Boris Volfman: “Fındık ihracatı gelirleri tekrar 1 milyar dolar seviyesine yükseldi”

Boris Volfman: “Fındık ihracatı gelirleri tekrar 1 milyar dolar seviyesine yükseldi”

Dünya fındık üretiminin tek başına %70ini karşılayan Türkiye aynı zamanda bu stratejik tarım ürününden ciddi bir gelir elde ediyor. Türkiye 2022 yılında gerçekleştirdiği fındık ihracatından 971 milyon dolar gelir elde ederken bu rakam 2023 yılında 986 milyon dolar seviyesine yükseldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye dünyada üretilen fındığın yaklaşık %70’ini tek başına karşılıyor. Bu durum fındığın Türk ihracatçısı için oldukça stratejik bir ürün haline gelmesine olanak tanıyor. Fındık ihracatından yıllık elde edilen gelir şu an 1 milyar dolar seviyesinde. Uzmanlar toparlanmanın sürmesi ve iklim sorunu yaşanmaması halinde bu rakamın çok hızlı şekilde 1.2 milyar dolar seviyelerine yükselebileceğini öngörüyor. Üretimde artışın sürmesi için devlet desteklerinin artırılarak üretici beklentilerinin de karşılanması gerektiği vurgulanıyor.

“Üretim alanlarını artırmak yetmez asıl konu verim artışı”

Royal Innovative Kurucusu Boris Volfman, “Fındık ülkemizin en stratejik tarım ürünlerinden birisi. Hem ekonomik değeri oldukça yüksek hem de büyük bir bölgenin geçim kaynağı. Üstelik Türkiye dünyanın en büyük fındık üretim alanlarına sahip olan ülke. Şu an bizimle rekabet edebilecek başka bir ülke yok. Fındık üretim alanlarını genişletmek elbette bizlerin yerini daha da sağlamlaştırır fakat önceliğimiz verimi artırmak olmalı. Örneğin Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine baktığımızda Türkiye’de 1 dönümden alınan fındık verimi ortalama 100 kilo civarında.5 yıllık üretim istatistikleri incelendiğinde Ermenistan’ın fındık verimliliğinde dönümde 238 kilogram ile lider olduğunu görüyoruz. 221 kilogram ile ABD ikinci ve 207 kilogram üretimle Çin üçüncü sırada yer alıyor. Bu ülkeler ileri teknolojiyi kullanarak fındık verimliliğini artırmayı başardı. Burada üretici ve devlet el ele verip verimliliği artırmak için çözümler üretmeli. Bugün bir dönümden 100 değil 200 kilo ürün alabilirsek tüm dünya piyasasını bizler domine edebiliriz.” şeklinde konuştu.

 “Markalaşma sürecini hala tamamlayamadık”

En stratejik tarım ürünlerinden biri olan fındığın üretim ve ihracatına dair bilgiler aktaran Boris Volfman, “Fındık maalesef markalaşma konusunda bizlerin en büyük şansa sahip olduğu fakat bu şansı değerlendiremediğimiz ürünlerden birisi. Dünya üzerinde üretilen fındığın üçte ikisinden fazlasını tek başına biz üretiyoruz. Fakat fındık üretimi dahi olmayan bazı ülkeler bizlerden satın aldığı fındıkları işleyerek çikolata ve şekerleme olarak ihraç ediyorlar. Sattığımız fındığı daha pahalıya bizler geri alıyoruz. Bugün hepimizin bildiği dünyaca ünlü çikolata markaları Türk fındığını kullanıyorlar. Bu katma değerli üretim sayesinde bizim kazandığımızdan kat be kat fazlasını kazanıyorlar. Bizler ise elimizdeki gücü henüz değerlendiremedik. Eğer markalaşma süreçlerimizi tamamlar ve sadece hammadde temin eden ülke olma konumundan çıkarsak fındık sayesinde elde ettiğimiz geliri birkaç katına çıkarabiliriz.” dedi.

 “Türk fındığının en büyük müşterisi İtalya”

Boris Volfman, “TÜİK verilerine göre Türk fındığının en büyük müşterisi herkesin bildiği üzere İtalya. Türkiye 2023 yılında İtalya’ya 252.008.358 dolarlık fındık ihracatı gerçekleştirdi. İkinci sırada ise güçlü ticari bağlara sahip olduğumuz Almanya bulunuyor. Türkiye geçtiğimiz yıl sanayi devi Almanya’ya 227.486.172 dolarlık fındık ihracatında bulundu. Fındık ihracatında üçüncü sırada ise 92.354.821 dolar ile bir başka AB ülkesi olan Fransa yer alıyor. AB ülkeleri Türk fındığı için adeta sıraya girmiş durumdalar. Bize düşen bu talebi daha iyi şekilde değerlendirebilmektir.” şeklinde konuştu.

Fındık üretiminde lider şehir Ordu

Fındık üretimi denildiğinde akla ilk gelen şehir Ordu en çok fındığın üretildiği şehir olarak lider konumunda bulunuyor. Ordu sadece üretimde değil fındık alanı büyüklüğünde de birinci sırayı kimseye kaptırmıyor. Fındık denildiğinde akla gelen ikinci şehir Giresun ise fındık alanları sıralamasında ikinci sırada bulunsa da üretimde dördüncü olarak konumlanıyor.  Fındık üretiminde üçüncü şehir ise Sakarya olarak öne çıkıyor.

Özge Özkan:

This website uses cookies.