Araç Değer Kaybı Hukuki Danışmanlık

Araç değer kaybı, en genel anlamıyla herhangi bir trafik kazasına karışan aracın yeni değerinin belirlenmesine ilişkin bir tanımlamadır. Çeşitli nedenlerden kaynaklanarak gerçekleşen trafik kazaları sonucunda aracın hasar alması ya da deforme olması gibi durumlar ortaya çıkar. Bu tarz durumlarda araçların ikinci el piyasasındaki değerlerinde orantılı biçimde düşüş gözlemlenmektedir.

Trafik kazaları sonucunda araçların değer kaybı yaşaması durumlarının düzenlenmesi amacıyla hukuk sistemimiz içerisinde çeşitli uygulamalar bulunmaktadır. Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 1409. maddesi uyarınca trafik kazası sonrasında ortaya çıkan maddi zararların karşılanması düzenleme altına alınmıştır. Bu kapsamda özellikle söz konusu kazada herhangi bir kusuru olmayan sürücülerin haklarının muhafaza edilmesi son derece kritik bir önem içerir.  

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı, aracın karışmış olduğu trafik kazası sonucunda maddi anlamda yaşadığı değer kaybını ifade eder. Özellikle ikinci el piyasalarında araçların fiyatlandırılması belirlenirken daha önce karışmış oldukları kazaların önemi oldukça büyüktür.  TRAMER kaydı adı verilen uygulama ile aracın daha önce karışmış olduğu kazalar incelenerek, ikinci el araca fiyat biçilir.

Araçların herhangi bir trafik kazanması karışması durumunda hukuki olarak gözetilmesi gereken çeşitli haklar da bulunmaktadır. TTK’nın 1409. maddesinde yapılan düzenlemelere göre kaza durumlarında hatasız olarak hükmedilen araç sahiplerinin yaşadığı maddi zararlar, kusurlu aracın sigortacı şirketi tarafından karşılanmalıdır.

Araç Değer Kaybı Hukuki Süreci Nasıl İşler?

Araç değer kaybı hesaplama araçların ikinci el piyasasında en az değer kaybı yaşamasını sağlamak adına hukuksal süreçlere başvurulması mümkündür. Burada TTK’nın ilgili maddesinde yer alan hükümlere göre hatalı olmayan araç sürücüleri bazı haklara sahiptir. Söz konusu haklar hakların kullanılması adına hatasız araç sahiplerinin ilgili kaza kapsamında Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmaları gerekir.

Dolaylı ya da doğrudan araçta ortaya çıkan kusurlar veya çeşitli yaralanmalardan kaynaklanan sağlık sorunlarına karşı kusurlu bulunan tarafından sigortacı şirketi tüm maddi zararları karşılamakla yükümlü tutulmuştur. Bu tarz durumlarda bir avukatlık bürosu aracılığıyla hukuki danışmanlık hizmetlerinin alınması gerekebilir. Avukatlık Bürosu, araçta ortaya çıkan değer kaybını tazmin etme ve kusuru bulunmayan sürücülerin yasalar nezdinde haklarını koruma bağlamında danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. 

Tokat Haber:

This website uses cookies.