Enflasyonun yükselişini sürdürmesinin yoksulluğu daha da artırdığını, açlık riskini de büyüttüğünü söyleyen Birleşik Kamu İş İl Temsilcisi Mithat Eş, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 907 liraya yükseldiği belirtti.
Eş, ağustos ayında yoksulluk sınırının ise özellikle döviz kurundaki artışa bağlı olarak diğer harcamalarda gözlenen yüksek oranlı artışların etkisiyle 10 bin 506 liraya kadar çıktığını kaydetti.
Birleşik Kamu İş İl Temsilcisi Mithat Eş yaptığı açıklamada, “ Ağustos 2020’de açlık sınırı 2 bin 900 lirayı geçti. Açlık sınırı ağustosta yüzde 0,5 oranında artarak 2 bin 907 liraya yükselirken, yoksulluk sınırı ise 10 bin 506 liraya çıktı. Açlık sınırı, yılın ilk sekiz aylık döneminde yüzde 7,3 oranında artarken son bir yıllık artış ise yüzde 11,2 olarak gerçekleşti. Yoksulluk sınırı da ocak-ağustos döneminde yüzde 7, son bir yılda ise yüzde 11,3 oranında artış gösterdi.” Dedi.
YOKSULLUK SINIRI ARAŞTIRMASININ AĞUSTOS AYI SONUÇLARI
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, yoksulluk sınırı araştırmasının ağustos ayı sonuçları açıklayan Eş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İktidarın, Türk lirasının değerini koruyamaması, dolayısıyla fiyat istikrarını sağlayamamasının faturası dar ve sabit gelirlilere çıkıyor. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk hissi duyulmadan karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları dikkate alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının ağustos ayı sonuçları açıklandı. Açlık sınırı ağustosta bir önceki aya göre 15 lira artarak 2 bin 907 lira olurken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 89 liralık artışla 7 bin 599 liraya kadar çıktı. Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı da dolayısıyla 104 liralık artışla 10 bin 506 liraya yükseldi. Ağustosta açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında artarken, gıda dışı harcamalarda yüzde 1,2 oranında artış yaşandı, her ikisinin toplamından oluşan yoksulluk sınırında da yüzde 1 oranında artış kaydedildi. 2020 yılının ilk sekiz aylık döneminde ise açlık sınırı yüzde 7,3, gıda dışı harcamalar yüzde 6,9, yoksulluk sınırı ise yüzde 7 oranında artış gösterdi. Ağustos 2020 sonu itibariyle son bir yılda ise açlık sınırı yüzde 11,2, gıda dışı harcamalar yüzde 11,3, yoksulluk sınırı da yüzde 11,3 oranında yükseldi.”
AÇLIK SINIRI
“Dört kişilik bir ailenin gıda yoksulluğu sınırının ağustosta 2 bin 907 liraya yükselmesinde, süt – yoğurt, ekmek, un, makarna-şehriye gibi gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları belirleyici oldu. Ankara’da en fazla alışveriş yapılan pazar ve marketlerden derlenen fiyatlara göre ağustosta et (kırmızı et, tavuk ve balık) için yapılması gereken harcama tutarı bir önceki aya göre 0,2 oranında azalarak 842 liraya geriledi. Beyaz et ve dana eti fiyatlarında çok az bir gerileme yaşandı. Yumurta harcamaları yüzde 1,6 oranında azalarak 60 liraya inerken, kuru bakliyat harcamaları değişmedi ve 75 lirada kaldı.
Ağustosta dengeli beslenebilmek için süt-yoğurta yapılması gereken harcama yüzde 6,4 oranında artarak 516 lira olurken, peynir harcamaları değişmedi ve 152 lirada kaldı. Patates harcamaları 70 liraya gerilerken, kuru soğan harcamaları ise yüzde 18 liraya çıktı. Ağustosta yüzde 6,7 oranında azalan meyve harcamaları 263 liraya gerilerken, yüzde 1,3 oranında artan sebze harcamaları ise 160 liraya çıktı. Ekmek harcamalarının yüzde 1,7 oranında artarak 294 liraya yükseldiği ağustos ayında pirinç-bulgur harcamaları 75 lirada kaldı, un harcamaları ise yüzde 4,3 oranında artarak 49 liraya çıktı. Makarna-şehriye harcamaları da yüzde 1,9 artarak 54 liraya yükseldi. Katı ve sıvı yağlar için yapılan harcamalar önceki aya göre yüzde 1,8 oranında azalarak 55 lira oldu. Şeker harcamalarının değişmeyip 40 lirada, bal-reçel ve benzeri maddelere yönelik harcamaların 133 lirada kaldığı ağustosta zeytin harcamaları ise 50 lira oldu. Hesaplamalar, çalışan yetişkin bir erkek için günlük 3.500, yetişkin bir kadın için 2.800, çocuk için 2.100 kalori, genç için de 3.780 kalori gereksinimi dikkate alınarak yapıldı. Buna göre ağustosta açlık sınırı yetişkin bir erkek için 835 lira, yetişkin bir kadın için 668 lira, çocuk için 501 lira ve genç için de 902 lira oldu.”
GIDA DIŞI HARCAMALAR
“Diğer araştırmaların aksine yoksulluk sınırının belirlenmesinde gıda dışı harcamaların fiyat artışları da esas alınarak yapılan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda dışındaki gereksinimlerini karşılayabilmesi için gereken harcama tutarı da ağustosta temmuza göre yüzde 1,2 oranında artarak 7 bin 599 lira oldu. Ağustosta giyim ve ayakkabı harcamaları 569 liraya indi. Barınma (kira dahil) harcamaları bin 414 lira oldu. Ev eşyası harcamaları 815 liraya çıkarken, sağlık harcamaları 269 liraya yükseldi. Ulaştırma harcamaları yeniden bin 665 liraya, haberleşme harcamaları 301 liraya yükseldi. Eğlence ve kültür harcamaları 334 liraya çıkarken eğitim harcamaları 245 lira, otel harcamaları 812 lira oldu. Diğer mal ve hizmetlerle ilgili harcamalar 630 liraya çıktı. Alkollü içki ve sigara harcamaları ise 544 liraya yükseldi.”
YOKSULLUK SINIRI
“Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için yapması gereken zorunlu gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise ağustosta bir önceki aya göre yüzde 1 oranında artarak 10 bin 402 liradan 10 bin 506 liraya yükseldi. Ocak-Ağustos döneminde yüzde 7 oranında artış kaydedilen yoksulluk sınırında son bir yılda ise yüzde 11,3 oranında artış yaşandı. Yoksulluk sınırında ağustosta bir önceki aya göre 104 lira artış olurken, son bir yıllık artış ise bin 64 lirayı buldu.”