38°C
15 January 2025
Haberler

KIŞ AYLARINDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

  • Aralık 10, 2018
  • 4 min read
KIŞ AYLARINDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Medicalpark Özel Tokat Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Candan Aktaş kış aylarında sağlıklı beslenmenin önemine değinerek, bilgilendirmelerde bulundu.

            Yaz bitti, soğuk günler kapıda. Günlerin kısalıp, gecelerin uzadığı, güneşin sıcaklığını daha az hissettirdiği, soğuk havanın hakim olduğu kış mevsimine sağlıklı bir merhaba demek öncelikle sağlıklı beslenmekten geçiyor.

Bağışıklık sistemini güçlü tut:

            Kış döneminde soğuk algınlığı ve gripten korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Bu açıdan, meyve-sebze tüketiminin artırılması önemli. Elma, armut, nar, portakal, kivi, mandalina ve greyfurta mutlaka yer ayırın. Yulaf betaglukanı da bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili. Anti-oksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar, önemli miktarda potasyum, lif, A ve C vitamini,  niasin içerir. Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasından yer alır. Ayrıca nar, bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu olarak tüketilir. İçeriğindeki besin öğeleriyle kolesterolü düşürür, kalp sağlığına ve kansere yakalanma riskini kansere karşı koruyucu etki gösterir. 100 ml. nar suyu, 100 ml. kırmızı şaraba veya 100 ml. yeşil çaya göre 2-3 kat daha fazla anti-oksidan taşır. Narın aynı zamanda kan yapıcı, idrar söktürücü, enerji verici ve tansiyon düşürücü etkisi de var.

Süt ve süt ürünleri önemli:

Güneş ışığı bizim asıl D vitamini kaynağımızdır. Bu mevsimde güneş ışığından tam yararlanamadığımız için onun yerine diğer d vitamini kaynağımız olan süt ve süt ürünlerini beslenmemize mutlaka eklemeliyiz.

Cilt için balık ve badem:

            Sıcaklıkların düşmesi ve nemin azalması cildin kurumasına sebep olur. Diyette yapılan değişiklikler, vücudun kurumasını engelleyebilir. Bunun için ilk önce sağlıklı yağları tüketmeye başlamalısınız. Yağlar, hücreleri koruyucu etki gösterir, eğer çok az miktarda yağ tüketiyorsanız derinizde çatlaklar oluşabilir. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin somon, orkinos gibi balıkları özellikle kış aylarında haftada 2-3 gün tüketmeye özen gösterin. Yeterli E vitamini almak da önemli çünkü E vitamini deriyi koruyucu etki gösteren ve hücrelerdeki serbest radikalleri yok eden bir diğer besin öğesi. Badem, kabak çekirdeği ve bal kabağı kaynakları arasında. E vitamini yetersizliği derinin dokusunu ve kalitesini etkiler.

DİKKAT!  JANDARMADAN DUMAN UYGULAMASI

Su içmeyi unutma!

            Kuru ve soğuk hava su içme isteğinizi azaltabilir. Bu da vücuttan su kaybınızı artırabilir. Kaybedilen sıvıyı yerine koymak için su içmeyi unutmayın.

Gribe karşı C vitamini:

            Vücut direncinin azalmasıyla baş gösteren gripten korunmak için kuşburnu, maydanoz, kırmızı ve yeşil sivri biber, roka, kivi, portakal, mandalina ve limon gibi C vitamini yönünden zengin meyve ve sebzeler daha fazla tüketilmelidir.

 

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri