38°C
22 October 2024
Haberler

2018’İN ÖNE ÇIKAN KONULARI

  • Ocak 1, 2019
  • 17 min read
2018’İN ÖNE ÇIKAN KONULARI

2018 yılı Türkiye gündemi açısından çalkantılı bir yıl oldu. Geneli kapsayan gündem Tokat özelinde de hissedildi. Gerek siyasi politikalar gerek ekonomik politikalar yoğun gündemler oluşturdu. Türkiye 2018 yılında bir genel seçim atlattı ve yeni bir sisteme geçiş yaptı. Yeni dönemin etkileri devam ederken, dış politikada yaşanan gelişmeler, ABD ile gelinen sıkıntılı süreç, Suriye’de yaşananlar, Zeytin Dalı Harekatı ve bunların akabinde yaşanan ekonomik gelişmeler Türkiye’nin zor bir dönemeçten geçmesine neden oldu. Bununla birlikte yaşanan sosyal ve kültürel gelişmeler de ülke gündeminde zaman zaman hızlı çıkışlara yol açtı. Şimdilerde ise 2019 Mart ayında yapılacak mahalli idareler seçimleri için hummalı bir dönem geçiriliyor. Tüm bu gelişmeler ışığında Tokat’ta 2018 yılında öne çıkan başlıklar neler oldu, hangi konular gündemimizi belirledi? Gazetemiz arşivinden ay ay tarama yaparak öne çıkan başlıkları toparladık. İşte ay ay Tokat’ın gündeminde olan konular..

OCAK

            2018 yılı Ocak ayında Tokat’ın gündemine damga vuran konulardan bir tanesi İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Tokat’ta silahlı eğitim kamplarının bulunduğuna ilişkin açıklaması oldu.  Söz konusu iddia eski MHP İl Başkanları Murat Polat ve Onur Çalışkan tarafından yalanlandı ve FETÖ kumpası olduğunu belirtildi.

Tokat Halit Sokağı’nın sağlamlaştırılması projesi için protokol imzalandı.

2018 yılı oda seçimlerinin de yaşandığı yıl oldu. Eski MHP İl Başkanı Onur Çalışkan’ın AKSİAD üyelerine sivil toplum kuruluşu ve siyasi partilerin genel kurullarına aday olmamaları yönündeki çağrısı yankı uyandırdı.

Ocak 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tokat’ta geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tokatlı için yeni havalimanının 2020’de biteceğinin sözünü verirken, Tokat –Turhal arasında yeni bir demiryolu için çalışmalara başlandığını duyurdu.

TSK tarafından Suriye’nin Afrin bölgesinde terör örgütü PKK, PYD, YPG, KCK ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin yok edilmesi ve sınır güvenliğinin sağlanmasına yönelik başlatılan askeri operasyon Türkiye’nin birinci ana gündemi oldu. “Zeytin Dalı” adıyla başlatılan askeri harekata yoğun bir destek vardı.

ŞUBAT

            Şubat ayında TSK’nın Afrin bölgesinde gerçekleştirdiği “Zeytin Dalı Harekatı”na destek açıklamaları devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2017 sonuçlarına göre Tokat’ın nüfusu bir yılda 576 kişi azaldığı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından ülke genelinde başlatılan Okuryazarlık Seferberliği kapsamında Tokat’ta da ‘Okuryazarlık Seferberliği’ başlatıldı.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine aday olanlar Tokat için projelerini açıkladı.

Meydan projesinde 2. ve 3. Etapta temel atma töreni AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya’ın katılımıyla yapıldı.

Tokat ziyaretinde açıklamalarda bulunan eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Şehirlerin geleceğinin yöneticilerin ufuklarına bağlı olduğunu vurguladı.

Turhal Şeker Fabrikasının özelleştirilmemesi için eylemler yapıldı ve özelleştirilmeye tepki gösterildi.

MART

            Mart ayında da Turhal Şeker Fabrikasının özelleştirilmemesi için girişimler devam etti. Turhal Şeker’in özelleştirileceği ihaleye Tokatlıların oluşturduğu konsorsiyumun gireceği açıklandı. Siyasilerin Turhal Şeker Fabrikasının kapanmayacağına dair açıklamaları oldu.

TSO seçimlerinde başkanlığı aday olan isimler seçim ziyaretlerine devam etti.

Tokat Terminalinde şehir içi servis hizmetleri kaldırıldı. Kamuoyunu bilgilendirecek bir açıklama olmaksızın servis hizmetlerinin kaldırılmasına tepki gösterildi.

Turhal ilçesinden Sözleşmeli Er Gökhan Güllü Afrin’de arama tarama çalışması sırasında teröristlerin kaçarken tuzakladığı el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu şehit oldu.

DİKKAT!  ALTIYÜZEVLER'e SPOR KOMPLEKSİ VE MUHTARLIK BİNASI

Tokat Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti seçimlerinde 6 oy farkla Ahmet Orhan Gürgünoğlu öncülüğündeki liste seçimi kazandı.

Kuvvetli hava akımlarıyla taşınarak yurdun belirli bölgelerinde kendini gösteren Kuzey Afrika kaynaklı toz oluşumu Tokat’ta da etkili oldu.

TSK’nın Afrin’de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı kapsamında önceden tuzaklanan EYP’nin infilak etmesi sonucu ağır yaralanan ve GATA’da tedavisi devam eden Uzman Çavuş Necmettin Yiğit yapılan

müdahalelere rağmen şehit düştü.

NİSAN

            Nisan ayında Başkan Eroğlu 4 yıllık çalışma sürecini değerlendirdi. Şehrin kimliğini öne çıkarmanın öneminden söz eden Başkan Eroğlu, kimlikli, karakterli şehir olarak Tokat’ı öne çıkarmayı, el sanatlarının yaşatıldığı, üreten ve yerel kalkınmayı önemseyen belediyecilik anlayışında olduklarını anlattı. Şehir ekonomisine katkı sağlamayı, hayvancılığa, tarıma, turizme katkıda neler ortaya koyabilmeyi hesap ederek belediyecilik hizmetlerini yürütmekte olduklarını vurguladı ve “kimlikli,

üreten, yerel kalkınmaya önem veren şehircilik.” cümlesini kurdu.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri yapıldı. Sarı, Kırmızı, Mavi ve Beyaz renkli dört seçim

pusulasının yarıştığı bir seçim oldu. Beyaz renkli oy pusulası ile Dr. Ali Çelik ve ekibinin listesi 24 kişilik mecliste çoğunluğu oluşturdu.

Türk Polis Teşkilatının 173. Kuruluş yıldönümü kutlandı.

Turhal Şeker Fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin girişimler protesto edilmeye devam edildi.  Yapılan özelleştirme ihalesini Kayseri Şeker aldı.

CHP’nin OHAL sürecine tepkileri oldu.

Eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Tokat’a bir bilim merkezi kuracakları müjdesini

verdi. Bakan Özlü, “Tokat’ın ihtiyacı olan OSB ile alakalı Bakanlığımızın bütün desteklerini Tokat’ımıza

sağlayacağız.” dedi.

MAYIS

            1 Mayıs kutlamalarına Günevi Köyünden çiftçi Abdurrahman Öz, “Bütün bankalara borcumuz var. Hacze düştük, nerede bu ülkeyi yönetenler? Ben halkım, ben üretenim, ben yaşayanım, açım aç.” sözleri damga vurdu.

Filistin’deki hukuksuzluklar ve İslam dünyasına karşı atılan adımlar Tokat İHH öncülüğündeki STK’lar tarafından protesto edildi.

Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Genel Kurulu yapıldı.Fehmi Çankaya ve yönetim listesi 250 delegenin 147’sinin oyunu alarak başkan seçildi. Çankaya, en büyük hedeflerinin odalara ve üyelere adil davranmak olduğunu açıkladı.

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında PKK’li teröristler tarafından yola önceden döşenen al yapımı patlayıcının inlak etmesi sonucu şehit olan Piyade Ulaştırma Er Recep Yıldırım memleketi Erbaa’da son yolculuğuna uğurlandı.

Partiler 24 Haziranda yapılacak seçimler için aday tanıtım toplantıları ve çalışmalara ağırlık verdi.

TSO Başkanı Ali Çelik, OSB için yeni dönem hedeflerini açıkladı.

TUİK 100 Tokatlıdan 36’sının İstanbul’da yaşadığını açıkladı.

HAZİRAN

            Türk Silah Kuvvetlerince Kuzey Irak’ta gerçekleştirilen operasyonda Tokatlı Piyade Uzman Çavuş Seyfettin Turan Aktaş şehit düştü.

Reşadiye’de 7 yaşındaki Halil Karaçam kaçan topunu almak isterken Kelkit Çayına düştü ve hayatını kaybetti.

Niksar Başkanı Özdilek Özcan, Niksar’ın Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Ön Listesine girdiğini açıkaldı.

Şırnak’ın Güneyçam bölgesinde PKK’lı teröristlerle çıkan çatışma sırasında şehit olan Özel Harekat Polis Memuru Said Uslu Erbaa’da son yolculuğuna uğurlandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimi kazandıkları takdirde Tokat ziyaretinde şeker fabrikalarının satış sözleşmelerini iptal edeceğini söyledi.

DİKKAT!  “ENGELLİLERİMİZ İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”

Eski Başbakan Binali Yıldırım ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce Tokat’ta miting gerçekleştirdi. Binali Yıldırım, Niksar-Ünye yolunun yapımı için söz verirken, “Niksar-Ünye yolunu yapacağız ve Karadeniz’i Tokat üzerinden Akdeniz’e bağlayacağız.” dedi. Muharrem İnce ise Tokat’taki fabrikaların özelleştirilmesine dikkati çekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim çalışmaları kapsamında STK’larla bir araya geldi.

24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimi ilk turda kazanan lider oldu. AK Parti Tokat’tan üç, CHP ve MHP birer milletvekili çıkardı.

TEMMUZ

            Haziran ayına çocuğa cinsel istismar konusu damga vurdu. Tokat Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan

açıklamada çocuğun cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki, fuhuşa teşvik ve aracılık suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında 12 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği, 9 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Tokat trafiğinin çözümü için akıllı sistem uygulaması gündeme getirildi.

Tokat esnafı süpermarket zincirlerine karşı “Kahraman esnaf süper marketlere karşı” sloganıyla kampanya başlattı.

CHP İl Başkanlığı genel merkez için kurultay çağrısında bulundu.

Turhal Pancar Kooperatifi Olağan Genel Kurulu zaman zaman yaşanan gerginlikler çerçevesinde yapıldı. Başkan Yalçın Bekler güven tazeledi.

Almus barajında ilk defa kano yarışları yapıldı.

Dilek- Burhan Atış çiftinin 2 çocuğundan büyüğü olan Evrim Atış10 Temmuzda yayladaki evlerinin

önünde oynarken kayboldu. Tüm aramalara rağmen Evrim bulunamadı.

Bedelli askerlik yapacakların 21 günlük eğitimi hangi birliklerde alacaklarına yönelik yapılan taslak çalışmaya Tokat 48’inci Piyade Eğitim Alayı da alındı.

AĞUSTOS

            Ağustosta açıklanan 2018 Haziran ayı geçici verilerine göre Tokat ‘ta ihracat yüzde 30,7, ithalat yüzde 59,1 azaldı.

ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı almasına Tokatlılar tarafından tepki gösterildi.

Kanal Tokat Projesi kapsamında geliri aşevine bağışlanacak olan Liman Kafe ve Millet Kıraathanesi hizmete başladı.

Tokatlının büyük hevesle beklediği yeni Tokat Havalimanının alt yapı ve üst yapı çalışmaları için temel kazısı yapılmaya başlandı.

İŞKUR tarafından yapılan açıklamada Tokat’ta İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı 2014 yılında 10 bin 925 kişi iken 2018 yılında 17 bin 337 kişi olduğu açıklandı.

Doların yükselmeye başlaması ve ekonomik dalgalanmalar gündeme oturdu. Küresel saldırıların ekonomi maskeli yeni boyutu olduğu vurgulandı. Türk lirasını değerlendirmek için seferberlik çağrısı yapıldı.

Tokatlı otobüs firmaları Amerikan menşeili ürünleri ikram etmeyerek, Amerika’nın Türkiye’ye yaptırım kararına karşı tavır aldı.

EYLÜL

            Eylül ayında inşaat sektörü temsilcileri bir araya gelerek sektörün sorunlarını ele aldı.

İYİ Parti Ömer Sağol yerel seçimlerin genel seçimlerin fişeği olduğunu belirterek, yerel seçimlerde 11 ilçede başarı elde etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Tokat’ta kış hazırlıkları başladı.

Emeklilerin TOKİ için başvuru kuyruğu uzun süre gündemde yer aldı.

CHP’den yapılan açıklamada ekonomik gelişmelerin dış güçlere bağlanmaması gerektiği vurgulandı.

Yeni Modern Sanayi Sitesi için bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Turhal Şeker Fabrikasının 85’inci kampanya dönemi açılışına katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli pancar ve şeker üretiminin sürdürülmesinde karalı olduklarını vurguladı.

EKİM

            Ekim ayında TÜİK’in açıkladığı verilere göre Tokat’ın tarım ve hayvancılık şehri olmasına rağmen  en çok canlı hayvan ithal etmesi öne çıkan konulardan biri oldu.

Tokat Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan başarılı çalışma sonucu yoğurt kabına uyuşturucu hap saklayıp kente sokmak isteyen iki şahıs yakalanarak tutuklandı.

DİKKAT!  YAŞLILAR SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA UYMUYOR

Emniyet Müdürlüğünün çalışmaları kapsamında Tokat’ta emniyet kemeri takma oranının yüzde 20’den 85’e yükseldiği belirtildi.

Çamlıbel’in yeniden ilçe olması için girişimler Ekim ayında devam etti.

Oda ve STK bakanları ortak yaptıkları toplantıda şehir içi ulaşım ve ekmeğe zam sinyalleri verdi. Ancak toplanan komisyon zamları reddetti. Aradan zaman geçtikten sonra şehir içi ulaşıma ön görülen zam gerçekleştirildi.

Geleneksel ikinci kitap günlerinin açılışı yapıldı.

Ekonomik gelişmeler dolayısıyla haksız fiyat artışı yapanlara ve stokçulara ceza uygulanacağı bildirildi.

Erbaa’da çocuğa istismar olayının ilk davası ekim ayına görüldü. Sanık emekli öğretmen A.A.A. hakkındaki iddiaları kabul etmedi.

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, beldelerin ilçe olma taleplerinin AK Parti’nin oylarıyla reddedildiğini açıkladı.

Danıştay’ın Öğrenci Andına ilişkin kararı çeşitli sendikalar ve gruplar tarafından tartışma konusu oldu.

KASIM

            Kasım ayında Cumhur İttifakının devam edeceği vurgulandı.

TÜİK Tokat’ın ihracatının arttığını ithalatının azaldığını açıkladı.

MHP Tokat İl Başkanlığı yerel seçimlerde Tokat’ta hedeflerinin 12 ilçeyi de almak olduğunu açıkladı.

İmar Barışı kapsamında Tokat genelinde 8 bin 374 belge düzenlenirken, vatandaşlar tarafından 15 milyon 91 bin 129 lira ödeme yapıldı.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Tokat Alpu ve Günçalı barajlarının tamamlandığını bildirdi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü olan Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’nın yerine Murat Küçükali atandı.

Tokat Valisi Ömer Toraman Kütahya Valiliğine atandı. Yeni Vali Dr. Ozan Balcı görevine başladı ve amacının memlekete hizmet etmek olduğunu vurguladı.

Hayvancılığa yön verecek ve Türkiye’nin hatırı sayılır tesislerinden biri olarak nitelendirilen Topektaş Et Entegre Tesisinin açılışı yapıldı.

MHP İl Başkanı Onur Çalışkan yerel seçimlerde belediye başkanı aday adayı olmak için görevinden istifa etti.

Tokat merkezli 3 ilde torbacılara yönelik düzenlenen operasyonda 26 kişi tutuklandı.

AK Parti Tokat Belediye Başkanlığı için yeniden Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nu aday gösterdi.

ARALIK

            Aralık ayının ilk günlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Tokat’ı ziyaret etti. Kurum Tokat’ın kentsel dönüşüm anlamında yapılması gereken her türlü projenin karar bağlandığını açıkladı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İYİ Parti ve CHP arasındaki ittifak görüşmelerini analiz etti. Özel, “Sadece İYİ Parti değil 81 milyon seçmeninden bu gönül ittifakına destek vermelerini istiyoruz.” dedi.

Yeni yılın asgari ücret görüşmeleri başladı. Asgari ücret komisyonu bazı kesimler tarafından protesto edildi.

Tokat’ta Dimes kavşağı, stat ve benzinlikler kavşağı üzerine yapılacak viyadükler gündem konusu oldu.

Ankara-Konya seferini yapan YHT kılavuz lokomotifle çarpıştı. Kazada Tokatlı makinist Hulusi Böler hayatını kaybetti.

Türkiye Kamu-Sen Tokat Temsilciliğinde Çin’in Doğu Türkistan’a yönelik insan hakları ihlalleri protesto edildi.

Tokat’ta Kaleardı Mahallesinde iki katlı bir evde çıkan yangında 3 yaşındaki Yağız Efe hayatını kaybetti.

CHP’nin ekonomi heyeti ekonomik gelişmelerin yereldeki etkilerini araştırmak için Tokat’a geldi.

Tokat Sivil Kalkınma Platformu (TOSKAP) tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı. TOKAP’ın ilk icraatının tarım ve turizm platformları revize edip tarım ve turizm çalıştayları yapmak olarak açıklandı.

MHP Tokat Belediye Başkanlığı için eski Pazar Belediye Başkanı Adnan Özmen’i aday olarak gösterdi.

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Tokat Haberleri Tokat Haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet Grandpashabet giriş