38°C
23 November 2024
Haberler

Aşı Randevusu Nasıl Alınır?

  • Şubat 23, 2024
  • 12 min read

Aşı randevu alma 2024 yılında iyice popüler hale geldi. Covid-19 salgını boyunca bir aşı bulunması umuduyla, tüm ülkeler tedbirlerini genişletti. Artık aşının bulunması ve kolay ulaşılabilir hale gelmesiyle birlikte, vatandaşlar da aşı randevusu alarak aşılarını olmaya başladı.

Yaş ve meslek gruplarına göre herkes aşısını olmaya başladı. Türkiye’de aşılanan kişi sayısı 1 Milyonu aşmış durumda. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da tarif ettiği gibi, 1 Milyon hedefine an itibariyle ulaşmış bulunuyoruz.

  • Hayat Eve Sığar Kod Gelmiyor

SGK’lılara aşı randevusu açıldı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı duyuruya göre, SGK’lı çalışanların tümünün aşılamasına başladı. SGK kaydı yani sosyal güvencesi olan herkes, E-Nabız ve MHRS üzerinden yani e-devlet ile giriş yaparak anında aşı randevusu alabilirler!

Aşı Randevusu Nasıl Alınır? HIZLI

Sosyal Güvenli Kurumu (SGK) kayıtlı olan tüm çalışanların aşı sırasına dahil olması ile birçok insan E-Devlet, MHRS ve E-Nabız gibi sistemlere giriş yapmaya başladı. Bunun sonucunda, yoğunluk yaşanması nedeniyle platformlarda aşırı yoğunluk meydana geliyor.

Aşı randevu sürecinde, randevularda zorluklar yaşanabiliyor. Bu yazımızda aşı randevusu nasıl alınır? Sistem yavaşlamasına rağmen aşı randevu alma nasıl yapılır? Bunlardan bahseceğiz, dikkatle uygulamanız durumunda hızlı ve pratik bir şekilde randevu alabilirsiniz.

SGK Kayıtlı Çalışanlara Aşı Yapılacak mı?

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca 14 Haziran akşamı yaptığı açıklamada, SGK kaydı olan tüm çalışanların 15 Temmuz tarihi itibariyle covid-19 aşı randevu alma işlemini yapabileceklerini belirtti. Bunun ardından birçok kişi aşı randevu alma işlemleri yapabilmek için E-Devlet, MHRS, E-Nabız gibi platformlara giriş yapmaya başladı.

Birçok kişinin girmeye çalışması üzerine, sistemde yoğunluk yaşanınca, vatandaşlar aşı randevu oluşturmadı. İnsanların aklına şu soru geliyor. Bu yoğunluk yaşanırken nasıl randevu alacağız? Bu yazımızda tüm detaylarıyla covid-19 aşı randevu alma işlemini anlatacağız.

Bu müjdenin açıklanmasının ardından belirli bir süre geçse de E-Nabız üzerinde yaşanan yavaşlıklar devam ediyor. Bu, vatandaşların sisteme girerek randevu almasını zor hale getiriyor. Bu yavaşlık, akıllı telefonlarda bulunan MHRS aşı randevu uygulaması ile yaşanmıyor. Şu anda Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde de böyle bir yoğunluk söz konusu olsa da yoğunluk ile başa çıkılabiliyor. MHRS üzerinden hızlı bir şekilde aşı randevu işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

MHRS Aşı Randevu Alma Yöntemi

Randevu alabilmek isteyen vatandaşlar için iki seçenek bulunuyor. Bunlardan birisi MHRS çağrı merkezi ALO 182 üzerinden randevu almanızdır. Diğer seçenekte ise, MHRS internet sitesi üzerinden T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile birlikte randevu almak geliyor.

DİKKAT!  YALNIZLIK

MHRS Aşı Randevu Nasıl Alınır?

Dilerseniz ALO 182 hattından, dilerseniz de MHRS internet sitesinden aşı randevu işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. MHRS internet adresi üzerinden randevu almanız için üye olmanız gerekmektedir. Siteye giriş yaptığınızda “Randevu Al” butonun tıklayın.

Ardından gelen ekranda “Üye Ol” seçeneğini tıklayın.

Üyelik işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile istediğiniz hastane ve hekimi seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz. Randevunuzu oluşturduktan sonra onaylamayı unutmayınız. Aşı sürecini aşağıdaki listede anlatıyoruz.

MHRS ALO 182 Nedir?

ALO 182, MHRS telefon numarasıdır. Bu numara üzerinden hastane randevuları ve mhrs aşı randevu işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Devlet hastanelerinin tek çatı altına toplanması ile ALO 182 ortaya çıkmıştır. ALO 182 hattından aşı randevu alma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

e-Nabız Covid-19 Aşı Randevusu Alma 2024

e-Nabız ile de Covid-19 yani koronavirüs aşı randevusu alabilirsiniz. Alacağınız randevu, adınıza açılmış olmalıdır. Tıpkı MHRS sisteminde olduğu gibi yine e-nabiz.gov.tr adresine giriş yaparak kayıt olmalı veya “e-devlet ile giriş yap” butonuna tıklamanız gerekiyor.

e-Nabız giriş yaptıktan sonra alttaki adımları takip ederek aşı randevusu alabilirsiniz.

  • e-Nabız üyeliğine giriş yapılır veya e-Devlet ile girilir,
  • Sol menüden veya ana sayfadan “Randevularım” bölümüne girilir,
  • Buradan “Randevu Al” seçeneğine, ardından “Aşı Randevusu Al” seçeneğine basılır,
  • Sinovac veya Biontech aşılarından birini seçerek randevu alabilirsiniz.

e Nabız aşı randevu alma işlemi de gayet pratik ve hızlıdır.

Ancak üye olmadan aşı randevusu almak mümkün değil. e-Devlet ile giriş yap butonuna tıkladıktan sonra e-devlet şifrenizi girmeniz gerekiyor. Daha sonra sistem sizi kayıt sayfasına yönlendiriyor. Bu sayfadaki bilgileri eksiksiz olarak tamamlayarak kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz.

Covid-19 Aşı Randevu Alma Nasıl Onaylanır?

Aşı randevunuzu onaylamayı unutmamanız gerekiyor. Aksi takdirde, aşı randevu işleminiz geçersiz oluyor. Aşı randevunuz oluşturulduktan sonra karşınıza çıkan etiketin ekran görüntüsünü alabilirsiniz veya yakınlarınıza gönderebilirsiniz.

Aşı Randevu Alma İptal Edilebilir Mi?

Aşı randevusu alındıktan sonra iptal edilebilir. Ancak randevu aldıysanız, mutlaka gitmenizi tavsiye ederiz. Sizin için açılan açılar daha sonra kullanılmadığı için ziyan olabiliyor. Bu sebeple randevu aldıysanız gidin ya da iptal edin.

Hangi Hastanede Aşı Olacağım?

Aşı randevu alma işleminde Aile hekiminiz veya hastanede aşı olacağınızın seçeneği tamamıyla size bırakılmıştır. Bu tercihinizi gerçekleştirdikten sonra karşınıza çıkan aşılama hizmeti sunan hastaneler ve aile hekimlerini seçebilirsiniz. Aile hekimi müsaitse randevu ASM’den de alınabilir.

DİKKAT!  2020 için En İyi Yeni Yıl Hediyeleri Satın Alma Rehberi

Aile Hekimi Covid-19 Aşı Randevusu Alma

Bu noktada kendinize en yakın olan hastaneden veya sadece kendinize ait aile hekimliğinden doluluk oranına göre randevu oluşturabilirsiniz. Hastaneye gidildiğinde her 6 kişide bir yeni flakon açılarak aşı işlemi gerçekletirilmektedir. Herhangi bir saat kısıtlaması yoktur.

(Başka aile hekiminde aşı olmak mümkün değildir)

Vatandaşlar Hangi Aşıları Tercih Edebilir?

Aşı randevusu alma işlemini gerçekleştirecekler için iki seçenek bulunuyor. Bunlardan ilki, Çin merkezli üretici Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşısı oluyor. Diğeri ise Türk bilim insanları tarafından kurulan BionTech Pfizer iş birliği ile üretilen aşı oluyor. BionTech aşısı, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından Mrna teknolojisi kullanılarak üretilmiştir.

BionTech aşısı yenilikçi yaklaşımlar ile dünyada ilgi çekiyor. Sinovac’ın CoronaVac ismindeki aşısı da Mrna teknolojisi ile üretilmiştir, ancak bu aşıda, daha geleneksel yöntemler kullanılmıştır.

İnaktif bir aşıdır. İnaktif aşılar, etkisiz hale getirilen virüslerin vücuda verilerek, bağışıklık sisteminin virüsleri görüp tepki vermesi ile çalışır. Bu güçsüz virüsleri nasıl yeneceğini öğrenen insanın bağışıklık sistemi, aynı tehdit ile tekrar karşılaştığında daha hazırlıklı olarak karşısına çıkar.

Covid-19 Aşısı Çıktı Mı? Sorgulama

Aşı olabilir miyim, aşı olacak grupta mıyım? Nasıl öğrenirim diyorsanız endişelenmeyin.

Aşı olmak için vatandaşların, aşı grubunda olup olmadığını öğrenmeleri gerekiyor. Bunun için iki seçenek yer alıyor. Vatandaşlar, oluşturdukları e-Nabız hesabına girerek “Aşı durumunu sorgula” butonundan, aşı olacak grupta olup olmadıklarını kolayca öğrenebilirler. İkinci yol ise, AŞI, T.C. kimlik numarası ve Seri numarasının son 4 hanesini 2023’e kısa mesaj yoluyla göndermektir.

Telefonlarına gelen mesaj ile vatandaşlar, aşı grubunda olup olmadıklarını öğrenebilirler. Aşı olacak grupta yer alınıyorsa, sistem kısa mesaj yoluyla MHRS aşı randevu alma sistemine yönlendirir.

Covid-19 Aşısı Nasıl Uygulanıyor? (Aşı Randevu Alma Sonrası)

Aşı randevu alma işleminden sonra vatandaş, seçtiği hekime gittikten sonra hekimler “AŞILA” uygulaması üzerinden, vatandaşın kimlik numarası, randevu barkodu ve randevu numarasına ulaşarak sorgulama yapıyor. Sistem üzerinden uygulayacağı aşının barkodunu okutarak, aşıya ait bilgileri sisteme kaydediyor. Aşı Takip Sistemi üzerinden aşının sorgulaması yapılıyor, aşı uygun ise aşı işlemi gerçekleştiriliyor, eğer değilse işlem iptal ediliyor.

Hekim, kayıt işlemini tamamlıyor ve vatandaşın cep telefonuna kısa mesaj bilgilendirmesi geliyor. Aynı şekilde e-Nabız hesabında bulunan aşı kartı kaydediliyor.

DİKKAT!  FORTUNE 500'DE KAYSERİ BİRİNCİSİ, KAYSERİ ŞEKER OLDU

Bundan sonraki aşamada vatandaşın isteği doğrultusunda hekim, “AŞILA” uygulaması üzerinden 2. Doz aşı randevusunu veriyor. Aşının türüne göre ilk dozdan itibaren belirlenen sürenin geçmesi gerekiyor. Randevu oluşturulduğunda, bu randevunun bilgisi vatandaşa kısa mesaj yoluyla gönderiliyor ve e-Nabız hesabında karşısına çıkıyor.

2. Doz uygulandığında, yani aşı tamamlandığında vatandaşlar, iki aşı bilgisini de e-Nabız hesabı ve HES üzerinden görüntüleyebiliyor. Aşı kartı hem İngilizce hem de Türkçe olarak PDF halinde indirilebiliyor. Aşı kartı olmayanları bazı kısıtlamaları olacağı ise henüz netlik kazanmadı.

BionTech Aşısı İçinde Ne Var?

BionTech aşısı, iki doz olması gerekilen ve tam etki için ideal 21 gün süre gerektiren COVID-19 aşısıdır. Her aşıda olduğu gibi içerisinde etken maddeler, antibiyotik veya başka türden bileşenler bulundurabilmektedir. BioNTech aşısının içerisinde en önemli bileşen Mrna’dır.

Biontech aşısı, mrna veya haberci olarak bilinen RNA tekniği üzerinde kuruludur. Mrna tabanlı aşılar, COVID-19’un neden olduğu virüsü kullanmamaktadır. CoronaVac aşısında ise virüsün zayıflatılmış hali kullanılmaktadır. Yani bağışıklık kazanmaya dayalı denilebilir.

Biontech aşısında bulunan Mrna, DNA’nın bulunduğu hücre içerisindeki çekirdeğe girmez. Aşı sadece, hücrelere “spike protein” adı verilen proteninin, zararsız bir parçasını yapma bilgisini taşımaktadır. Bu protein koronavirüsün yüzeyinde bulunmaktadır. Bu aşı sayesinde Mrna enjekte edildiğinde, hücreler bu sivri uçlu spike proteini kullanır. Koronavirüse maruz kalan bağışıklık sistemini, koronaya karşı antikor üretmesi için uyarmaktadır.

BionTech Yan Etkileri Nedir?

Aşı, vatandaşlara 3 hafta ara ile iki doz halinde uygulanmaktadır. En çok bildirilen yan etkisi, enjeksiyon bölgesinde oluşan ağrıdır. Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, sıcaklık, sertlik veya hafif şişlik ile karşılaşılabilmektedir. Bu semptomlar sonucunda hassaslaşan bölgede ağrılar hissedilebilmektedir. Nadir olarak ise cilt reaksiyonları gelişebilmektedir.

Bu cilt reaksiyonları arasında enjeksiyon bölgesinde döküntü, büyük lekeler veya diğer semptomlar gözlemlenebilmektedir. Reaksiyonlar, genel olarak aşının uygulandığı bölgede sınırlı kalmaktadır ve ciddi olarak seyretmemektedir. Bu semptomlar 2 ila 11 gün içerisinde yok olmaktadır. Diğer yan etkiler arasında ise baş ağrısı, kas ağrısı ve yorgunluk görülebilmektedir.

Bu semptomlar çoğu durumda hafif olarak seyreder. Baş ağırları, kas ağrıları ve yorgunluk genelde bir gün sonrasında yok olmaktadır.

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri reseller
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet