38°C
23 October 2024
Haberler

Boşanan Kadınlara Devlet Yardımları ve Maddi Destek 2025

  • Ağustos 16, 2024
  • 10 min read

Eşinden boşanan boşanma aşamasında olan ve ihtiyaç sahibi olan kadınlara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Valilikler, Kaymakamlıklar, Belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından yardımlar yapılmaktadır. boşananlara devlet yardım ediyor mu özel iş imkanı sağlanıyor mu boşanmış kadın nerelerden yardım alabilir ayrılan eşlere yapılan yardım var mı?

Boşanan bayana geçim sıkıntısı yaşamamaları için yapılan bazı yardımlar bulunmaktadır. Bu yardımlar yakacak, giyecek, eğitim, kira yardımı ve para yardımı olarak yapılıyor. Yardımların alınabilmesi için Valilikler, Kaymakamlıklar, Belediyeler ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuruda bulunmak gerekiyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılan bir çok yardım çeşidi bulunmaktadır. Eşinden boşanmış veya eşi ölen kadınlar vakıflara uğrayarak alabileceği yardımlar neler araştırıp ihtiyaçlarını belirtebilirler.

Boşanan Kadınlara Yapılan Yardımlar

Kocasından boşanan çalışan ya da çalışmayan kadınlara veya annelere ihtiyaçlarını giderebilmeleri için bir çok yardım edilmektedir. Devlet tarafından herhangi bir devlet desteği olmasa da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ve Belediyeler tarafından yapılan bazı maddi destekler bulunmaktadır. Bu yardımlar sayesinde boşanmış olan kadınlar ihtiyaçlarını giderebilirler. Maaş olarak sadece babası ölmüş olan kişiler boşandıkları zaman devletten maaş alabilir. Çiftler boşanınca dul kalan ve babası ölen kadınlar devletten yardım alabilir.. Bunun dışında boşanan kadınlara aylık olarak ödenen bir maaş yoktur. Edirnekapı Sosyal Yardımlaşma birimine başvurarak yardım parası talebinde bulunabilirsiniz.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Yardımları

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Yardımları, yoksullukla mücadele edilmesi açısından ihtiyacı olan vatandaşlara yardımda bulunuyor. Her ilde vakıf bulunmaktadır. Yardım talebi ile ilgili müracaatlar Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına yapılmaktadır. Sosyal Yardımlaşma tarafından yapılan yardımlar;

  • Nakdi ve Gıda Yardımı
  • Engelli ve Engelli Yakını Yaşlı Yardımları
  • Eğitim Yardımı
  • Eşi Vefat Etmiş Yardım
  • Muhtaç Asker Ailesi Yardım
  • Muhtaç Asker Çocuğu Yardım
  • Kronik Hastalık Yardımı
  • Barınma Yardımları

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvuruda bulunulduğu zaman başvuruda bulunacak yardıma göre Başvuru Dilekçesi, Nüfus cüzdanı Önlü Arkalı Fotokopisi, Sağlık Kurulu Raporu, Öğrenci Belgesi gibi bazı belgeler istenebilmektedir. Gerekli belgeleri dayanışma vakfından öğrenebilirsiniz.

  • Kızılay Yardım Başvurusu
DİKKAT!  Politika Faizi Nedir ve Neden Önemlidir?

Vakıflar Genel Müdürlüğü Muhtaç Aylığı Nasıl Alınır?

Muhtaç aylığı nedir , Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Annesi ve babası olmayan muhtaç çocuklara ve % 40 ve üzeri engelli olanlara aşağıdaki şartları taşımaları halinde hakları olan ücret verilir.

Muhtaç Aylığı Şartları

  • Herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması,
  • Gelirinin ve aylık maaşının bulunmaması,
  • Gelir getiren herhangi bir taşınır veya taşınmazının bulunmaması.

Gerekli Belgeler

  • Muhtaç aylığı için başvuru formu,
  • Engelliler için özür durumunu belirten sağlık kurulu raporu.

Muhtaç aylığı almak isteyen vatandaşlar başvurunu doldurup imzalar. Eğer engelliliği var ise sağlık kurulu raporunu ekler. İkamet ettiği ilde bulunan Vakıflar Bölge Müdürlüğüne kendisi başvurarak veya postayla göndererek başvuruda bulunabilirler. 2022 yılında muhtaç aylığı 967,07 TL olarak ödenmektedir.

Muhtaç Aylığı Engelli Başvuru Formu İçin TIKLA
Muhtaç Aylığı Yetim Başvuru Formu İçin TIKLA

İnternet üzerinden form indirip doldurma şansınız yok ise Vakıflar Genel Müdürlüğüne bizzat giderek başvuru formu doldurabilirsiniz. Yapmış olduğunuz başvuru incelendikten sonra olumlu sonuçlanması durumunda muhtaç aylığı almaya başlayabilirsiniz.

e-Belediye Bilgi Sistemi Sosyal Yardım Talebi Başvurusu

Vatandaşlar belediyelere gitmeden e-Devlet üzerinden Sosyal Yardım talebinde bulunabilirler. Belediyeden yardım talebinde bulunmak isteyen vatandaşlar e-Devlet üzerinden giriş yapıp e-Belediye Bilgi Sistemi üzerinden sosyal yardım başvurularını yapabilirler. Ayrıca ihtiyacı olan vatandaşlar bizzat belediyelere başvuru yaparak yardım talebinde bulunabilirler.

Belediye Sosyal Yardım Talebi Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Devlet giriş bilgileriniz ile sisteme giriş yaparak aşağıdaki adımları takip edip devletin kurumlarına sosyal yardım başvurusunda bulunabilirsiniz.

  1. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümünden e-Belediye Bilgi Sistemi Sosyal Yardım Talebi ve Sorgulama aramasını yapın,
  2. Girdiğiniz sayfada Uygulamaya Git butonuna tıklayın,
  3. Açılan sayfada başvuru yeni kayıt işlemleri bulunacaktır,
  4. Yardım başvurusu yapılacak olan belediye seçimini yapın,
  5. Bilgilerinizin doğruluğunu kontrol ettikten sonra Sosyal Yardım Türünü seçin,
  6. Kaydet butonuna tıklayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
DİKKAT!  İMAR BARIŞI

Aynı sayfanın sol üst tarafında Başvuru Durumu Sorgula butonuna tıklayarak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardımları

Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu ile ekonomik sıkıntı çekenler, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekenler ve günlük yaşamlarında zorluk çeken aileler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yardım alabilirler. Yapılan başvuruların araştırılıp, değerlendirilmesi sonucunda karar verilir. Yapılan yardım çocukların temel ihtiyaçlarını gidermek için kullanılmalıdır. Sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinde esas olan, yardım alan kişinin en kısa sürede kendi kendine yeterli hale gelmesidir. Ekonomik destek verilen çocuklar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri personelleri tarafından izlenmektedir.

Başvuru İşlemleri

Başvuru yapmak için e-Devlet bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra arama butonuna Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu yazarak ilgili sayfaya gidin. Yeni Başvuru butonuna tıklayarak bilgilendirmeleri okuyun. Bilgilendirme yazısını okuyup onayladıktan sonra Devam Et butonuna tıklayın. Bilgilerinizin doğruluğunu kontrol edip Sosyal ve Ekonomik Destek başvurunuzu tamamlayın.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Programları

Gıda Yardımları: İhtiyaç sahibi olan ailelere temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için gıda ve giyim yardımcı yapılmaktadır. Yardımdan faydalanabilmek için hane halkının kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 1/3’ünden (701,32 TL)’den az olması gerekmektedir.

Yakacak Yardımları : İhtiyacı olan ailelere kömür yardımı yapılmaktadır. Hane halkı kişi başı gelirin asgari ücretin 1/3’ünden (701,32 TL)’den az olması gereklidir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Verilen Yardım: Sosyal güvencesi bulunmayan, fakir ve ihtiyaç sahibi olan  resmi nikahlı eşini kaybeden kadınlara verilen yardımdır. İki ayda bir PTT aracılığıyla 325 TL ödenir.

Yaşlılık Aylığı: Sosyal güvencesi bulunmayan kendisi ile eşinin ortalama geliri asgari ücretin 1/3’ünden (701,32 TL) az olan kişilere yaşlılık aylığı ödemesi yapılır. 65 yaş üstündeki vatandaşlara aylık olarak 711,50 TL ödeme yapılır.

Engelli Aylığı: Sosyal güvencesi olmayan hane içindeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 1/3’ünden (701,32 TL) az olan kişilere, %40 ve üstü engelli raporu bulunuyorsa 40-%69 arası engelliler için 567,97 TL
– %70 ve üzeri engelliler için 851,95 TL aylık ödeme yapılır.

DİKKAT!  Bayan Eşofman Takımı

Kocasından Boşananlar Devletten Maaş Alabilir mi?

Boşanan kadınlara direkt olarak devlet tarafından bir maaş ödemesi yapılmamaktadır. Kocasından boşanmış olanlar Sosyal Yardım Programlarındaki şartları karşılamaları durumunda yardım talebinde bulunabilirler. Ayrıca Belediyelerden Sosyal Yardım talebinde bulunabilir. Eşinden boşanmış olan kadınlar çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu yapabilir.

Boşanan Kadın Babasının Maaşını Alabilir mi?

Eşinden boşanan kadınlar aranan şartları karşıladığı zaman babasından kalan maaşı alabilmektedir. Boşanan kadınların babasından kalan maaşları alabilmeleri için bazı şartları karşılıyor olması gerekmektedir. İşte o şartlar;

  • Herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması,
  • Herhangi bir yerde çalışmaması,
  • Aylık düzenli bir gelirinin olmaması,
  • Ölen babasının bir kurumdan sosyal güvencesinin olması,
  • Boşanan kadının devlet memuru olmaması,
  • Boşanmış olduğu eşi ile aynı evde kalmaması,
  • Emekli olmaması,
  • Boşandıktan sonra yeni bir evlilik yapmaması,

Yukarıdaki şartlara uyan, eşinden boşanmış kadınlar babasının maaşını alabilirler. Eğer bu şartlardan herhangi birini karşılamıyorsa maaş alamazlar. Boşanan kadın babasının maaşını alabilmesi için başvuruda bulunmalıdır. Uygun görülmesi halinde boşanan kadına maaş bağlanır.

Boşanan Kadınlar Yoksulluk Nafakası Alabilir

Boşanma durumunda yoksulluğa düşecek olan kadın eşinden yoksulluk nafakası talep edebilir. Fakat kadının boşanma durumunda eşinden daha fazla kusurlu olmaması gerekmektedir. Boşanma nedeniyle yoksulluğa düşmüş olmak gerekir. Yoksulluk nafakası süresizdir. Fakat nafaka alan kadının evlenmesi, iki taraftan birinin ölümü, yoksulluğun ortadan kalkması ve nafaka alan kişinin evliymiş gibi başka biriyle yaşaması ile yoksulluk nafakası mahkeme kararı ile kaldırılabilir.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Tokat Haberleri Tokat Haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet Grandpashabet giriş