38°C
25 December 2024
Haberler

UNESCO TARAFINDAN TESCİLLENEN KÜLTÜR MİRASIMIZ DEDE KORKUT ANLATILDI

  • Mayıs 30, 2019
  • 3 min read
UNESCO TARAFINDAN TESCİLLENEN  KÜLTÜR MİRASIMIZ DEDE KORKUT ANLATILDI

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Dede Korkut ve Kutadgu Bilig’in tanıtılması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla program düzenlendi.

2019 yılında ‘Dede Korkut- Korkut Ata’ Türkiye’nin 17. Değeri olarak UNESCO’nun ‘İnsanlığın somut olmayan Kültürel Mirası’ listesinde yer alması ve Kutadgu Bilig eserinin Yusuf Has Hacip tarafından yazılışının 950’inci yıl dönümü dolayısıyla anma programı gerçekleştirildi.

            Deveciler Hanında düzenlenen programa Vali Dr. Ozan Balcı ve eşi Sonay Balcı, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve eşi Hatice Eroğlu,  Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Filiz Vanlıoğlu, öğrenciler ve misafirler katıldı.

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü’nün insanlığın somut olmayan kültürel mirası; destan, masal ve müzik teması ile hazırladığı etkinlikte, Dede Korkut’un daha iyi anlatılması ve tanıtılması amaçlandı. Bu kapsamda ‘Duha Koca Oğlu Deli Dumrul’ tiyatro gösterisi sunuldu, Kutadgu Bilig ve Karahanlılar döneminden esinlenerek sergi hazırlandı.

DEDE KORKUT İNSANLIĞIN SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASI LİSTESİNDE

Programın açılış konuşması Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Filiz Vanlıoğlu tarafından yapıldı. Vanlıoğlu, “Dede Korkut Türkiye’nin 17. Değeri olarak UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesinde yerini almıştır. Bizde Dede Korkut’un günümüz insanlarına daha iyi anlatılması maksadıyla kurumumuzda yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenmesini hedefledik.

Atölyelerimizde bu konuda çalışmalara yer verilerek toplumun her kesimi tarafından tanınması ve yeni nesillere aktarılmasına bir nebze de olsa katkı sağlamak istedik. Özellikle Dede Korkut’un bizlere aktarılan sözlü mirasının atölyelerimizde ilmek ilmek işlenmesini, çeşitli konferanslar, sergiler, tiyatro etkinlikleri ile günümüz toplumuna aktarılmasını hedefliyoruz.  Anadolu’da el emeği olan her ürünün de bir hikayesi olur. Bizlerde bu çalışmalarımızla ürünlerimizde Dede Korkut’un hikâyelerine yer vererek eserlerinin sözlü eserlerin yanı sıra somut eserler haline getirmeyi planlıyoruz” dedi.

DİKKAT!  DGS Nedir?

Sonrasında Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ‘Duha Koca Oğlu Deli Dumrul’ isimli tiyatro gösterisini sundu. Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin müzik dinletisi sonrasında ‘Yeniçeriye Gazel’ adlı şiir Ayhan Şenol Akgül tarafından seslendirildi. Akabinde İstanbul’un fethinin 566. Yıl Dönümü için hazırlanan Viyana’da bir yeniçeri’ isimli tiyatro oyunu oynandı.

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri reseller tokat haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet