SGK’DAN YAPILANDIRMA AÇIKLAMASI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Turgut Pekdemir, 7143 sayılı Kanun'a göre SGK’ya olan sigorta prim borçlarını yapılandırmak için müracaat ettiği halde peşin ödeme veya borç taksitlerini süresinde ödeyemeyen ve bu nedenle yapılandırmaları bozulanların 28 Şubat’a kadar ödeme yapmaları halinde yapılandırma haklarının devam edeceğini duyurdu.
SGK 7143 sayılı Kanuna göre yapılandırılmasına rağmen, süresi içinde ödenmemesi yahut eksik ödenmesi nedeniyle yapılandırması bozulanlar, bu tutarları ödemeleri gerektiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için hesaplanan geç ödeme zammı ile birlikte 28 Şubat 2019 tarihine kadar uzattı. Konuya ilişkin açıklama yapan SGK İl Müdürü Turgut Pekdemir, şu bilgileri verdi:
"28.12.2018 tarihli 30639 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7159 sayılı Kanunun Geçici 2'inci maddesi ile Kurumumuza olan borçlarını 7143 sayılı Kanuna göre yapılandırılmasına rağmen, süresi içinde ödenmemesi, yahut eksik ödenmesi nedeniyle yapılandırması bozulanlarla ilgili yeni düzenleme yapılmış olup, yapılan düzenleme ile sağlanan kolaylıklar ile usul ve esaslar aşağıda sıralanmıştır.
7143 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ İKİNCİ MADDESİ KAPSAMINDA SGK BORÇ YAPILANDIRMASINDA USUL VE ESASLAR
Düzenlenen kanun hükümlerinden yararlanmak için, 7143 sayılı Kanun uyarınca 27/8/2018 tarihine kadar 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunulmuş olmak gerekmektedir. 27/8/2018 tarihine kadar yapılandırmaya başvurmuş olmakla birlikte yapılandırma kapsamına alınmayan ve 31/8/2018 tarihinden sonra tahakkuk eden 2018/Mart ve öncesine ait borçlar (idari para cezası ve eksik işçilikten kaynaklanan borçlar hariç) yeniden yapılandırma kapsamına alınmayacaktır.
Söz konusu erteleme ve ihya hakkından yararlanmak isteyen işverenler için başvuru şartı aranmayacak olup, borçluların bozulan yapılandırma planları tekrar canlandırılacak, borçlu işveren direkt bankaya gittiğinde ödemediği tutarları ödeyebilecektir.
Primini kendi ödeyen sigortalılar, 5510 sayılı Kanunun geçici 17’nci ve geçici 63’üncü maddeleri kapsamında durdurulan sigortalılık sürelerini yapılandırma kapsamında ihya etmek isteyen sigortalılar, rücu alacakları ile fazla veya yersiz olarak yapılan ödemelere ilişkin SGK alacaklarından, yapılandırma ödeme planları iptal edilmiş olanlar 7159 sayılı hükmünden yararlanmak için İl Müdürlüğümüze başvuru yapmaları gerekmektedir.
5510 sayılı Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi (60/1/g) kapsamındaki 2018 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının son ödeme tarihi herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın otomatik olarak 28/2/2019 tarihine kadar uzatılmıştır
7143 sayılı Kanun kapsamında taksitli ödeme seçeneğini tercih ederek yapılandıran ve 28/2/2019 tarihinde borçlarının tamamını geç ödeme zammı ile birlikte ödeyen borçluların katsayı farkının belirlenmesinde kaç taksit üzerinden yapılandırma oluşturulduğuna bakılmaksızın, altı taksit seçeneğini seçen borçlular için geçerli olan katsayı farkı (1,045) uygulanacaktır.
7143 sayılı Kanun kapsamında 2019/Şubat ve sonraki taksitlerin son ödeme sürelerinde herhangi bir değişiklik bulunmamakta olup söz konusu taksitler için belirlenen ve ödeme planlarında yer alan son ödeme tarihleri geçerli olacaktır.
28/12/2018 ile 28/2/2019 (bu tarih dahil) tarihleri arasında yapılacak tahsilatlarda ve bunlara ilişkin yapılacak mahsuplarda sıralama öncelikli olarak birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü taksit olacak şekilde yapılacak, artan tutar olması halinde ise işverenin cari ay prim borcuna mahsup edilecektir. Birinci ve ikinci taksit ödenmeden diğer taksitlerin tahsilatları yapılamayacaktır.
Kamuoyuna duyurulur.