38°C
24 December 2024
Haberler

CHP’Lİ DURMAZ’DAN ŞARBON HASTALIĞI VE İTHAL HAYVAN SORULARI

  • Eylül 5, 2018
  • 4 min read
CHP’Lİ DURMAZ’DAN  ŞARBON HASTALIĞI VE  İTHAL HAYVAN SORULARI

CHP Tokat Milletvekili, TBMM idare Amiri Kadim Durmaz Hayvan ithalatının halk sağlığına etkileri ve ortaya çıkan şarbon hastalığı konusunda yazılı bir önerge verdi. Önergesini Tarım ve Orman ve Sağlık Bakanına yönelten Durmaz, hayvan ithalatı sırasında ortaya çıkan denetim açıklarını gündeme getirerek  şarbon hastalığının görüldüğü bölgeleri ve kaç kişinin hastalıktan etkilendiğini, hastalık tehdidine karşı alınan önlemleri sordu.

DURMAZ; HAYVAN İTHALATI SIRASINDA

21 GÜNLÜK KARANTİNA UYGULANDI MI?

Önergesinde 21 günlük karantina uygulamasının önemine değinen Durmaz, “ Laboratuvar sonuçları çıkana kadar bu uygulamanın yapılması çok önemlidir. Tarafımıza ulaşan bilgilere göre, ithalat esnasında karantina uygulama yapılmadan hayvanlar ülkemize sokulmuştur. Şarbon hastalığının çıkmasının sebepleri bu denetimsizliktir. Halk sağlığı alenen hiçe sayılmıştır.” dedi.

“ YURTTAŞA UCUZ ET YİYECEKSİNİZ DİYEREK İTHALAT

GÜZELLEMESİ YAPILDI, FAKAT SOFRASINA ET KOYMAKTA

ZORLANAN YÜZLERCE AİLENİN SAĞLIĞI KORUNAMADI.”

Durmaz’ın açıklamasının devamı ve sorular şöyle oldu;

 “Ülkemizde hayvancılığı destekleyip geliştirmek mümkün iken ithalat konusunda ısrarcı bir politika izlenmesi ülkemizdeki hayvancılığın sürdürülebilirliğini olumsuz etkilediği gibi, ithalat sonucu farklı ülkelerden birçok hastalığın ülkemize girmesine sebep olmuş, bu durum halk sağlığı açısından büyük riskler oluşturmuştur. Hayvan ithalatı gerçekleştirilirken yapılan denetimlerin yetersizliği, 21 günlük karantina uygulamasının yapılmayışı ve yeterli veteriner hekim kontrolünün sağlanamaması bugün birçok bölgede şarbon hastalığının ortaya çıkmasına sebep olmuştur.”

Önergede yer alan sorular; 

1-Hangi illerde Şarbon Hastalığı sebebiyle karantina bölgeleri oluşturulmuştur?

2- Şarbon şüphesi yâda teşhisiyle hastanelere başvuran kişi sayısı kaçtır?

3-2017-2018 yılları arasında ithal edilen hayvan miktarı ne kadardır?

4-Hangi ülkelerden hayvan ithalatı yapılmıştır?

5-İthal edilen hayvanların sağlık denetimi ve laboratuvar denetimleri yapılmış mıdır? Bu denetim hangi birimlerce yapılmıştır?

6-İthal hayvan alımında veteriner hekim görevlendirilmiş midir? Toplam kaç veteriner hekim görevlendirilmiştir? 6 aydır hayvan seçimlerinin ithalatçı firma tarafından yapıldığı ve hekim görevlendirilmediği bilgisi doğru mudur?

DİKKAT!  TSO’DAN ÜYELERE KREDİ ÖNERİSİNE AÇIKLAMA

7-Hayvanların laboratuvar sonuçları tamamlanmadan ülkeye sokulduğu doğru mudur?

8-İthal edilen hayvanların sağlık kontrolünün ve laboratuvar sonuçlarının doğru çıkması için 21 günlük sınır karantinası gerekliliği vardır. Hayvan ithalatı öncesi sınır bölgesinde 21 günlük karantina uygulaması yapılmış mıdır?

9-Şarbon tehdidine karşılık aldığınız önlemler nelerdir?

10-Türkiye 2001 yılından bu yana tarım alanlarının yüzde 23’ünü, mera alanlarının ise yüzde 28’inden fazlasını kaybetti. Son 26 yılda 4 milyon hektar tarım arazisi yok edildi. Ülkemizdeki hayvancılığı geliştirmek, ithalata son vermek adına somut bir planlamanız var mıdır? 

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri reseller tokat haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet