38°C
23 October 2024
Haberler

İMAR BARIŞI

  • Haziran 27, 2018
  • 7 min read
İMAR BARIŞI

İmar barışı ile yaklaşık 13 milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı sona erecek 

İmar Barışı ile vatandaşın devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması amaçlanıyor. 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsayan İmar Barışı başvuruları e- Devlet üzerinden yapılabilecek ve başka bir yerden müracaat yapılamayacak. İmar Barışı sürecinde ödenecek olan Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda %3’ü, ticari yapılarda %5’i olacak şekilde belirlenecek. İmar barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek ve Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. Yapı Kayıt Belgesi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.

            Tokat Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Yılmaz, İl Müdürlüğü toplantı salonunda İmar Barışı ile ilgili basın açıklaması yaptı. Yılmaz, İmar Barışı ile vatandaşın yıkım endişesinin ortadan kalkacağını ve vatandaş ile devlet arasındaki ihtilafın çözüleceğini kaydetti.

            Vatandaşların Yapı Kayıt Belgesi alarak binalarına elektrik, su, doğalgaz bağlatabileceklerini belirten Yılmaz, uygulama ile vatandaşın çok avantajlı çıkacağını söyledi. Yılmaz, “Vatandaşın artık binayı yarın mı yıkarlar diye bir endişesi kalmayacak. Evini satacak satamıyoryada bir ihtiyacı oldu evini ipotek gösterecek gösteremiyor. Yani evinin değeri her halükarda artacak. Vatandaş buradan kârlı olacak. İkincisi ilgili kurumlar, Belediyeler bir önceki dönem izin vermiş ya da kendi döneminde yapılmış ama yıkamıyor. Böyle birkaç tane olsa neyse ama binlerce yapı var. Bu da bu şekilde mahkemelik olmuş, bu mahkemeden kurtulamıyor. Bu barışla birlikte belediyelerde kurtulmuş olacak. Devletin de buradaki kârı sonuçta binalar kayıt altına alınıyor hem de burada belli bir ödeme yapılıyor, bu bütçenin de büyük çoğunluğu yeni kentsel dönüşümde kullanılacak. Kaynak gelmiş oluyor ve vatandaşla da barışmış oluyor. Yapı kayıt belgesi alınması için öncelikle o yapının 2018’den önce yapılmış olması lazım. Yani 31.12.2017 yılı itibari ile yapının bitmiş olması lazım. İç detayları yada duvarları örülmüş sadece çatı katı kalmış, pencereleri eksik, onlar takılacak bunları da kabul ediyoruz” dedi.

DİKKAT!  İstanbul Kart HES Kodu

YAPILAR UYDU GÖRÜNTÜSÜ İLE TESPİT EDİLECEK

            Yılmaz 31.12.2017 tarihinden sonra yapılan yapıların uydu görüntüleri tespit edileceğini belirterek vatandaşların bu duruma dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

            Yapı sınıfına giren tüm konularda müracaat edilebileceğini söyleyen Yılmaz, yapı kayıt müracaat tarihinin 31 Ekim 2018 tarihinde son bulduğunu belirterek, “Bakanlar Kurulu talep çok olursa süreyi de uzatabilir, bir yıl ya da 6 ay. Vatandaş isterse yılsonuna kadar 2018 yılı sonu itibari ile de ödeyebilir, öyle de bir kolaylık var. Vatandaşa e- Devlet üzerinden başvuru yapılsın diye kolaylık sağlandı. Bunun için vatandaşın sadece bir e-Devlet şifresi olacak. Artık ona bilgi geleceği için aktif kullandığı cep telefonu olacak. Hiç bir zorluğu yok. Sisteme arsa emlak değeri olan alanı, aykırılık olan alanı girmesi gerekiyor, yoksa yüksek meblağlar çıkabilir ona dikkat edilmesi gerekiyor. Arsa emlak değerini, oturduğu binanın alanın, arsanın emlak değerini ilgili belediyesinden alabiliyor. Aykırılık binanın tamamı olabilir üst katı ya da alt katı olabilir. Yapı kullanımı olmayan kısımların girilmesi lazım. Vatandaşa sms ile ne kadar para ödeyeceği geliyor. Yapı kayıt belgesini aldıktan sonra bir nüshasını ilgili belediyeye teslim etmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

YAPI KAYIT BELGESİ VERİLMEYEN YERLER

            Yapı kayıt belgesi verilmeyen yerlerle ilgili açıklama yapan Yılmaz, “Çanakkale’deki Gelibolu tarihi alandaki hiçbir yapıya verilmiyor. İstanbul tarihi yarım adaya ve Boğaziçi’nin belli kısımlarına verilmiyor.  Sit alanlarına da yapı kayıt verilemiyor. Üçüncü şahsın yerine bina yaptıysanız oraya da yapı kayıt belgesi verilmiyor. Bir de belediyede imarla kesinleşmiş, mesela yol geçiyorsa oraya yapı kayıt belgesi vermiyoruz. Mera, orman, hazine arazisine yapıldıysa oraya yapı kayıt belgesi veriyoruz. Ormanla, meradaki mülkiyete geçirme işi normal mevzuat neyse o şekilde şu anda. Hazine arazisinde ise belli makul ölçülerde arsaları ile beraber satış talep edebiliyor. Şu anda satış işi başlamadı ama yapı kayıt aldıktan sonra bize müracaat ediyor vatandaş, biz bakanlığa iletiyoruz. Milli emlaktan hazine arazisini tahsis ediyoruz, ondan sonra başka bir kurum kuruluşun yapacağı bir şey yoksa vatandaşa satıyoruz” ifadelerini kullandı.

DİKKAT!  Mussan Group Briket Makinesi Sektöründe Hızla İlerliyor

E DEVLET HARİCİNDE MÜRACAAT YOK

            Vatandaşa kolaylık sağlanması açısından E- Devlet haricinde müracaat şeklinin olmadığını kaydeden Yılmaz, “İlgili kurum ve kuruluşların yardımı oluyor fakat bu tamamen vatandaşın beyan esaslı, daha kolay rahat olması için. Vatandaşın e-Devlet şifresini kimseye vermemesi için de başvuruyu kendisi yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

BİNA YIKILDIĞINDA YAPI KAYIT BELGESİNİN HÜKMÜ YOK

            Yapı Kayıt Belgesi alınan binanın yıkılması halinde, o anda hangi mevzuat uygulamada ise o mevzuatın geçerli olacağını belirten Yılmaz, “Burada yapıları kayıt altına alarak, yeni şehirleşmeyi, kentleşmeyi yaparken kötü şehirleşmeyi ortadan kaldırmak amaç. Bunu da vatandaşı hak sahibini mağdur ederek değil, hak sahibi ile helalleşerek, görüşerek yapmak aslında. Yapı kayıtta önemli olan bina yıkılana kadar, bina yıkıldığı zaman yapı kayıt belgesinin hükmü hiç yok” şeklinde konuştu.

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Tokat Haberleri Tokat Haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet Grandpashabet giriş