Çiftlikten Sofraya Sağlıklı Süt projesi faaliyetleri arasında; üretilen toplanan ve satılan sütlerin sağlık taraması amacıyla süt takip sistemi alımı, sağlıklı süt toplanması amacıyla 10 adet saha koşullarına uygun 500 LT süt soğutma tankı alımı, sağlıklı sütün üretilmesi, sağımı, toplanması pazarlanması konusunda eğitim çalışmaları yer alıyor. Çiftlikten Sofraya Sağlıklı Süt projesinin proje bedeli 265. 500 TL. Proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Kırsal Gelir Kaynaklarının Geliştirilmesi Projesi Kapsamında destekleniyor.
Tokat Dedeman Otel’de düzenlenen Çiftlikten Sofraya Sağlıklı Süt Projesi’nin tanıtım ve bilgilendirme toplantısına Vali Ömer Toraman, Tokat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Şahin, Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, Tokat Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Turan Saldırıcıer, 19 Mayıs Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyeleri Dr. Gökhan İnat, Prof. Dr. Murat Fındık, Doç. Dr. Serhan Serhat Ay, kurum müdürleri, veteriner hekimler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, Çiftlikten Sofraya Sağlıklı Süt projesinin tanıtım sunusu ile devam etti. Programın açılış konuşması Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı tarafından yapıldı. Projelerin devamlılığını dileyen Karyağdı, “Ülke şartlarımıza baktığımız zaman süt tüketiminin aslında çok da yüksek olmadığını görüyoruz. Bu bilincin artırılması, süt tüketiminin artırılması hem hayvancılık için hem de sağlıklı bireyler elde edebilmek için çok önemli. Genel ortalamamıza baktığımız zaman kişi başına 230-240 kg aralığında bir süt tüketim ortalamamız var” dedi. Tokat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Şahin’in konuşması sonrasında Vali Ömer Toraman kürsüye davet edildi. Vali Toraman, “Tokat’ımızda hayvan sayısı, hayvan varlığı ciddi mesafelerde, yakın geçmişe baktığımızda da az da olsa artarak yükselme eğilimde. Bu bizim için önemli bir gösterge, Türkiye tüketici kısmı her geçen gün daha da artan bir nüfus ve yerleşme yapısına sahip. Nüfus tersine göç ediyor, üretimi artırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Programın ikinci bölümünde 19 Mayıs Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gökhan İnat, Sağılan sütün Hijyeni ve Muhafazası ile ilgili bilgiler verdi.
19 Mayıs Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Fındık, Mastitisten Korunma yöntemlerini anlattı. Daha sonra 19 Mayıs Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhan Serhat Ay, Mastitis Tedavilerinde Güncel Yaklaşımlar konusu ile ilgili veteriner hekimleri bilgilendirdi.