgileri ve memurluk derecesi gibi bilgileri içeren, resmi kurumların bazı durumlarda istediği bir belgedir. Bu belge, genellikle atama ve çalışma yeri değişikliği durumlarında talep edilir. Öğretmenlerin atama veya yer değişikliği gibi durumlarında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu belge talep edilir. Öğretmen görev yeri belgesi Mebbis üzerinden kolaylıkla indirilebilir.

Bu belge sadece resmi kurumlar veya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değil; belediyeler tarafından bile istenebilir. Neden diyecek olursanız, belediyelerin öğretmenlere sunmuş olduğu “Öğretmen Kartı” ile indirimli yolculuk yapmaları sağlanıyor. Bu kartı alabilmek için ise bu belgeyi ibraz etmek zorunlu tutuluyor.

Görev Yeri Belgesi Hangi Bilgileri İçeriyor?

Görev yeri belgesinin üzerinde kişisel bilgilerin yanı sıra kişinin memuriyetiyle alakalı da bilgiler bulunur. Sicil numarası ve kimliğinizi doğrulayacak birçok bilgi bulunur. Belgenin üzerinde yer alan kişisel bilgiler;

  • TC Kimlik Numarası
  • Ad Soyad
  • Baba Adı
  • Ana Adı
  • Doğum Tarihi/Yeri şeklindedir.
DİKKAT!  Mahkeme çeşitleri ve görevleri neler? 2024 Mahkeme türleri

Belgenin üzerinde yer alan görevle ilgili bilgiler;

  • Görev Yeri
  • Unvanı
  • Kadro Derecesi
  • Maaş Derecesi
  • Maaş Kademesi
  • Emekli Sicil No
  • Son Öğrenim Durumu
  • Son Mezun Olduğu Okul şeklindedir.
  • > Mavi Diploma

Görev Yeri Belgesi Nasıl Alınır?

Atama, başka bir il veya ilçeye taşınma veya okul değişikliği gibi durumlarda öğretmenler görev yeri belgesi edinmelidir. Bu belge ilgili kurumdan alınabileceği gibi Mebbis üzerinden de çıkartılabilir. Belgenin çıkartılabilmesi için öncelikle Mebbis sistemine giriş yapılmalıdır. Sisteme kullanıcı adı ve şifre ile veya e-Devlet şifrenizi kullanarak da giriş yapabiliyorsunuz. Daha sonra izlemeniz gereken adımlar da şöyle.

E-Personel kategorisi üzerinden kuruma gitmeye gerek kalmadan birçok işlem gerçekleştirilebilir. Görev yeri belgesi de bunlardan biridir. Sisteme başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra e-Personel seçeneğine giriş yapılmalıdır. Ardından istenen belgeler seçeneği arasından “Görev Yeri Belgesi” seçilir. Ad Soyad veya TC Kimlik Numarası girilerek “Giriş” seçeneğine tıklanır. Açılan belge yazdırılarak belge alma işlemi tamamlanabilir.

Mebbis görev yeri belgesi kuruma teslim edilmeden belge üzerinde istenen bilgiler doğru şekilde doldurulmalı ve eski çalışılan kuruma onaylatılmalıdır. Onaylama işlemi müdür veya müdür yardımcısı tarafından gerçekleştirilebilir. Doğrulanmamış ve imzası olmayan belgeler geçersiz kabul edilecektir.

Eş Durumunda Görev Yeri Belgesi Talep Edilir mi?

Bilindiği gibi kendisi ve eşi öğretmen olan kişilerde eşlerden birinin ataması yapıldığında diğeri de eş durumundan atama talep edebilir. Eşi ve kendisi öğretmen olup eş durumundan yapılan atamalarda kişi özür grubunda atama olarak kabul edilir. Bu sebeple kendisinden herhangi bir belge talep edilmemelidir. Fakat bazı okullar tarafların evli olduğuna dair nüfus kayıt örneği gibi gereksiz belgeler talep etmektedir. Bu yanlış bir uygulamadır çünkü zaten Mebbis sisteminde kendisi ve eşi öğretmen olan kişilerin tüm bilgileri yer alır.

DİKKAT!  Özel güvenlik kimlik kartı sorgulama 2024 ÖGG kimlik kartı sorgulama

Görev Yeri Belgesi Örneği

Aynı zaman üstte de bağlantısını verdiğimiz, ile siz de belge hazırlayabilirsiniz. Bunun için de ilgili bağlantıyı takip ederek örnek belgeleri indirebilirsiniz.

MEB Görev Yeri Belgesi Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?

Belgenin geçerli sayılabilmesi için geçerlilik süresinin dolmamış olması gerekir. Süresi dolmuş görev yeri belgeleri ile işlem yapılamaz ve resmi kurumlar tarafından belge kabul edilmez. Görev yeri belgesi geçerlilik süresi, belgenin oluşturulduğu tarihten itibaren 3 yıl olarak resmi gazetede duyurulmuştur. Örneğin 2020 Ocak ayında düzenlenen bir belge, 2023 Ocak ayına kadar geçerlidir.

Görev Yeri Belgesi Onaylanma Süreci

Resmi kurumlar tarafından onaylanmayan bir belgeni hiçbir geçerliliği yoktur. Boş halde çıkartılan belge doğru ve eksiksiz şekilde doldurulduktan sonra eski çalışılan kuruma onaylatılmalıdır. Çoğu zaman belgenin okul müdürü tarafından imzalanması yeterli olur ancak bazen İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından imzalanması talep edilir.

Okul İdaresinden Görev Yeri Belgesi Talebi

Öğretmen görev yeri belgesini Mebbis üzerinden yazdırmak istemiyorsanız okul idaresinden talep edebileceğinizden bahsetmiştik. Bu yöntemin en büyük avantajı okuldan belge talep etmek veya belgeyi almak için okula gitmeye gerek olmamasıdır. Okul yönetimine telefon ile ulaşarak görev yeri belgesi talep edebilirsiniz. Okul müdürü veya yardımcısı DYS üzerinden elektronik imzalı belgenizi tarafınıza mail ile iletecektir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bu belgenin daha önceki yıllarda çıkartıldığı durumlarda, belgenin çıkartıldığı tarih üzerinde 3 yılın dolmadığından emin olunmalıdır. Ancak en sağlıklısı atama veya değişiklik durumlarında aynı tarihlerde temin etmektir.
  • Belge yazdırıldıktan sonra istenen bilgilerin doğru ve eksiksiz girilmesi, okunaklı şekilde doldurulması önemlidir. Okunaklı olmaya belgeler sistem tarafından kabul edilmeyebilir.
  • Belge üzerinde İl ve İlçe bilgilerinin doğru şekilde yer alıp almadığı oldukça önemlidir. İnternette yer alan bazı örneklerde İl ve İlçe bilgisi bulunmaz. Bu sebeple belgenin güncel olması gerekir.
DİKKAT!  Stalk ne demek? 2023 Stalklamak ne anlama geliyor? Stalking

Sokağa Çıkma Kısıtlaması Görev Belgesi Nedir?

Öğretmen görev yeri belgesi ile, sokağa çıkma kısıtlamalarında muaf olduğunuzu gösteren görev belgesi birbirinden tamamen farklıdır. Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutan görev belgesi, İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile ortaya çıkmıştır. İçişleri Bakanlığı ile koordine yürüyen bu hizmet, e-Devlet üzerinden muaf olduğunuza dair bir görev belgesi almanızı sağlıyor.

Genelgeye göre, işyerinin hazırlamış olduğu izin belgeleri ise geçersiz sayılıyor. Geçersiz sayıldığı için de kolluk kuvvetlerinin ceza kesme şansı ortaya çıkıyor. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için GBT veya polis kontrolü sırasında görev belgesi göstermeniz gerekiyor.

e-Devlet Görev Yeri Belgesi Nasıl Alınır?

e-Devletten sokağa çıkma yasağından muaf olmak için görev belgesi almanız gerekiyor. Bu belge, e-Devlet İçişleri Bakanlığı hizmetlerinden “E-Başvuru” adımından alınıyor. E-Başvuru sayfasına giriş yaptıktan sonra ilk olarak e-devlet şifreniz ile kimlik doğrulaması yapmalısınız. Kimlik doğrulamasının hemen ardından da sizi bilgilerinizin yer aldığı sayfa karşılayacak, burayı eksiksiz doldurun.

Bağlı olduğunu sektör bilgisine göre, sistem bilgileri otomatik olarak getirecek. Eğer sokağa çıkma yasağından muaf kalan bir sektörde hizmet veriyorsanız, sistem otomatik tanıyacak. Ancak sokağa çıkma yasağından muaf değilseniz, sistemde bilgiler görünmeyecek.

Sokağa çıkma yasağından muaf olan sektörler şöyle;

  • Bakkallar, marketler, manavlar ve büfeler,
  • Lokantalar, restoranlar,
  • Eczaneler, sağlık kuruluşları,
  • Üretim zinciri

e Devlet görev yeri belgesi nedir, nasıl alınır gibi soruları yanıtlamaya çalıştık.

Gizli Hazineleri Keşfedin

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri