“BATI’NIN METOTLARI İLE BATI’YI YENME ÇELİŞKİSİ İÇERİSİNDEYİZ”

Tokat Belediyesi tarafından “2018’de Yeniden Büyük Türkiye Yolunda Siyaset ve Beklentiler” konulu panel düzenlendi. Yazar Ercan Yıldırım 4 yılda iki yüz yıllık bütün problemlerle yüzleşmek durumunda kalındığını belirtti. Yıldırım’ın, “Modernleşme tarihimizden itibaren en büyük cenderemiz şu; Batı’nın değerleri içerisinde kalıp, Batı’nın teknolojisini alıp Batı’nın metotları ile Batı’yı yenme çelişkisi içerisindeyiz.” ifadesi dikkati çekti.

            26 Haziran Kültür Sarayında Tarkan Zengin’in Moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Ak Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal ve Yazar Ercan Yıldırım katıldı. Büyük Türkiye yolunda siyaset ve beklentilerin konuşulduğu panele katılım yoğun oldu.

            Programda konuşan Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Türkiye’nin aldığı yolda geçmişle kıyaslanamayacak kadar önemli mesafelerin aşıldığını söyledi. Devletle millet arasındaki duvarların yıkıldığını belirten Eroğlu, “Özgürlükler anlamında olabildiğince önümüz açıldı. Bunlar da bugünün Türkiye’sinin geldiği noktalar. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllar Türkiye’mizin her alanda; ekonomi, sağlık, özgürlük, ülke ve dünya gündemi anlamında daha büyük sıçramalar yapılacağı yıllar olacak. Tarihi süreçlerden geçtiğimiz bu günleri inanıyorum ki yıllar sonra çok güzel bir şekilde anacağız. Bu tarihi yaşamanın mutluluğunu yaşayacağız. Allah hep beraberce bu vatan topraklarında, al bayrağımızın altında her ne olursak olalım birliğimizle, beraberliğimizle, kardeşliğimizle omuz omuza hep birlikte yürümeyi nasip etsin. Katılımlarınızdan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

            Panelin Moderatörlüğünü yapan Tarkan Zengin, “15 Temmuz’da hain bir darbe girişimine maruz kaldık. Bugün baktığımızda coğrafyamızda yaşadığımız sorunlar belki bundan sonra da yaşayacağımız sorunlar da aslında Türkiye’nin ekonomide, siyasette bağımsız boyutlara ulaşması sonucuydu. Biz bugün sizinle 2018’de siyaseten hangi riskler bizi bekliyor ve bunlara ilişkin olarak biz vatandaş olarak neler yapabiliriz bunu konuşacağız” şeklinde konuştu.

            Panele konuşmacı olarak katılan AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal 100 yıldır savaş halinde olduğumuzu belirterek, “1918 yılında Osmanlı Devletimiz yenildi ve Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzalamak zorunda kaldı. Ardından bir Yunan işgali yaşandı. Lozan Antlaşması imzalandı. Çok ağır şartları olan, Türkiye’nin elini kolunu bağlayan bir anlaşmaydı. Bu antlaşmayı sadece harita olarak, sınırların belirlenmesi olarak görmemek lazım. Türkiye’yi kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasi anlamda sınırlandıran bir antlaşmaydı. 100 yıl içerisinde Lozan Antlaşmasına göre sınırlı çerçeveler içerisinde faaliyet göstermek zorunda kaldık. Böyle bir kısıtlama ile devam edilemeyeceğini yakın tarihte gördük. 10 yılda bir yaşanan badirelerin tek sebebi var. Lozan Antlaşmasının devam etmesini sağlamak. Bu antlaşmanın bize dayatılan bir antlaşma olduğunun farkındayız. Ekonomi büyüdükçe, Dış politikada adım atıldıkça bu antlaşma bize ağır geliyor. Bizi bu antlaşmanın içinde hapsetmek için bazı eylemler yapılıyor.” dedi.

 AFRİN HAREKÂTINI NEDEN YAPIYORUZ?

            Afrin Harekâtını PKK’nın tamamen Afrin’den çıkması için yaptıklarını kaydeden Ünal, “Afrin’de bir harekât yapıyoruz. Bu harekâtı neden yapıyoruz? Burada PKK eliyle bir devlet kurmaya çalışıyorlar. Bu proje ilk olarak 2003 yılında ABD’nin Irak’a yaptığı operasyonla gündeme gelmişti. Esasen bu proje Kandil ile İskenderun arasında bir terör kuşağı oluşturma projesi. Bir ucu Kandil’de Irak’ın ve Suriye’nin Kuzeyindeki bölgeyi kapsıyor, bunlar yetmiyor Akdeniz’e açılmak için İskenderun’u da içine alan bir kuşak oluşturma projesi. Batı bu kuşağı PKK eli ile gerçekleştirmeye çalışıyor. Bunun ilk adımını Suriye’de attılar. Afrin Harekâtını PKK’nın tamamen Afrin’den çıkması için yapıyoruz. Bu harekât Afrin’deki PKK unsurları tamamen temizleninceye kadar devam edecek. Bu harekat sona erdiğinde ikinci, üçüncü adıma geçilecek. Güney sınırımızda bir PKK devleti istemiyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğünün bozulmasını da istemiyoruz. Bu harekat Türküye Cumhuriyeti Devleti’nin harekatıdır. Harekâtın yavaş ilerlemesinin sebebi; sivillere ve askerlerimize zarar gelmemesi noktasındaki hassasiyetimizdir” şeklinde konuştu.

2019 düzeni yeni bir sistem getirdi

            Yazar Ercan Yıldırım ise konuşmasında, “Ben sizlere 2019 düzeninden bahsetmek istiyorum. 2019 düzeni yeni bir sistem getirdi. Son günlerde yerli ve milli kavramlar üzerinden ittifaklar gerçekleştiriliyor. Türkiye’de siyaset ve düşünce her zaman iki kutup arasında kurulmuştur. 4 yılda iki yüz yıllık bütün problemlerimizle yüzleşmek durumunda kaldık. Asıl cendere de bu. 2019 düzeni hangi dinamikler üzerine kurulacak? İslamcıların millileştiği, milliyetçilerin de daha İslami boyuta geldiği bir sentezle kurulacağı görülüyor.

 

            Modernleşme tarihimizden itibaren en büyük cenderemiz şu, Batı’nın değerleri içerisinde kalıp, Batı’nın teknolojisini alıp Batı’nın metotları ile Batı’yı yenme çelişkisi içerisindeyiz. Türkiye Osmanlı mirasının üstüne kurulmuş bir devlet olarak Anadolu kıtadır. Yani Anadolu ne Doğu’dur ne Batı’dır; hem Doğu’dur, hem Batı’dır. Burası kendi başına bir yapıdır” ifadelerini kullandı.

Tokat Haber:

This website uses cookies.