Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların organlarının çevreye atılmasının sağlık riski oluşturabileceği uyarısında bulundu. İç organların doğru imha edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "kist hidatik" hastalığına dikkat çekildi. Kistli organların kedi ve köpeklere verilmemesi gerektiği belirtildi. Bulaşıcı hastalık tehlikesi vurgulanarak, sakatatların doğru imha edilmesi gerektiği ifade edildi. Bilinçli atık yönetiminin önemi üzerinde durularak, hayvan atıklarının bilinçsizce atılmasının karasinek ve haşerelerin artmasına neden olabileceği hatırlatıldı. Kist hastalığına sebep olan "Echinococcus granulosus" parazitin insan sağlığı için tehdit oluşturabileceği belirtildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden Uyarı: Kesilen Hayvanların Organları Çevreye Atılmamalı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü yetkilileri, Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların organlarının gelişigüzel bir şekilde çevreye atılmasının "kist hidatik" adı verilen bulaşıcı bir hastalığa yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Uzmanlar, iç organların açıkta bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, mümkünse imha edilmesi veya toprağa gömülüp üzerine kireç dökülmesi gerektiğinin altını çizdi. Sıcak havalarda beklemiş olan iç etin bakteri oluşturabileceği ve bu bakterili etin hayvanlar tarafından tüketildiğinde bulaşıcı hastalıklara sebebiyet verebileceği konusunda uyarıda bulunuldu.
Kistli Organlar Hayvanlara Verilmemeli
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Kurban Bayramı sürecinde hayvanların kesimi sırasında fark edilen kistli akciğer ve karaciğer gibi sakatatların kesinlikle kedi ve köpeklere verilmemesi gerektiğini belirtti. Et türevi kistli organ ve sakatatların kedi ve köpeklere yem olarak verildiğinde hastalığın yayılabileceğini ifade eden yetkililer, kistleri yiyen köpeklere parazit bulaşabileceğine dikkat çekti.
Bulaşıcı Hastalık Riski
Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların sakatatlarının çevreye bırakılmasının "kist hidatik" adı verilen bulaşıcı bir hastalığa neden olabileceği konusunda uyarıda bulunan yetkililer, bu hastalığın ölümlere kadar yol açabileceğine dikkat çekti. Büyükşehir yetkilileri, eğer hayvanların ciğerleri ve diğer organlarında kistlere rastlanırsa, bu organların kesinlikle kedi, köpek gibi hayvanlara verilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sokak hayvanlarının yemesi için atılan büyük parça kemiklerin hayvanlara zarar verebileceğine dikkat çekildi.
Önlem Alınmalı
Ayrıca, önlem alınmadan açığa bırakılan hayvan atıklarının karasinek ve haşerelerin çoğalmasına neden olabileceği belirtilerek hayvanın et ve kemiklerinin aşırı dikkatli bir şekilde imha edilmesi ya da toprağa gömülmesi gerektiği üzerinde duruldu.
Bir Tür Parazit
Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, "Echinococcus granulosus" adı verilen bir parazittir. Bu parazitin köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardan insanlara bulaşabileceği vurgulandı. Parazitlerin belirli aralıklarla yayılarak insanlara da bulaşabileceği hatırlatıldı.
Gizli Hazineleri Keşfedin
- “Avrupa’nın kara sistemleri ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız”
- Tokat’ta Serinlemek için girdiği suda boğuldu
- Zuhal Topal’la Yemekteyiz Gülderen Kimdir? Yemekteyiz Gülderen Kaç Yaşında, Nereli?
Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin