CHP Tokat Milletvekili, TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz Türkiye’de geçici koruma altında bulunan mültecilerin durumu hakkında yazılı bir soru önergesi verdi.
Geçici koruma altındaki mültecilerin ülkemize gelmesiyle ülkede yaşanan sosyo-ekonomik değişimleri gündeme taşıyan Durmaz, “Türkiye’nin iç savaş sonrası açık kapı politikası izlemesi nedeniyle Suriye’den Türkiye’ye gerçekleşen göç dalgası, Türkiye’nin toplumsal ve ekonomik yapısını etkilemiştir. Bu nedenle göç sadece fiziki bir yer değiştirmenin ötesinde daha fazla olguyu içinde barındıran önemli bir kavramdır.“ dedi.
Durmaz’ın önergesi şöyle oldu:
“Türkiye stratejik önem taşıyan konumu itibariyle, özellikle son yıllarda Orta Doğu Coğrafyasında yaşanan olaylar sonrasında, göç yolları üzerinde bulunan önemli bir ülke durumundadır. Özellikle komşu ülkelere göre insanlarının daha yardımsever, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olması nedeniyle Türkiye’yi uluslararası göç konusunda göç edilecek hedef ülke konumuna taşımıştır. Göçe yönelik hedef ülke konumunda olan Türkiye, uluslararası göçün neticesinde sosyo-ekonomik sorunlar, terör olayları ve beraberinde güvenlik sorunları da yaşamaktadır.
Günümüzde herhangi bir ülkede yaşanan gelişme sonuçları itibari ile yalnızca yaşandığı ülkeyi değil bazen tüm dünyayı bazen de birçok ülkeyi etkilemektedir. Bu durum yakın zamanda Suriye’de yaşanan iç savaşta kendini göstermiştir. Yaşanan iç savaş birçok ülke gibi Türkiye’yi de yakından hatta diğer ülkelerden daha fazla etkilemiştir Türkiye’nin iç savaş sonrası açık kapı politikası izlemesi nedeniyle Suriye’den Türkiye’ye gerçekleşen göç dalgası, Türkiye’nin toplumsal ve ekonomik yapısını etkilemiştir. Bu nedenle göç sadece fiziki bir yer değiştirmenin ötesinde daha fazla olguyu içinde barındıran önemli bir kavramdır.
Bu nedenle;
1-Geçici koruma altında ülkemize gelen mülteci sayısı nedir?
2-Geçici koruma altında ülkemize gelen mültecilerin ülkelere göre dağılımı nedir?
3-Geçici koruma altında ülkemize gelen mültecilerden hangi ilimizde ne kadar ikamet etmektedir?
4-Geçici koruma altında ülkemize gelen mültecilerden Türk vatandaşlığı alan kaç kişidir?
5-Geçici koruma altında ülkemize gelen mültecilerden kaç Öğrenci Üniversitelerimizde öğrenim görmektedir?
6-Geçici koruma altında ülkemize gelen mültecilerden iş yeri açanların sayısı kaçtır? İş yeri açanlara nasıl bir vergi uygulaması bulunmaktadır?
7-Geçici koruma altında ülkemize gelen mülteciler ülkemizde hangi sosyal haklardan yararlanmaktadırlar?
8-2011 yılından beri geçici koruma altındaki mülteciler için harcanan toplam bütçe ne kadardır?
9-Geçici koruma altındaki mülteciler için 2019 yılında ayrılan toplam bütçe ne kadardır? Bu harcama kalemi 2019 bütçe sunumunda bulunmakta mıdır?
10-Ülkemize gelen geçici koruma altındaki mülteciler için verilen sığınmacı yardımlarının ne kadarı harcanmıştır?
11-Geçici koruma altındaki mülteciler için yapılan harcamalara dair Sayıştay raporu var mıdır? Var ise neden TBMM’ye sunulmamıştır?”