38°C
23 October 2024
Haberler

ENGELLİLER İÇİN DURAKLARA İSİMLER VERİLDİ

  • Aralık 6, 2018
  • 5 min read
ENGELLİLER İÇİN DURAKLARA  İSİMLER VERİLDİ

Tokat Belediyesi engelli bireylerin daha rahat ulaşım imkânına kavuşmaları için tüm durakları isimlendiriyor. Engelli bireylerin toplu taşıma araçlarını daha rahat kullanabilmeleri için navigasyon sistemi ile sesli uyarı sistemi de ilerleyen zamanda hizmet vermeye başlayacak. Görme engellilerin, toplu taşıma araçlarını kullanmalarında kolaylık sağlanması için ilk etapta dört durağa isim verildi, yılsonuna kadar tüm duraklara isim verilmesi planlanıyor.

Görme engelli Çağla Kaygısuz toplu taşıma araçlarını kullanırken hangi durağa gelindiğini ayırt etmekte sorun yaşadı. Bu sorunun giderilmesi için Kadem Tokat Temsilcisi Müjgan Arslan’dan yardım istedi. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Tokat Temsilcisi Müjgan Arslan’ın konuyu Tokat Belediyesi’ne iletmesi ile birlikte görme engellilerin, toplu taşıma araçlarını daha rahat kullanabilmeleri için çalışmalar yapıldı.

Engellilerin durağı daha rahat bulabilmeleri için duraklara isimler verdiklerini belirten Başkan Eroğlu, “3 Aralık engelliler günü idi. Bu haftayı engelli kardeşlerimize yönelik bir hafta olarak ilan ettik, çeşitli faaliyetler oldu. Engelli kardeşlerimizle spor müsabakası yaptık. Bir gün değil her gün farkındalık projemiz çerçevesinde de her ayı bir engelli gurubuna ayırmıştık. Bu arada değerli Kadem Başkanımız Müjgân Hanımda bizi arayarak değerli Çağla kardeşimizin taleplerini iletince bizde bu kardeşimizin bu isteğini de gerçekleştirerek, kendisinin de özellikle kullandığı duraklardan başlayarak ama Tokat’ın tamamı ile ilgili de bütün durakların isimlerini de durakların üzerlerine de yazmış olacağız. Bütün engelli kardeşlerimize yönelikte toplu taşımayı da entegre etmiş olacağız çünkü bizim sloganımız şu engelsiz şehir Tokat diyoruz bütün engelleri hep beraberce aşıyoruz ve hep birlikte Tokat’ta engel tanımıyoruz.” dedi.

Başkan Eroğlu, tekerlekli sandalye kullanan engelli bireylerin toplu taşıma araçlarını daha rahat kullanabilmeleri için çalışmalar yapılabileceğini belirterek, “Yürüme engellilerin binmesine yönelik bir aparat var ama bütün bunlara rağmen o aparat otomatik değil, bagajdan çıkartıyorlar ve koyuyorlar ondan sonra bu kullanıla biliniyor. Bu da aslında çok kullanışlı değil yani keşke otomatik şekilde olsa. Biz bunu da söyledik fakat kanunen bunu zorlayamıyoruz. Onlar için bu aparatı bulundurmaları da yetiyor ama tekrardan da görüşebiliriz minibüsçülerimizle ama normal şartlarda kanunen de onların süresi de doldu. Hepsi bir şekilde yürüme engelli olan kardeşlerimize entegre etmek zorundalardı. Hepsi de o aparatı aldılar, o aparat bagajlarda, elle çıkartıyorlar, takıyorlar. Ondan sonra engelli kardeşlerimizi bindirebiliyorlar.  Bu konuda da onlara da tavsiyelerde bulunalım. Bütün araçları değiştirmeleri lazım, birazda maddi sıkıntılardan dolayı yapamadılar” ifadelerini kullandı.

DİKKAT!  DÜĞÜN SAATLERİNE KORONAVİRÜS KISITLAMASI

ÖZVERİ, HASSASİYET VE DİKKAT GEREKİYOR

Başkan Eroğlu, “Her yıl bir defa da olsa farkındalık çalışması yapıyoruz, GOP Bulvarında yürüyoruz, yürürken de ellerimizde bastonlar ile yürüyoruz ki buranın ne ifade ettiğini ne anlama geldiğini insanlar anlasın diye. İnsanlarımız o sarı bandın ne anlama geldiğini gayet iyi biliyorlar, biraz daha özveri, hassasiyet ve dikkat gerekiyor. Bunu hep beraberce anlatacağız, bu tür programlarla da halkımızda bu farkındalığı oluşturacağız” şeklinde konuştu.

DİĞER DURAKLARDA DA AYNI ÇALIŞMALAR YAPILACAK

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM)  Tokat Temsilcisi Müjgan Arslan yaptığı konuşmada, “20 Eylül’de uzun süreli hasta yaşlı ve engellilere yönelik bir çalıştay yaptık. Çalıştay neticesinde bizim engellilerle ilgilendiğimizi duyunca arkadaşımız geldi, ‘Bizim bir sorunumuz var, ben görme engelliyim ve sizler biliyorsunuz ama ben birilerinden yardım almadan o durağın neresi olduğunu bilemiyorum’ dedi. Bizde hemen Belediye Başkanımıza iletiriz bu konuyu dedik. Sağ olsun Başkanımız her konuda olduğu gibi çok duyarlı davrandı, bu konuyla ilgili bir çalışma yaptı hemen. Diğer duraklarda da aynı çalışmalar yapılacak” ifadelerini kullandı.

SESLİ UYARI SİSTEMİ FAALİYETE GEÇMELİ

Tokat’ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği son sınıf öğrencisi olan Görme engelli Çağla Kaygısuz, büyük şehirlerde duraklara gelindiğinde sesli uyarı sisteminin Tokat’ta da faaliyete geçmesini istediğini belirterek, “Engel dediğimiz şey gözde, kulakta ya da bir organda değil de insanın düşünceleri engelli olmasın diye düşünüyorum. İnsan istedikten sonra göze, kulağa veya başka bir organa gerek yok. İstedikten sonra her şeyi yapıyorsunuz ama yeter ki isteyelim, kafamıza koyalım ve karar verelim ben bu işi başaracağım. Öncelikle Allah’a dayanalım ve ben bu işi başaracağım diye yola çıkalım. Sonrası kesinlikle geliyor” dedi.

 

DİKKAT!  TİCARET BORSASI SERTİFİKASINI YENİLEDİ
About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Tokat Haberleri Tokat Haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet Grandpashabet giriş