Bel fıtığı, günümüzde hemen herkesin karşı karşıya kalabileceği ve önemsenmemesi durumunda çok ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Bel fıtığı ağrısı, kişilerin fizyolojik durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple de her hastalıkta olduğu gibi kişilerin hangi sebepten dolayı bel fıtığı olduğuna dikkat edilmesi, tedavi süreci için son derece büyük bir öneme sahip olabilmektedir.
Aşırı kiloluluk bel fıtığının en sık nedenidir. Bel fıtığı ağrısı nasıl olur? Sorusu, bu konuda büyük korkular yaşayan ve tedbirli olmak isteyen çok sayıda vatandaş tarafından da sıklıkla yöneltilmeye devam etmektedir. Vücudumuzun ağırlığını omurgamız taşır.
Omurganın esnekliğini sağlayan ve bir tür destek yastığı olarak vazife gören disklerin aşırı baskıya maruz kalması, deforme olmasına ve şeklinin bozulmasına neden olur.
Bel Fıtığı Başlangıcı Nasıl Olur?
Vücudumuzun yükünü taşıyan sadece omurgamız değildir. Omurga süresince uzanan tüm boyun, sırt ve bel kasları, karın kaslarının da fonksiyonu çok önemlidir. Hareketsiz yaşam, tertipli egzersiz yapmama şeklinde durumlarda kaslar yeterince güçlü olmadığından, kasların taşıması ihtiyaç duyulan vücut ağırlığı da omurganın üzerine ek yük getirir. Bu yük, disklerin üzerine binerek fıtıklaşmalarına niçin olur.
Bel fıtığı belirtileri arasında yer alan ağrıların yanı sıra, bu ağrılara sebep olan nedenler de oldukça önemlidir. Bu sebeple de bel fıtığı nasıl belli olur? Sorusuna verilebilecek yanıtlar da bir hayli büyük bir önem teşkil etmektedir. sigara gibi son derece zararlı olan alışkanlıklar da, vücuttaki disklerin çalışmasını engelleyip üzerine yük bindirir iken aynı zamanda tedavi sürecini de bir hayli yavaşlatmaktadır.
Yerden bir yük kaldırılırken ne olursa olsun dizler kırılarak çömelmeli, yük derhal sonrasında kaldırılmalıdır. Günlük çalışma esnasında özellikle masa başlangıcında, tam dik pozisyonda oturmalı ve iskemle bel girintisini destekleyecek halde seçilmelidir. Uygun bir pozisyona sahip olmayan sandalyelerde, özel olarak üretilmiş olan yastıklar ile desteklemek de bu konuda bir hayli etkili olabilmektedir.
Ağır fizyolojik aktivite ve ağır kaldırma gerektiren meslekler. Bu konuda yapılan mesleklerde, genellikle yanlış bir duruş, sürekli olarak yanlış bir pozisyonda oturmak, hareketsiz bir iş hayatı v e bu gibi sebepler de, kişilerde bel fıtığı hastalığının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. yere düşen herhangi bir nesneyi alırken, dizleri kırmadan direkt olarak eğilmek de bel fıtığı hastalığına davetiye çıkaran yanlış hareketlerden birisidir.
Bunun yerine yerdeki nesneyi alır iken dizlerine üzerine çökerek ve ani hareketler yapmaktan kaçınarak alınması, uzmanlar tarafından önerilen bir hareket olmaktadır. Aynı halde tertipli egzersiz yapmak da bel fıtığının önlenmesinde bir hayli yararlıdır. Tüm önlemlere karşın bel fıtığı gelişebilir.
Bel fıtığı problemi ile karşı karşıya kalınması durumunda ise, kişilerin kulaktan dolma bilgilere ya da bu konuda yetkin olmayan kişilere başvurması son derece yanlış olmaktadır. böyle bir durumda direkt olarak ilgili cerrah ile görüşmek ve tedavinin de zaman kaybı yaşanmadan başlanması son derece büyük bir önem arz etmektedir.
Bundan dolayı doktor muayenesi ve yapılacak incelemelerin neticelerine bakılırsa ilk önerilen yatak istirahati ve ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların kullanılmasıdır. Alınan bu önlemlere rağmen ağrı ve bacaklarda uyuşukluk ve kas güçsüzlükleri geçmezse çözüm ameliyattır.
İstirahatte tabu haline gelen bir öneri sert yatak önerisidir. Bel fıtığı ilerlerse iktidarsızlık, çabuk yorulma, idrarını tutamama, yürüyememe şeklinde emareler de eklenebilir. Günümüzdeki çağıl tanı şekillerinden olan Manyetik Rezonans(MR) ile bel fıtığı teşhisi rahatça konulmakta ve derecesi belirlenebilmektedir.