Hem küçük hem de büyük işletmeler için oldukça önemli bir konu olan marka tescili, belli başlı ürünlerin diğer ürünlerden ayrılmasını sağlayan bir işlemdir. Marka tescili nasıl yapılır sorusu da, seçtiği ürünün marka haline gelmesini isteyen işletmeler tarafından araştırılan konulardan biri haline gelmiştir.
Bir ürünün marka haline gelebilmesi için belli bir süreçten geçmesi gerekmektedir Kişilerin ilgili kurumlara başvuruda bulunması ve ürününü tanıtması da uygulanması gereken adımlar arasında yer almaktadır. Bahsi geçen bu sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması ile birlikte istenilen ürünün marka haline gelmesi sağlanabilmektedir. Marka tescilinin nasıl yapıldığı ve başvurunun nasıl olduğu konusunda gerekli bilgilere alt başlıklardan ulaşabilirsiniz.
- Özel Numara Bulma
Marka Tescili Nedir?
Marka tescili olarak bilinen bu işlem, işletme sahibinin sahip olduğu herhangi bir ürünün piyasada yer alan diğer benzer ürünlerden ayrılarak marka haline gelmesidir. Bu işlem, işletme sahibi için fark yaratma olarak ön plana çıksa da belli başlı sorumluluklar da beraberinde görülen durumlar arasında yer almaktadır.
Oluşturulan markanın tescil alması halinde diğer işletmelerin tescil alan ürün üzerinden kazanç sağlaması imkansız hale gelmektedir. Bu durum da işletme sahibinin avantaj kazanmasına yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra marka sahibi, ürettiği ürünleri tescil ettirmesi halinde devretme veya miras bırakma haklarına da sahip olabilmektedir.
Marka Tescilini Kimler Alabilir?
Söz konusu bir ürünün marka haline gelmesi olduğunda marka tescilini kimler alabilir başlığı gibi pek çok konu merak edilmektedir. Herhangi bir firmanın veya işletmenin sahip olduğu ürünün marka haline gelebilmesi için başvuru yapabilecek iki kişi bulunmaktadır:
- Ürün sahibi
- Tüzel kişi
Bu iki kişi, bahsi geçen süreci ele almakla birlikte başvuru aşamasında da gereken sorumluluğu üstlenebilmektedir. Ancak yabancı uyruklu olan bireylerin bu süreci bir vekil ile birlikte yönetmesi gerekmektedir. Ancak Türk vatandaşların böyle bir zorunluluğu olmamakla birlikte iki seçeneğe sahip oldukları da söylenebilir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Herhangi bir işletmenin sahibi, kendisine ait olan ürünü marka haline getirmek istediğinde marka tescil nasıl yapılır gibi pek çok soru üzerine düşünmektedir. Bu sürece adım atılacağı zaman ilk olarak marka haline gelmesini istenilen ürünün seçilmesi gerekmektedir. Daha sonra bu alanda hizmet verene kuruma başvuru yapılması ve istenilen belgelerin elde edilmesi önemlidir.
Marka tescili için başvuruda bulunulması gereken kurum Türk Patent Enstitüsü olarak bilinmektedir. seçilen ürünün logosu ile birlikte diğer talep edilen belgelerin toparlanması sonucunda bahsi geçen bu kuruma başvuruda bulunmak ilk etapta yeterli olacaktır. Peki, bu kuruma başvurmak için elde edilmesi gereken belgeler nelerdir? Bu sorunun cevabını bir diğer alt başlıkta görmeniz mümkündür.
Marka Tescil Başvurusu İçin İstenilen Belgeler
Öncelikle marka tescili için başvuruda bulunan kişilerin hangi statüye sahip olduğu bilinmelidir. Çünkü bu süreçte kişilerden farklı, tüzel kişilerden de farklı belgeler talep edilmektedir. Marka tescil başvurusu için istenilen belgeler başlığı altında kişilerden talep edilenler şu şekildedir:
- Logo veya işaret gibi marka örneği
- TC kimlik numarası
- Başvuru ücretinin ödendiğini kanıtlayan belge
- (varsa) vekaletname
Sıralanan bu belgelerin dışında tüzel bireylerden talep edilecek olan belgeler de sıralanmıştır. Buna göre süreci üstlenecek kişi tüzel ise elde edilmesi gereken belgeler şunlardır:
- Başvuru ücretinin ödendiğini kanıtlayan belge
- Faaliyet belgesi
- Logo veya işaret gibi marka örneği
- Vergi levhası
Sıralanan bu belgelerin elde edilmesi ile birlikte Türk Patent Enstitüsü’ne marka tescili için başvuruda bulunmak mümkün olacaktır.
Marka Tescil Ücreti Nedir?
Bir ürünün marka haline gelebilmesi için belirli süreçlerden geçilmesi gerekmektedir. İçerisinde bulunulan süreçte belirli bir ödeme yapılması da gerekmektedir. Marka tescil ücreti nedir sorusu üzerine belirlenen ücreti öğrenebilirsiniz.
- Marka başvuru için belirlenen tutar: 250 TL
- Marka tescil için belirlenen tutar: 650 TL
- Ek marka başvuru ücreti için belirlenen tutar: 250 TL
- Marka yenileme ücreti için belirlenen tutar: 840 TL
Sıralanan bu listeye bakarak güncel tutarlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. İlk kez marka çıkaracak olan bireyleri ilgilendiren kısım 1 ve 2. sırada yer alan tutarlardır. İlerleyen dönemlerde markanın süresinin uzatılması halinde sonda belirlenen tutarın ilgili kuruma ödenmesi zorunludur.
Uluslararası Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Uluslararası marka tescili nasıl yapılır şeklinde belirtilen bir soru da ürününü yalnızca ülke sınırları içerisinde değil tüm dünyaya tanıtmak isteyen bireyler tarafından merak edilmektedir. Yurt dışı tanıtımı için markanın tescil alması oldukça önemlidir. Bu bağlamda tercih edilebilecek üç farklı başvuru yöntemi bulunmaktadır:
- Yalnızca protokol kapsamında düzenlenen başvuru
- Yalnızca anlaşma kapsamında düzenlenen başvuru
- Hem protokol hem de anlaşma kapsamında düzenlenen başvuru
Bu üç seçenekten birinin tercih edilmesi üzerine markanın uluslararası tescil alması adına adım atılmış olunacaktır. Bunun yanı sıra Türk Patent Enstitüsü çatısında yapılan başvuru örneğinin de mutlaka örneğinin bulundurulması gerekmektedir.
Marka Tescil İtirazı Nasıl Yapılır?
Marka tescil konusunda merak edilen pek çok nokta olduğu gibi marka tescil itirazı nasıl yapılır sorusu da ele alınan seçeneklerden biridir. Marka tescil işleminin bir ürünün fark oluşturması anlamına geldiği bilinmektedir. Bu konuda bir hata olduğunda marka tescil itirazı yapılmaktadır.
- Farklı bir markaya olan benzerlik
- Daha önce hatrı sayılacak kadar kullanılmış olması
Sıralanan bu iki durumun meydana gelmesi ile birlikte Türk Patent ve Marka Kurumu’na itiraz talebi gönderilebilmektedir. Bu talebin değerlendirilmesi üzerine kurum tarafından verilecek karara bağlı olarak hareket edilmesi doğru olacaktır. Aynı zamanda kişilerin bu itiraz talebine de itiraz hakları bulunmaktadır.
Gizli Hazineleri Keşfedin