38°C
25 December 2024
Haberler

ÖZELLEŞTİRMENİN YÜZ AKI OLDU

  • Kasım 8, 2018
  • 9 min read
ÖZELLEŞTİRMENİN YÜZ AKI OLDU

Geçen Nisan ayında şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından, Turhal Şeker Fabrikasını bünyesine katan Kayseri Şeker Fabrikası, Kayseri ve Yozgat’taki başarısını Turhal’da da gösterdi. Kayseri Şeker, uyguladığı yönetim anlayışıyla, 84 yıldır hizmet veren Turhal Şeker Fabrikası’nda ilk kez bu yılki kadar verim elde edilmesini sağladı.

            2018 yılı Nisan ayında  yapılan şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından, Turhal Şeker Fabrikasını bünyesine katan Kayseri Şeker, Kayseri ve Boğazlıyan Şeker Fabrikalarındaki başarısını Turhal Şeker Fabrikasında da gösterdi.

            Kayseri Şeker, uyguladığı yönetim anlayışıyla, 85 yıldır hizmet veren Turhal Şeker Fabrikası’nda ilk kez bu yılki kadar verim elde edildiğini belirten Kayseri Pancar Kooperatifi  Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri ve Boğazlıyan’dan  sonra Turhal’da elde edilen başarıyı şeker sektöründeki deneyimlerine bağladı.

            Turhal Şeker Fabrikasının özelleştirmenin yüz akı olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Akay, uyguladıkları çalışma biçimi ve yönetim anlayışıyla, 1934 yılında kurulan fabrikada, 84 yıldan bu yana ilk kez özelleştirme döneminde bu kadar verim elde edildiğinin altını çizdi.

            Akay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamuoyuna yansıyanlardan dolayı biliyoruz ki, çiftçinin bu konuda bir takım rahatsızlıkları var. Firmalar bu işe yeni girdikleri için bu sektörün çalışma prensibi konusunda bir tecrübe eksikleri var. Muhtemelen bundan kaynaklanan sebeplerle çiftçinin ihtiyaçlarına yeterince cevap veremiyor olabilirler. Bundan dolayı da gerek çiftçilerden gerek nakliyecilerden zaman zaman kamuoyuna şikayetler yansıyor. Ama biz, bu sektörün en başarılı temsilcisi olarak, Turhal Şeker Fabrikası’nda da Kayseri ve Boğazlıyan’daki başarımızı ortaya koyuyoruz.

110 GÜN GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞARAK  85 NCİ KAMPANYAYA HAZIRLANDIK

            Fabrikayı Haziran ayında teslim aldıktan sonra 110 gün gece gündüz o fabrikayı her noktasına varıncaya kadar bakımdan geçirdik. Tamir, tadilatını, revizyon çalışmalarını yaptık. Bu konuda hem personelimiz elinden gayreti gösterdi ve bilgisini ortaya koydu hem de biz masraftan kaçınmadık. Fabrikanın kampanya döneminde arızasız çalışabilmesi için pek çok fedakarlığa katlanıldı. Turhal Şeker Fabrikası özelleştirmenin yüz akı olarak çalışmalarını başarıyla ve verimli bir şekilde sürdürüyor. Şimdiye kadar elde edilmeyen sonuçlar elde edilmeye başlandı. Turhal Şeker Fabrikası 1934 yılında kurulmuş ve 84 yıl çalışmış bu sene de 85 nci kampanya dönemini yaşayan  bir fabrika. Şu ana kadarki bütün çalışmalarından daha verimli sonuçlar elde edilmeye başlandı. Bunun sonucunda çalışan insanların, çiftçinin yüzü gülüyor, nakliyeciler durumdan oldukça memnun.”

DİKKAT!  UN, TUZ, ŞEKERE EVET AMA KARARINDA

Randevulu söküm ve tesellüm uygulamasındaki başarı:

            Fabrikalarda randevu sistemi uyguladıklarını ve çiftçiye maus imkanı sağladıklarını kaydeden Akay, “Şeker sektörü nevi şahsına münhasır bir sektör. Başka işletmelerle benzerlikleri olsa da, ayrı yönleri de olan bir sektör. Örneğin bizde bir kampanya dönemi vardır ve yerine göre 3ile 4 ay arasında devam eder. Yani bu fabrikalar sınırlı sürelerde çalışıyor. Onun için de bunun her bir noktasının iyi planlanması gerekiyor. Bizde randevu sistemi var ve herkes ne zaman hangi saatte gelmesi gerektiğini biliyor ve nakliyeci esnafı da günlerce beklemek derdinden kurtuldu.

TURHAL ŞEKER ÇİFTÇİLERİNE KAYSERİ ŞEKER’DEN MAUS HİZMETİ

            Sektörü mausla tanıştıran, Tarlaya mausu getiren biziz. Bunu 7 yıl önce Kayseri ve Boğazlıyan’da başlattık, bu yıl Turhal’a da  mausu getirdik.

            Tarım sahalarının verimliliğinin korunması ve toprak  erozyonun önlenmesi bakımından önem arz eden Maus hem pancarı toprağından temizliyor hem de 25 ton pancarı 5 dakikada kamyona yüklüyor yükleme bedelini de  biz karşılıyoruz. Bütün bu uygulamalar bu işin verimli bir şekilde sonuçlanmasını sağlıyor ve bizim başarımızın sırrı burada yatıyor. Bu başarı tesadüfen ortaya çıkmıyor” diye konuştu.

            2017-2018 kampanya döneminde Kayseri ve Boğazlıyan Şeker Fabrikaları ile sözleşmeli pancar ekimi yapılan bölgelerde 1.5 Milyon ton şeker pancarın 29 maus ile yüklemesi yapılarak taşınmasını sağlayan Kayseri Şeker, 2018-2019 Kampanya döneminde Maus ile yükleme hedefini daha da büyütürken, bünyesine yeni kattığı Turhal Şeker Fabrikası ile sözleşmeli pancar ekimi yapan çiftçilerin de bu hizmetten yararlanması için çalışma başlattı.

            Turhal Şeker Fabrikasına bağlı 9 Bölgeden birisi olan Çamlıbel Pancar Bölgesinde  tanıtımı yapılan maus makinesinin pancar yüklemesinden memnun kalan çiftçiler, tüm bölgelerin maus makinesi ile tanışmasını istediklerini belirttiler.

DİKKAT!  2019 YILI YATIRIM PROGRAMINDA 385 PROJE YER ALIYOR

            Maus makinesinin Turhal Bölgesi çiftçilerine tanıtılması sonrası çiftçilerin memnuniyetinin kendilerini de memnun ettiğini belirten Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “Maus uygulaması sayesinde pancar ile birlikte kampanya döneminde sadece iki fabrikamıza  taşınan 100 bin ton verimli toprağın tarlada kalması çalışmalarında önemli bir mesafe kat edilmiştir. 

             Pancarla birlikte verimli toprakların fabrikalara taşınması da erozyondur. Avrupa’da yıllardan beri kullanılan bu sistemin Fabrikamız  aracılığımızla ülkemizde de kullanılmaya başlanması önemlidir. Hedefimiz Kayseri Şeker pancar ekim bölgelerinin tamamında birkaç yıl içerisinde Maus uygulaması ile pancar yükleme işlemlerinin yapılması sağlamaktır.” dedi.

“YENİ ÖZELLEŞTİRME İHALELERİNE AÇIĞIZ”

            Boğazlıyan ve Turhal ile birlikte Kayseri Şeker’in sektörde yüzde 18’lik bir paya sahip olduğunu vurgulayan Akay, Turhal ile özelleştirme deneyiminden başarıyla çıktıklarını, bundan sonra özelleştirme ihalesi açılması durumunda yeni fabrikalara da talip olduklarını dile getirdi. Akay, “İki fabrikamız vardı, ilk defa Turhal ile bölgemizin dışına çıkmış olduk ve kendimizi test etmiş olduk. Gördük ki, bundan dolayı personelimizin motivasyonu arttı; heyecan arttı, çalışma şevki, gayreti arttı. Orada iyi bir deneyim yaşamış olduk. Dolayısıyla bu deneyimi ve şirketimizin gücünü bundan sonra da devam ettirmemiz gerekiyor. Şartlarımızı çok fazla zorlamadan bu işte ilerlememiz gerektiği kanaatindeyiz. Başlangıçtan itibaren Şeker Fabrikalarının özelleştirmesine hazırlıyoruz kendimizi. Bizim asli ve en iyi bildiğimiz iş bu. Dolayısıyla fabrikalar özelleştikçe, gücümüz ölçüsünde bunlardan bünyemize katmamız gerekiyor demiştik. Tekrardan gündeme geldiği takdirde Kayseri Şeker bu yolda ilerleyecek” ifadelerini kullandı.

ŞEKER SEKTÖRÜNDE ROL MODEL KAYSERİ ŞEKER

            Türkiye’nin şeker üretiminin yüzde 18’ini Kayseri Şeker’e bağlı Kayseri, Boğazlıyan ve Turhal Şeker Fabrikalarından karşılanıyor. Kayseri Şeker, Kayseri’nin yanında Yozgat, Sivas, Nevşehir, Kırşehir ve Tokat’a bağlı yaklaşık 500 köyde sözleşmeli pancar ekimi yaptırıyor. 16 bin çiftçi ile pancar ekim sözleşmesi bulunuyor.Üç fabrikasında toplam 429 bin 550 ton şeker Kotası bulunan Kayseri Şeker, Türkiye’nin şeker üretiminin yaklaşık yüzde 18’ini karşılıyor.

DİKKAT!  Bamer Bursa Veri Kurtarma

            Kayseri Şeker 2018-2019 kampanya döneminde Kayseri, Boğazlıyan ve Turhal şeker fabrikalarında toplam 4 bin 40 kişi istihdam ediliyor.

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri reseller tokat haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet