Venüs’te yaşam formu olabileceği yönünde, hali hazırda geçtiğimiz hafta bir makale yayınlamıştık. Son bulgular ise Venüs atmosferindeki bulutlarda garip şeyler olduğu yönünde.Bilim adamları geçtiğimiz günlerde Venüs atmosferinde yaptıkları incelemeler sonucunda, Venüs atmosferinde normal şartlarda bulunmaması gereken bir gaz tespit ettiler. Fosfin olarak bilinen bu toksik gazı yalnızca bazı mikroorganizmalar üretebildiği için “Venüs’te yaşam formu olabileceği ihtimali güçlendi” şeklinde yorumlanıyor.MIT’de moleküler astrofizikçi ve çalışmaya dair yazıları bulunan Clara Sousa-Silva, “Kulağa çılgınca gelse de, bu durumla ilgili en makul açıklama hayatın varlığıdır.” Neden önemli: Bilim adamları, Venüs’ün ılıman bulutlarında onlarca yıldır yaşamın var olma olasılığı üzerine kafa yoruyorlar. Bir yaşam belirtisi olarak doğrulanırsa, bulgu yeni bir bilim çağının kapılarını açacaktır.
- Araştırmacılar, yeryüzündeki hayvan bağırsaklarında yaşayan bazı mikroplar tarafından üretilebilen gazı, iki farklı teleskop kullanarak buldular: 2019’da Şili’de ALMA ve 2017’de James Clerk Maxwell Teleskopu.
- Araştırmanın arkasındaki bilim adamları, fosfin keşfinin yaşamın pozitif kanıtı olduğunu öne sürmüyorlar, ancak gazın gezegendeki bolluklarda neden var olduğuna dair daha iyi bir açıklama bulamadılar.
Ama: Henüz keşfedilmemiş bazı jeokimyasal etkenlerin teleskoplar tarafından görülen fosfini yaratıyor olması mümkün ve bu tespitin Venüs’teki yaşamın kanıtı olarak öne sürülebilmesi için daha uzun bir yol var.
- Bilim adamlarının, Venüs’ün atmosferine bakabilen ve bu ekibin bulduğu sinyali doğrulayabilen diğer gözlemevlerini kullanarak bulguları ilerletmeleri gerekecek.
- Venüs’ün bulutlarına yönelik bir görev, yaşamın dünya yüzeyinin üzerinde var olup olmadığı bulmacasının kilit parçalarını doldurmaya da yardımcı olabilir.
- NASA’da çalışmayla bağlantısı olmayan bir gezegen bilimci olan James Garvin, “Bu çok kışkırtıcı bir keşif ve bence önümüzdeki birkaç yıl içinde bunu bir hikaye parçası olarak inşa eden daha fazla makale göreceksiniz,”
Araştırmaların arkasındaki fikir: Bilim adamları, milyonlarca yıl önce Venüs’ün Dünya gibi sıvı su okyanuslarına sahip olduğunu düşünüyor.
- Bununla birlikte bir noktada, bir kaçak sera etkisinin Venüs’ü kurşunu eritecek kadar sıcak bir yüzey sıcaklığıyla bugün olduğu gibi misafirperver olmayan dünyaya çevirdi.
- Bununla birlikte, gezegenin ılıman bulut katmanı -1° ila 93° arasında değişiyor ve bu da teorik olarak dünyanın orta enlemlerinde bir tür zorlu yaşamın tutunmasını mümkün kılıyor.
Bu keşif, yaşamın kanıtı olsun ya da olmasın, Mars’a olan büyük ilginin bir kısmının Venüs’ün keşfi için kayabileceği aşikar.
- Kızıl Gezegenin uzun zamandır güneş sistemindeki mevcut veya soyu tükenmiş yaşamı keşfetmek için en iyi yerlerden biri olduğu düşünülüyordu, ancak Venüs’teki fosfinin keşfi NASA’yı 30 aradan yıl sonra ilk sondasını bu esrarengiz bulutlu gezegene göndermeye motive edebilir.
- Çalışmayla bağlantısı olmayan bir gezegen jeoloğu Paul Byrne, “Kolayca açıklayamadığımız tuhaf, anormal kimyayı saptamak – diğer birçok mevcut zorlayıcı neden arasında – Venüs’e gitmek için zorlayıcı bir nedendir” dedi.