BAŞKAN ÖZCAN’DAN TARİHİ KÖPRÜLER AÇIKLAMASI
Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, Niksar’da restorasyonları yapılan tarihi köprüler hakkında açıklamalarda bulunarak, “Niksar Belediyesi ecdadın bizlere bıraktığı 5 adet eserin korunması ve geleceğe taşınması adına üstlenmiş olduğu sorumluluğun bilincinde ve arkasındadır. Hiç kimsenin bu konuyu farklı mecralara çekmesine de müsaade etmeyiz. Niksar’ın sahipsiz olduğunu iddia etmeye çalışanlara da asla bunun doğru olmadığını, yapmış olduğumuz girişimleri belgelerimizle sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.
Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, Niksar’da restorasyonları yapılan tarihi köprülere ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Özcan yaptığı açıklamada, ecdadın bıraktığı eserlerin korunması yönündeki yapılan uygulamaların restorasyon projesindeki malzeme seçimindeki hataların takipçisi olduklarını belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Belediye Başkanı Özdilek Özcan açıklamasına şu şekilde devam etti; “Niksar’ımız Danişmendli Devletine başkentlik yapmış bir şehirdir. Bizlerde bu kadim şehirde hizmet etmeye gayret ediyoruz. İlçemizde yapılan tarihi köprülerimize yönelik çalışmalarla ilgili son günlerde gündemde olan restorasyonlar ile ilgili hemşerilerimize bilgiler vermek istiyorum. Bilindiği üzere tarihi köprülerimiz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımıza bağlı yapılardır. Çünkü geçmişte bu köprüler o günkü ulaşımı dere, ırmak ve çayların üzerinden geçişi sağlamak adına yapılmış köprülerdir. Şehrimizde bulunan 5 adet köprünün Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Dairesi Başkanlığı tarafından restorasyon projeleri 2013 yılında yapılmış ve Koruma Kurulundan onaylatılarak 2014 yılında yatırım programına alınması konusunda gayet etmiştik. 2015 yılında bu 5 adet köprümüz olan Seymenli, Arasta, Çilhane, Horozdere ve Taş Köprülerimizin restorasyonu için ihaleleri gerçekleştirildi. Yaklaşık 2,5 yıldır ise Karayolları 7. Bölge Müdürlüğümüzün kontrolünde müteahhit firmanın restorasyon projesi uygulama çalışmaları halihazırda devam etmektedir. Bu çalışmalarımızla ilgili Niksarlı hemşerilerimizin özellikle tarihi dokunun korunması, ecdadımızın bizlere bıraktığı bu eserlerin korunması yönündeki yapılan uygulamaların restorasyon projesindeki malzeme seçimindeki hataların takipçisiyiz. Bizleri sevindiren şu ki; İster Niksar’da yaşayan isterse Niksar dışında yaşayan hemşerilerimiz olsun bu ecdat yadigarı eserlerin orijinaline uygun bir şekilde yapılmasında ki beklenti ve haklı tepkilerini gözlemliyor ve buna şahit oluyoruz.
“BU YIL SEYMENLİ KÖPRÜMÜZDEKİ MERDİVEN VE RAMPANIN KALDIRILMASINI SAĞLAYACAĞIZ”
İlk olarak Seymenli Köprümüzde başlayan restorasyon çalışması ile ilgili hataların ve malzeme eksiklikleri ile ilgili yaptığımız çalışma ve hemşerilerimizin ortaya koyduğu bu tepkilerle birlikte, bizimde bu tepkileri arkamıza alarak hem Karayolları Bölge Müdürlüğü nezdinde hemde Anıtlar Kurulu nezdinde yapmış olduğumuz girişimler Seymenli Köprüsüyle ilgili netice verdi. Özellikle köprünün üst uygulaması ve köprüden Fatih Sultan Mehmet Caddesine çıkarken ki rampa ve merdivenin uygunsuz olduğu yönündeki girişimlerimizi Koruma Kurulunun gündemine taşıyarak ortaya koyduğumuz itiraz neticesinde kurul ekipleri köprüde incelemelerde bulundu. Kurul heyetine bu köprümüzde uygulanan hataların yerinde göstererek, bu şekilde bir çalışmanın uygun olmadığını teyit ettik. Bununla birlikte restorasyonun revize edilmesi Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından sağlandı. İnşallah bu yıl Seymenli Köprümüzdeki merdiven ve rampanın kaldırılmasını sağlayacağız. Seymenli Köprümüzün üst kısmında bulunan konut ve işyerlerinin doğalgaz ve içme suyu hattını daha aşağıya alarak merdiven ve rampanın ortadan kaldırılabileceğini biz kurula bildirdik. Kurul bu çalışmamızı uyguladı. Aslında bu çalışmamızı 2017 yılı sonunda yapmayı planlıyorduk. Ancak bu köprünün hemşerilerimizin yoğun bir şekilde kullanması ve kış şartlarından ötürü bu çalışmanın uzun sürebileceği ihtimalini göz önüne alarak çalışmayı bu yıl yapmayı planladık. Köprümüzdeki sorunu bu yıl çözeceğiz. Hemşerilerimiz bu konuda müsterih olsunlar.
“ARASTA KÖPRÜMÜZÜN ASLINA UYGUN BİR ŞEKİLDE RESTORE EDİLMESİ İÇİN GEREKLİ DÖKÜMANLARI HAZIRLADIK”
İhaleler neticesinde 2017 yılında başlanılan Arasta Köprüsünün uygulamaları ile ilgili detaylar çıktıkça hemşerilerimizden haklı olarak tepkiler yükseldi. Bizler bu tepkileri görmeden önce gereken yerlere köprümüzle ilgili sorunlarımızı belirtmiştik. Uygulamada uygulanan taşın renginden tutunda taşın işçiliklerinden uygulama detaylarındaki eksikliklere kadar hepsini bir rapor haline getirerek tespitlerimizi yaptık. Bu köprümüzle alakalı Karayolları Bölge Müdürlüğümüz ve Anıtlar Kurulumuzla yapmış olduğumuz resmi yazışmalarla buradaki eksiklikleri belirttik. Oluşturduğumuz tam kapsamlı bir rapor çalışması var. Elimizdeki Arasta Köprümüzle alakalı tüm doküman ve fotoğrafları raporlayarak hem Karayolları Bölge Müdürlüğümüz nezdinde Anıtlar Kurulu nezdinde gündeme taşıyarak aynı Seymenli Köprümüzde yaptığımız gibi Arasta Köprümüzde yapılan hataların yerinde görülmesi için girişimlerde bulunduk. Bu konuda değerli Niksarlı hemşerilerimizin tereddüdü olmasın. Bu süreçte bize kamuoyu oluşmasında siz saygıdeğer hemşerilerimizin ortaya koyduğu haklı tepkinin oluşmasında kamuoyunun bilgilendirilmesi konusunda bize destek olan ve istişarede bulunan Danişmend Gazetemize teşekkür ediyorum. Kendileriyle yapmış olduğumuz istişarede bir imza kampanyasının başlatılmasının, kamuoyunun oluşturulmasının ve yapılan bu uygulama yanlışlarının ortadan kaldırılması, halkımızla Niksar Belediyesinin bütünleşmesi noktasında gazetemizin değerli yöneticisi Serhat Gümen ile beraber yaptık. Bu doğrultuda imza kampanyası başlatıldı. Biz teknik olarak raporlarımız ve görsellerimizle birlikte hemşerilerimizin de imza kampanyası neticesinde topladıkları imzaları da dosyamızın içine katarak anıtlar kurulana sunacağımızı beyan ediyorum.
“NİKSAR SAHİPSİZ DEĞİLDİR”
Ancak bu konuda kamuoyunda eleştiriler noktasında yapıcı eleştirilerde bulunan hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Özellikle hemşerilerimizden şunun bilinmesini istiyorum. Niksar bu manada sahipsiz değildir. Niksar Belediyesi ecdadın bizlere bıraktığı 5 adet eserin korunması ve geleceğe taşınması adına üstlenmiş olduğu sorumluluğun bilincinde ve arkasındadır. Hiç kimsenin bu konuyu farklı mecralara çekmesine de müsaade etmeyiz. Niksar’ın sahipsiz olduğunu iddia etmeye çalışanlara da asla bunun doğru olmadığını, yapmış olduğumuz girişimleri belgelerimizle sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu konuda biriz ve beraberiz. Bizler bu köprümüzü yaşatmak ve tarihe uzun yıllar hizmet etmesini istiyoruz. Köprülerimizin geçmişi oldukça büyük. Artık yılların vermiş olduğu yıpranmalar kaçınılmazdı. Bu nedenle yapılan restorasyonlar bu konun uzmanları tarafından projelendirilen ve kontrolleri yapılan restorasyonlardır. Bu manada köprülerimizin horasan derzlerinde çıkarak statiğini bozan bitkilerin köprünün taşıyıcı sistemine zarar verdiğini gördük. Özellikle Cer Köyü ile Zera Köyünün arasında yine kemer şeklinde yapılmış bir taş köprümüz vardı. Şimdi bu köprümüzün üst tarafından sadece taşıyıcı şeklinde sadece birkaç tane taş kalmış. Üzerindeki yürüme platformu tamamen bozulmuş.Şu anda bu köprümüz kullanılabilir durumda değil. Yarın Arasta Köprümüzün de bu durumda olmaması için bu müdahalenin kaçınılmaz olduğunu belirtmek istiyorum. Ancak hepimizin de haklı olarak ifade etmeye çalıştığı, bu restorasyonda kullanılan taşların renklerinin ve işçiliklerinin geçmişine uygun yapılması hepimizin hakkıdır. Bu hakkında tüm Niksarlı hemşerilerimizle beraber sağlayacağımızdan hiç kimsenin tereddüdü ve endişesi olmasın. Biz bir ve beraberiz.”