38°C
23 October 2024
Haberler

KURBANLARI ERKEK HAYVANLARDAN SEÇMEK ÜLKE HAYVANCILIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ

  • Ağustos 16, 2018
  • 5 min read
KURBANLARI ERKEK HAYVANLARDAN SEÇMEK  ÜLKE HAYVANCILIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ

Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, veteriner hekim tarafından gebelik durumu kontrol edilmiş gebe olmayan, damızlık vasfı olmadığı belgelenmiş sağlıklı hayvanların kesilmesinin ve mümkünse erkek hayvanlardan kurban seçilmesinin ülke hayvancılığı için önemli olduğunu belirtti.          

            Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla daha sağlıklı bir kurban kesimi süreci için vatandaşlara uyarılarda bulundu.

            Karyağdı, yazılı yaptığı açıklamada ülke genelinde 1 milyona yakın büyükbaş ve 4 milyon küçükbaş hayvanın bu dönem içerisinde kesileceğini öngördüklerini belirtti.

            Kurban Bayramının havaların sıcak geçtiği döneme geldiğini belirten Karyağdı, “İnsan sağlığını tehdit eden hastalıkların yaklaşık %60’ı hayvansal kökenli zoonoz hastalıklar oluşturmakta. Aynı zamanda gıda kaynaklı risklerin %90’ı da yine hayvansal kökenli gıda kaynaklı olmaktadır. Kurban bayramının hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemlere denk gelmesi nedeni ile hayvansal gıdalarda kısa süre içerisinde bozulmaların yaşanabileceği bir gerçektir. Bozulmanın yaşanmaması,dolayısıyla sağlık yönünden risk oluşturacak duruma düşmemeleri için etlerin kısa süre içerisinde soğutulması ve işlenmesi önemlidir. Aynı zamanda kurban kesimi sonrası karkas et haricinde kalan hayvansal yan ürünlerin israfa neden olmadan en doğru bir şekilde değerlendirilmesinin gerekliliği dini vecibe yanında vatandaşlık görevi olduğunu belirtmek isterim.” değerlendirmesinde bulundu.

            Karyağdı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

            “Belirttiğim bu konularla beraber kesimlerin İl Kurban Komisyonları tarafından belirtilen kesim yerlerinde yapılması, kesimin ehil kişi ve yerlerde yaptırılması, deri, sakatat ve iç yağlar gibi yan ürünlerin bozulmadan değerlendirilmesi önemlidir. Aynı zamanda veteriner hekim tarafından sağlık yönünden kontrol edilmemiş hayvanların satın alınmaması ve kesilmemesi sağlık sorunlarının ortadan kaldırılması açısından son derece gereklidir. Zoonoz karakterli yani hayvandan insana bulaşan hastalıkların bulunmadığı, sağlıklı hayvanların kesilmesinin önemini bir kez daha altını çizmek istiyorum. Sürdürülebilir bir hayvancılığın yerine getirilmesi amacıyla damızlık değer taşıyan ve gebe hayvanların kesilmemesi için azami gayret gösterilmesi ülke hayvancılığımızın geleceği açısından mutlaka değerlendirilmesi gereken bir noktadır. Bu amaçla veteriner hekim tarafından Gebelik durumu kontrol edilmiş gebe olmayan ve damızlık vasfı olmadığı belgelenmiş sağlıklı hayvanların kesilmesi; mümkünse erkek hayvanlardan kurban seçilmesi ülke hayvancılığımız için önemlidir.

DİKKAT!  KURAKLIK SİGORTASINDA ÖDEMELER TAMAMLANDI

            Yaklaşan kurban bayramıyla birlikte milyonlarca hayvanda kurban hareketliliği olacaktır. Pazarlarda, kurban satış noktalarında, kurban kesim yerlerinde çok yoğun bir hareketlilik olacağı için Veteriner Hekimlerimiz insanüstü bir gayretle çalışmalar yürütmekte, hem hayvan sağlığının korunması hem de insan sağlığının korunması noktasında güvenli bir kurban bayramı geçirilmesi için çalışmaktadır. Tüm Veteriner hekimlerimiz; hayvan hareketlerinin kontrolü, Pazar ve kurban satış yerlerinin denetimi, hayvanlarda gebelik ve sağlık taramalarının yapılması, salgın hayvan hastalıkları ile ilgili bulaşma kaynaklarının engellenmesi, Kesim öncesi hayvanların muayenesi ve kesim sonrası etlerin muayeneleri noktalarında vatandaşlarımızın sağlıklı ve huzurlu bir kurban dönemi geçirmeleri noktasında çalışmaktadırlar. Binlerce büyükbaş ve küçükbaş hayvanın; işletmeler, pazarlar, kurban satış noktaları, kesimhaneler içerisindeki bu hareketliliği içerisinde Hekimlerimizin çalışmalarında göstermiş olduğu insanüstü gayretlerinden dolayı da tebrik etmeyi görev biliyorum. Bu görevin gece gündüz tatil dinlemeden yapılmakta olması taktire şayandır.

            Tüm hemşerilerimize şimdiden iyi bayramlar diliyor ve huzurlu bir şekilde kurban vazifesini yerine getirmelerini ümit ediyorum.”

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Tokat Haberleri Tokat Haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet Grandpashabet giriş