iPhone veya iPad; iOS kullananan tüm cihazların silinmiş dosyalarını kurtarmanız gerekebilir. Sitemize gelen bir yardım isteği sonucunda böyle bir konu hazırlamaya karar verdik.
Ayşe Hanım’dan aldığımız mail şu şekildeydi: “Benim fotoğraflarımı arkadaşım yanlışlıkla sildi. Yedeklerim de yok. Bu fotoğrafları kurtarmamın bir yolu yok mu?”
Bu sorunun cevabı cihaza göre değişiyor. Aslında dijital ortamdan bir veriyi silmek o kadar da kolay değildir. Örneğin bilgisayarda, format atsanız dahi, harddiskteki bilgileri kurtarmak mümkündür. Silinen bilgilerin aslında sadece adres bilgileri silinir. Recovery programlarıyla silinmiş dosyaları kurtarmak mümkündür. Bu kural mobil sistemlerde de geçerlidir.
iPhone yedeğiniz var mı?
Eğer iTunes programı kurulu bir r bilgisayara iPhone’unuzu bağladıysanız, iTunes bilgisayarınıza telefonunuzu yedeklemiş olabilir. Bunu kontrol ediniz.
iTunes ile yedeğiniz yoksa, belki de iCloud hesabınıza yedekleme yapılmıştır. Eğer iPhone’unuzdan; Ayarlar > iCloud yolunu takip ederek, iCloud yedek bilgilerinize bakabilirsiniz. 5GB ücretsiz iCloud yedek hakkı Apple tarafından zaten veriliyor. Siz isterseniz bu miktarı artırabileceğiniz gibi, farklı bulut servislerini kullanarak da yedekleme yapabilirsiniz.
iCloud neleri yedekler?
iCloud, iPhone/iPad/iPod Touch için her gün, cihaz fişe takıldığında, wi-fi üzerinden otomatik olarak şu bilgileri yedekler:
- Kitap, müzik, film satın alma bilgileri
- iOS aygıtınızdaki fotoğraflar ve videolar yedeklenir.
- Aygıt ayarları
- Uygulama verileri
- Ana menü ekranı, uygulama düzeni
- iMessage, sms mesajlar, mms mesajlar
- zil sesleri
- Sağlık verileri
- Visual Voicemail parolası
- HomeKit ayarları
iCloud yedeklerime nasıl ulaşabilirim?
Çok kolay. Buraya tıklayarak iCloud ana sayfasından kullanıcı bilgilerinizle yedeklerinize ulaşabilirsiniz.
Hiçbir yedeğim yok. iPhone’dan silinmiş verileri nasıl kurtarabilirim?
Evet. Şimdiye kadar ki yazdıklarım giriş faslıydı. Yazımızın asıl konusuna gelelim.
Ön bilgi: Bu işi ücretli ve ücretsiz yapan çok uygulama var. Ücretli olan uygulamaları ücretsiz bulma yöntemleri de var. Ama burada yazmam doğru olmaz. Uygulamanın başarısı genel olarak şuna bağlı: Verileri sildikten sonra, cihaza başka ne kadar veri kopyaladınız? Yazımın girişinde bahsettiğim gibi, sil demekle veri silinmiyor. Ama o veriyi sağlam olarak geri getirmek için de üzerine veri yazılmamış olması gerekiyor. Eğer üzerine veri yazıldıysa, %100 şekliyle o veri geri getirilemiyor. (En azından ben bilmiyorum)
Easeus data recovery
Bu programın ücretsiz sürümünü indirip, deneme yapabilirsiniz. Eğer bilgilerinizi bulursa, ücretli versiyonunu 59 dolara satın almayı düşünebilirsiniz. Ücretsiz sürümde her seferde tek fotoğraf geri yükleme demişler. İsterseniz 50 kez tarama yaptırıp, 50 farklı fotoğrafı da ücretsiz geri alabilirsiniz. Biraz zahmetli iş..
Nasıl kullanıldığını aşağıdaki video’da göstermişler.
İndirme sayfası için tıklayın.
Güncelleme: Easeus hakkında yaptığımız daha ayrıntılı bir inceleme için tıklayın.
Dr Fone
Dr Fone çok yaygın kullanılan bir program. Ücretli / ücretsiz versiyonları var. Ücretsiz sürümünü indirmek için buraya tıklayınız.
Nasıl kullanıldığına aşağıdaki videodan bakabilirsiniz.
PhoneRescue kullanarak iOS cihazından silinen verileri kurtarma:
PhoneRescue de iPhone’unuzdan silinmiş dosyaları kurtarmanıza yarıyor.
Programı buradan indirebilirsiniz. (Ücretli olanı 49.99 dolar)
1- IOS cihazını bilgisayarınıza bağlayın.
2- PhoneRescue’u başlatın ve iPhone, iPad veya iPod Touch’ınızı algılamasını bekleyin. Zaten çalışıyorsa, iTunes’dan çıkmanız gerekebilir.
3- IOS Cihazından Kurtar’ı seçin ve İleri’ye tıklayın.
4- Ardından, kurtarmak istediğiniz öğeleri (Fotoğraflar, Whatsapp ekleri vb.) Seçin ve Tara’yı tıklayın.
5- PhoneRescue iOS cihazını silinen dosyalar için tarar. Tarama tamamlandıktan sonra, kurtarılan fotoğrafların, videoların ve diğer dosyaların listesini döndürür. Onları kaydetmek için Kurtar butonuna tıklayın.
PhoneRescue, satın almadan önce tüm özellikleri denemenize izin verirken, Dr.Fone’un üst düzey özellikleri deneme modunda kullanılamaz. Yine de, bu veri kurtarma çözümleri, bazı silinen verilerin iPhone’unuzdan, iPad’inizden veya iPod Touch’tan kurtarılması gerektiğinde kullanışlı araçlardır.
Tenorshare iPhone Data Recovery
Yedekleme dosyaları olmadan doğrudan iPhone’tan veri kurtarma;
ITunes / iCloud yedeklemesinden iPhone verilerini kurtarma;
ITunes yedek dosyalarından bilgisayara veri yedekleme, geri yükleme, yedekleme;
IPhone’dan en fazla 16 tür dosya alma;
Hasar görmüş, çöktüğü, kırılmış veya çökertilen iOS cihazlarından kayıp verileri saklama;
Jailbreak’den sonra veri kaybı, iOS yükseltme, fabrika ayarı geri yükleme;
En yeni iPhone 7’yi ve iOS 10’u destekleme vb.. gibi özellikleri var.
Kısıtlı bir süre için tamamen ücretsiz olması, diğerlerine göre en büyük avantajı. Yani tek sefer kullanacaklar için iyi bir seçim.
Programı indirmek için tıklayın.
iPhone/iPad veya iPod cihazınızdan yanlışlıkla bir dosya sildiyseniz ve yedekleriniz de yoksa, yukarıda saydığımız programları veya bunlar gibi çok sayıda farklı programı deneyerek, verilerinizi kurtarabilirsiniz. Bu işte vazgeçmemek çok önemli. Bir programın bulamadığı bir fotoğrafı veya video’yu bir başkası bulabilir. Ne yazık ki bu programlar ücretli. her ne kadar ücretsiz versiyonların kısıtlı kabiliyetleri olsa da denemenizi öneririz.
Keşfetmeye Devam Edin