38°C
23 November 2024
Son Dakika Tokat Haberleri - En Güncel ve Doğru Haberler

NİKSAR’DA GALERİCİLER SİTESİ İNŞAATI DEVAM EDİYOR

  • Nisan 19, 2018
  • 8 min read
NİKSAR’DA GALERİCİLER SİTESİ İNŞAATI DEVAM EDİYOR

Niksar Belediyesince projelendirilen Galericiler Sitesi, Danişmend Gazi Bulvarında tüm hızıyla devam ediyor.

            Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 13 Şubat 2018 tarih ve 30331 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmeliği” doğrultusunda çalışmaya başladıklarını belirten Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, bu yıl içerisinde projeyi tamamlayacaklarını söyledi.

            Başkan Özcan yaptığı açıklamada; “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 13 Şubat 2018 tarih ve 30331 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmeliği” doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlçemizde faaliyet gösteren Galericilerimize gerekli tebliğlerimizi yaptık. Toplamda 20 iş yerinin bulunacağı Galericiler Sitemiz için tüm imalatları ile belediye ekiplerimizle gece gündüz demeden projemizi tamamlayacağız” dedi.

İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİĞİ

ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edebilecek kişiler ve yetki belgesi başlıklı 5 nci maddesi (MADDE 5 – (1) İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılır.

(2) Yetki belgesi, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından verilir, yenilenir ve iptal edilir.

(3) Yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenir ve devredilemez.

(4) Yetki belgesinin geçerlilik süresi beş yıldır.

(5) Yetki belgesi, işletmede kolayca görülüp okunabilecek bir yere asılır.

(6) Bakanlık, yetki belgesinin içeriği ile yetki belgesinin düzenlenmesine ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.) ve yetki belgesi verilmesinde aranacak şartlar başlıklı 6 ncı maddesi (Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar

MADDE 6 – (1) İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için;

a) 18 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartların taşınması,

DİKKAT!  İSRAİL’İN ZULMÜ PULLARLA UNUTULMAYACAK

b) Esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olunması,

c) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,

ç) Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün;

1) On sekiz yaşını doldurmuş olması,

2) En az lise mezunu olması,

3) Mesleki yeterlilik belgesine sahip olması,

4) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması,

5) Konkordato ilan etmemiş olması,

6) Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması,

gerekir.

(2) Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esasları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkilidir. Mesleki eğitim, Bakanlık veya Bakanlıkça uygun görülen üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından verilir.) gereğince ikinci el araç alım satımı yapacak olan kişileri düzenlemiştir. Yönetmeliğin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmelerde aranacak şartlar başlıklı 18 nci maddesi (MADDE 18 – (1) İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmelerde aşağıdaki şartlar aranır:

DİKKAT!  BAŞKAN EROĞLU “KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNCELİKLİ GÜNDEMİMİZ”

a) İmar mevzuatı çerçevesinde belirlenen ticaret alanlarında, çevreye ve trafiğe yük getirmeyen yerlerde ve içinde ikamet amaçlı kullanılan bağımsız bölüm bulunmayan yapılarda açılması.

b) Açık ve kapalı alan toplamının en az dört taşıtın kapladığı alan büyüklüğünde olması; bir taşıtın kapladığı alan büyüklüğü olarak otomobil için en az yirmi beş metrekare, motosiklet için en az beş metrekare ve diğer taşıtlar için en az elli metrekarenin esas alınması.

c) Teşhir alanının net yüksekliğinin en az üç metre olması.

ç) LPG’li, CNG’li veya LNG’li ikinci el motorlu kara taşıtlarının teşhirine yönelik açık alana sahip olması.

d) Taşıtların giriş ve çıkış yapmalarına uygun olarak düzenlenmiş giriş ve çıkış kapılarının bulunması, çıkış kapısının tehlikeli durumlarda kolay tahliyeye imkân verecek nitelikte olması.

(2) İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin mali sorumluluk sigortası yapılmış ve satışa sunduğu ikinci el motorlu kara taşıtları bu sigorta kapsamına alınmış olmalıdır.) ne göre satış yapılacak iş yerinde aranacak şartlar belirtilmiştir. Yönetmeliğin Mesleki yeterlilik başlıklı 10 uncu maddesinde (MADDE 10 – (1) 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen kişiler ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekir.

(2) Bakanlık, yetki belgesine sahip işletmelerce çalıştırılması gereken mesleki yeterlilik belgesine sahip asgari personel sayısı ile ulusal yeterliliğin yapısını oluşturan ve personelin sahip olduğu mesleki yeterlilik belgesinde yer alması gereken seçmeli birimleri belirlemeye yetkilidir.

(3) Mesleki yeterlilik belgesine ilişkin diğer hususlarda 5544 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatındaki hükümler uygulanır.) belgeye ilişkin esaslar belirlenmiş, Yürürlük başlıklı 24 ncü maddesinin (a) fıkrasında yayımı tarihinden itibaren üç ay sonra yürürlüğe girer hükmü bulunmaktadır. Yönetmeliğin ekspertiz raporu başlıklı 14 ncü maddesinde (MADDE 14 – (1) Yetki belgesine sahip işletme tarafından ikinci el motorlu kara taşıtı satışından hemen önce ekspertiz raporu alınır ve raporun bir nüshası satış esnasında alıcıya teslim edilir. Ekspertiz raporunun ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde yetki belgesine sahip işletme tarafından ödenir.

DİKKAT!  GOP. Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Depremzede Çocuklara Eğitim Desteği

(2) Ekspertiz raporunda ikinci el motorlu kara taşıtının özellikleri, arıza ve hasar durumu ile kilometre bilgilerine yer verilir.

(3) Sekiz yaş veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki ikinci el motorlu kara taşıtları için ekspertiz raporu alınması zorunlu değildir.

(4) Ekspertiz raporu, Türk Standardları Enstitüsü tarafından belirlenen standarda göre verilen TSE hizmet yeterlilik belgesi bulunan işletmeler tarafından düzenlenir.

(5) Ekspertiz raporunu düzenleyen kişiler ekspertiz raporundaki bilgilerin taşıtın gerçek durumunu yansıtmamasından sorumludur.

(6) Bakanlık, ekspertiz raporunda yer verilecek diğer bilgileri, TSE hizmet yeterlilik belgesi verilecek işletmelerde ve bu işletmelerde çalıştırılan kişilerde aranan nitelikleri, ekspertiz raporu düzenleyenlerin sorumluluklarını, hizmet yeterlilik belgesi ile ekspertiz raporu ücretinin üst sınırını ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile üst meslek kuruluşlarının görüşünü alarak belirlemeye yetkilidir.) ikinci el motorlu kara taşıtı hakkında ekspertiz raporunun alınması ve ücretin ödenmesi konusu düzenlenmiş, yürürlük başlıklı 24 ncü maddesinin (b) fıkrasında yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra yürürlüğe girer hükmü bulunmaktadır.

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri reseller
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet