38°C
22 October 2024
Son Dakika Tokat Haberleri - En Güncel ve Doğru Haberler

Havaların ısınmasıyla pikniklerde kene riskine dikkat!

  • Haziran 17, 2024
  • 4 min read
Havaların ısınmasıyla pikniklerde kene riskine dikkat!

İstanbul Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, kenelerin neden olduğu hastalıklar ve korunma önerileri hakkında uyarılarda bulundu. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Lyme hastalığı, Q ateşi gibi hastalıkların insanlara bulaşabileceğine dikkat çekti. Kenelerden korunmak için vücudu kapatan kıyafetler tercih edilmesi, detaylı kontrol yapılması ve riskli bölgelere gidilirken dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Kene ısırığı durumunda uygun şekilde çıkarılması ve bölgenin alkol ile temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle veterinerler, mezbaha çalışanları, açık havada çalışanlar ve hayvancılıkla uğraşan bireylerin kene sokmalarına karşı daha fazla risk altında olduğuna değindi. Bu tedbirlerin kene sokmalarından korunmada önemli olduğunu vurguladı.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanından Kene Sokmalarına Karşı Önlemler

İstanbul Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, kene sokmalarıyla ilgili uyarılarda bulundu.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Türkiye İçin Risk Oluşturuyor

Dr. Dilek Leyla Mamçu, kenelerin vücutlarında bulunan çeşitli bakteri ve virüsler aracılığıyla Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Lyme hastalığı, Q ateşi, kene kaynaklı ensefalit, Akdeniz benekli ateşi, granülositik erlişioz ve babezyoz gibi hastalıkların insanlara bulaşabileceğine dikkat çekti. Özellikle KKKA'nın ülkemiz için önemli bir risk oluşturduğunu vurgulayan Dr. Mamçu, kene kaynaklı hastalıkların bahar ve yaz aylarında daha sık görüldüğünü belirtti.

Kenelerden Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler

Kenelerden korunmanın önemine değinen Dr. Dilek Leyla Mamçu, alınabilecek tedbirleri şu şekilde sıraladı:

  • Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi riskli bölgelere giderken vücudu örten giysiler tercih edilmeli ve pantolon paçaları çorapların içine sokulmalı.
  • Açık renkli kıyafetler tercih edilerek kenelerin kolayca fark edilmesi sağlanmalı.
  • Oturulacak yerlere açık renkli örtüler serilmeli ve hayvanların kan veya idrarıyla temastan kaçınılmalı.
  • Riskli alanlardan dönüşte vücut ve elbiseler detaylı bir şekilde kontrol edilmeli.
DİKKAT!  Ak Parti Tokat Milletvekili ve Adayı Yusuf Beyazıta Zilede Derebaşı ve Karakayayılar Sımcıcak Karşılama Gönülden Gönüle Sohbet

Kimler Kene Sokmalarına Karşı Risk Altında?

Dr. Dilek Leyla Mamçu, veterinerler, mezbaha işçileri, dış ortamlarda çalışanlar ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin kene sokmalarına karşı risk altında olduğunu belirtti. Hayvan kesimi yapan işçilerin hastalığa yakalanabileceğini ifade eden Dr. Mamçu, hayvancılıkla uğraşanların eldiven ve uzun önlükler kullanmalarını önerdi.

Kene Sokması Durumunda Neler Yapılmalı?

Kene sokması durumunda yapılması gerekenleri aktaran Dr. Dilek Leyla Mamçu, kenenin vücuttan uygun şekilde çıkarılması gerektiğini belirtti. Kene çıkarıldıktan sonra bölgenin alkol ile silinmesi gerektiğini söyleyen Dr. Mamçu, KKKA virüsünün bulaşması durumunda ortaya çıkabilecek belirtiler hakkında da bilgi verdi.

Bu önlemler ve dikkat edilmesi gerekenler doğrultusunda kene sokmalarından korunmak mümkün olacaktır.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Tokat Haberleri Tokat Haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet Grandpashabet giriş