2019 yılının afetlere hazırlık yılı ilan edilmesi dolayısıyla Tokat’ta AFAD tarafından düzenlenen etkinlikte araç ve ekipmanlar tanıtıldı. Tokat'ın birinci derecede deprem kuşağı olduğuna işaret edilerek, her türlü doğal afet, kaza ve boğulma vakalarına karşı vatandaşlara eğitimler verileceği bildirildi.
İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılının afetlere hazırlık yılı ilan edilmesi dolayısıyla Tokat Valilik binası önünde Tokat AFAD Müdürlüğünün yaptığı iş ve işlemler, araç gereç malzeme tanıtımı gerçekleştirildi. AFAD’ın kullandığı son teknoloji araçlar ve ekipmanlar yapılan etkinlikle tanıtıldı. Etkinlik kapsamında fotoğraf sergisi açıldı ve ardından AFAD’ın araç ve ekipmanları tanıtıldı. Temsili olarak bir trafik kazasında yaralı vatandaşı sıkıştığı araçtan kurtarma tatbikatı yapıldı.
Etkinlikte konuşan Vali Dr. Ozan Balcı, AFAD kurumumuzun çok önemli fonksiyonları var. Bizim en önemli görevlerimizden bir tanesi halkımızın can, mal ve emniyetini korumak. AFAD'ın da varlık sebebi bu; başta deprem olmak üzere heyelan, trafik kazaları, suda boğulma, kaybolma gibi olağanüstü hallerde vatandaşımızın yanında. Vatandaşımızın hayatını kolaylaştıran, zor günlerde el uzatan bir kurum. AFAD'ın sahip olduğu teknolojik aletleri, bilgi birikimini, insan gücünü tanıtmak istedik. Ayrıca eğitim programımız da başladı. Biliyorsunuz ki Tokat deprem kuşağında, bu konuda halkımızı bilinçli yapmamız gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor, tatbikatlar yapıyoruz kurum olarak. Bu çalışmaları daha da geliştireceğiz. Bütün okullarda da bu çalışmaları yaygınlaştıracağız. Bugün AFAD'ın son teknoloji araç gereçlerini gördük, hem de insan gücünü gördük. AFAD kurumumuzun bugünkü yaptığı etkinlik çok güzeldi, kendilerini tebrik ediyorum. Tokatlı hemşerilerimize de birkaç bir şey söylemek istiyorum. Tokat deprem kuşağında ve bu ciddiye almamız gereken bir konu. Deprem olduğunda can ve mal kaybı olmaması için duyarlı olmamız lazım. En azından temel eğitimleri almamız gerekiyor. AFAD olarak eğitimleri vereceğiz. Amacımız vatandaşımızda duyarlılık oluşturmak. 'Depremden korkmayın hazırlık yapmamaktan korkun' deniliyor. Biz de bu konuda duyarlılık oluşturmak için eğitimler vereceğiz. Sadece deprem değil, suda boğulma, araba kazası, heyelan gibi konularda da eğitimler vereceğiz." diye konuştu.
Tokat İl Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Süleyman Yiğit, “Ülkemiz, Dünya’nın en önemli deprem bölgelerinden birisinde yer almakta ve büyük can ve mal kayıplarına yol açan doğal afetlerle sık sık karşılaşmaktadır. Topraklarımızın yüzde 66'sı 1. ve 2. derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Toplum olarak, afet risklerini algılamak ve bunların zararlarını azaltmak, mümkünse ortadan kaldırmak için deprem risklerinin azaltılması konusunda hazırladığımız ülkemizin ilk stratejik belgesi ve 2023 yılına kadar bir yol haritası olan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP-2023) 2013 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu stratejinin etkin bir şekilde yürütülmesi ile ülkemizin kısa-orta ve uzun vadede depremlere dirençli bir toplum hedefine ulaşacağı konusunda hepimiz kararlı bir şekilde çalışmalarımızı yürütmekteyiz” dedi.
2019 AFETLERE HAZIRLIK YILI İLAN EDİLDİ
İl AFAD Müdürü Süleyman Yiğit, kurumlar ve halkın endüstriyel kaza tehlikelerinden de korunmasının büyük önem arz ettiğini belirterek, “Bu amaçla, doğal ve teknolojik afetlere hazırlıklı olmak ve ülkemizin müdahale kapasitesini yükseltmek için eğitim projeleri hayata geçirilmektedir. Bu kapsamda 2019 yılı İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu' nun başkanlığında yapılan açılışla Afetlere Hazırlık Yılı olarak ilan edilmiştir. Ülke olarak depremlerden en az zarar görmenin en önemli bileşeninin eğitim ve farkındalık çalışmaları olduğunu düşünmekteyiz. Toplumun her kesimini içine alan eğitim uygulamalar ve tatbikatlar ile ülkemizde depremlere karşı bir farkındalık ve dirençli toplum kültürünün de oluşacağı muhakkak. İlimiz Kurumlarının da, okullarında ve öğrenci yanlarında İl Müdürlüğümüz koordinesinde öğretmen, öğrenci ve personelleri kapsayacak şekilde eğitim ve tatbikat düzenlenmektedirler. Ayrıca, tatbikat ve etkinlikler ile okullarda dağıtılmak Üzere afetlere yönelik olarak Başkanlığımız tarafından hazırlanan eğitim broşürleri, öğrencilerimize ve öğrencilerimiz aracılığı ile de ailelerine dağıtılmaktadır." ifadelerini kullandı.
AFAD EĞİTMLERİ DEVAM EDİYOR
AFAD olarak yaptıkları eğitimden bahseden Süleyman Yiğit şu bilgileri verdi: “Şu an itibari 2015 yılında 35 Okul' da toplam 14 bin 1 öğretmen, öğrenci ve personele, 92 özel ve Resmi Kurum ve Kuruluş olmak üzere de toplam bin 193 kişiye, 2016 yılında 31 Okul' da toplam 10 bin 919 öğretmen, öğrenci ve personele, 86 özel ve Resmi Kurum ve Kuruluş olmak üzere de toplam 5 bin 86 kişiye, 2017’de 28 Okul' da toplam 9 bin 527 öğretmen, öğrenci ve personele, 66 Özel ve Resmi Kurum ve Kuruluş olmak üzere de toplam 10 bin 102 kişiye, 2018 yılında 24 Okul' da toplam 9 bin 703 öğretmen, öğrenci ve personele, 48 özel ve Resmi Kurum ve Kumlu, olmak üzere de toplam 4 bin 26 kişiye, 2019 ilk altı ayında 22 Okul' da toplam 5 bin 596 öğretmen, öğrenci ve personele, 33 Özel ve Resmi Kurum ve Kuruluş olmak üzere de toplam 2 bin 104 kişiye, Afete Hazır Türkiye Projesi kapsamında "Afete Hazır Aile, Afete Hazır Okul, Afete Hazır işyeri ve KBRN Farkındalık ve Şüpheli Posta eğitimleri verilerek Bina Tahliyesi ve Yangın Tatbikatlara icra edilmiştir. AFAD Kurulduğu 2009 yılından günümüze kadar İI genelinde toplam 128 bin 89 kişinin bahse konu eğitimleri alması sağlanmıştır.”
Programa Vali Dr. Ozan Balcı, Tokat Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, AFAD İl Müdürü Süleyman Yiğit, kurum müdürleri vatandaşlar katıldı.