Camdan ve pleksiden daha dayanıklı olan polikarbon da bir çeşit plastik malzemedir. Diğerlerine göre daha hafif ve uygun fiyatta olduğu için birçok alanda kullanılmak üzere en çok tercih edilen malzemedir.
Polin Yapı olarak ürettiğimiz bu malzeme tam olarak nedir, nerelerde kullanılır biraz bunlardan bahsedelim.
Polikarbon ve Özellikleri
Normalde şekilsiz ve saydam olan polikarbon, işlenip renklendirilerek yarı saydam biçimde cama alternatif olarak piyasaya sürülmüştür. Birçok alanda camın yerin alan bu malzeme iyi derecede ısı direnci gösterir. Ayrıca alev geciktirici özelliği ile de bu direnci daha üst seviyeye taşıyabilmektedir. Daha dayanıklı ve sağlam materyal yapımında kullanılan polikarbon “mühendislik plastiği” olarak da bilinmektedir. Montaj kolaylığı ile göze çarpman bir üründür.
Esnek bir yapıya sahip olması sebebiyle plakalar halinde üretilip kolayca depolanabilmektedir. Soğuk büküm alabildiği gibi yüksek sıcaklıkta da şekillenebilme özelliğine sahiptir. Prototip yapımında vaz geçilmez bir malzeme niteliğindedir. Termoplastik bir ürün olan polikarbon, erime noktasına kadar ısıtılıp, ardından soğutularak bozulma göstermeksizin tekrar ısıtılabilme özelliğine sahiptir. En çok da bu özelliği ile değerli bir malzemedir. İklim ve doğa olaylarına karşı da oldukça dirençlidir.
Polikarbon Kullanım Alanları
Birçok özelliği ile cama ve diğer plastik ürünlerine göre daha çok tercih edilen polikarbon kullanım alanı oldukça geniştir.
- İzolasyon ve ses yalıtımında ana malzeme olarak kullanılır.
- Işık geçirgenliği ve ısı yalıtım özelliği ile sera ve kış bahçelerinde tercih edildiği gibi, fabrika, hastane ve ışığa ihtiyaç duyulun birçok binada kullanılır.
- Binalar arası geçiş köprülerinde kullanıldığı gibi mimari dekorasyon için de oldukça tercih edilen bir üründür.
- Güneş enerjisi panelleri yapımında da polikarbon kullanılır.
- Çatı ve cephelerde kullanılmak üzere tercih edilir.
- Uzun süre kullanım ömrü olan ve genel olarak her şeye karşı dayanıklılığı ile inşaat ve otomotiv sektöründe kullanılan bir malzemedir.
- Kışın daha az ısınma maliyeti oluşturması için, yüzme havuzlarının tavanlarında bu ürün kullanılır.
- Kapı giriş saçaklarında da estetik bir görünüm elde etmek için de polikarbondan yararlanılır.
- Otobüs durakları ve otoparklarda da polikarbon kullanılır.
- Ekonomik bir ürün olduğu için birçok alanın aydınlatılmasında tercih edilmektedir.
- Yaya üst geçitlerinde ve reklam panolarında da bu malzeme kullanılmaktadır.
Polikarbonun Avantajları
Güneş ışığından etkin bir biçimde yararlanmayı sağlayan polikarbon, özellikle mekân aydınlatma konusunda oldukça tasarruflu bir üründür. Hafif olması sayesinde dizaynı da kolaydır. Laboratuvar malzemelerinden inşaat sektörüne kadar daha birçok alanda kullanıma uygundur.
Zorlu iklim şartlarına karşı dirençli olan polikarbon, ekosisteme uygun olmasıyla da yüksek performans gösterir. Aydınlatma, ısıtma ve soğutma gibi birçok ihtiyaca da karşılık vermektedir. Esnekliği ile soğuk bükümlü olma özelliği de gösterir. Uzun süre dayanıklılık gösteren polikarbon 10 yıla varan bir garantisi ile maliyeti de azaltmaktadır.