38°C
23 January 2025
Haberler

ÇİLEK TARIMI İL GENELİNE YAYGINLAŞTIRILIYOR

  • Mayıs 21, 2019
  • 6 min read
ÇİLEK TARIMI İL GENELİNE YAYGINLAŞTIRILIYOR

Tarım Tokat Projelerinden Çilek tesislerinin yaygınlaştırılması projesi kapsamında çilek fidesi dağıtım ve dikim töreni düzenlendi.

            Çilek üretim alanları, Çilek Tarımının Yaygınlaştırılması Projesi ile il geneline yaygınlaştırılıyor.

2017 yılından beri uygulanan projede, 2019 yılı yatırımları sayesinde ilimizdeki çilek tesislerinin % 25 artması sağlanacak, 2018 yılı yatırımları ile 3 yılda ilimizdeki toplam çilek alanı % 38 artacak. Önceki dönemlerde kurulmuş olan yaklaşık 450 dekar alanda dekara verim ortalama bin kg düzeyinde ve yılda 1 defa üretim sağlanıyor. Proje tamamlandığında il genelinde ortalama verimin 2 katına çıkarılarak iki bin kg ortalamaya ulaşması hedefleniyor. Orta vadede ise il genelinde dekara verimlerin üç bin kg ulaşacağı hesaplanıyor.

P2280546

            İl Özel İdaresinden 4 yüz bin TL kaynak aktarımı sağlanarak gerçekleştirilen projede; sadece 2019 yılında 120 kişi ile 120 dekar alanda çilek tesisi kurulması sağlandı. Her bir faydalanıcıya 1 dekarlık birim alanda kurulmak üzere damlama ve fertigasyon üniteleri, malç ve fide girdileri ayni olarak verildi. Toprak hazırlığı, tesis kuruluşu konuları uygulamaları tüm ilçelerde ve yerinde tüm faydalanıcılara uygulamalı eğitimlerle gösterildi. Yer hazırlığı tamamlandıktan sonra fidelerin teslimi gerçekleştirildi.

120 dekar alanda çilek tesisi kurulacak

            Çilek fidesi dağıtım ve dikim töreni çerçevesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen programa, Vali Dr. Ozan Balcı, İl Genel Meclis Başkanı Erol Duyum, Tokat TSO Başkanı Ali Çelik, Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, birlik başkanları ve üreticiler katıldı. Programın açılış konuşması Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin tarafından yapıldı. Şahin, “İlimiz 2016 yılında DOKAP projesine dahil edildikten sonra il müdürlüğümüzce hazırlanan ve DOKAP’a sunulan çilek tarımının yaygınlaştırılması projesi kapsamında 2017 ve 2018 yıllarında şu ana kadar 60 dönümlük alanda çilek tesisi kuruldu. DOKAP kapsamında demonstratif amaçlı kurulan bahçelerimizde şu anda 11 ilçemizde de yaygınlaştırılarak İl Özel İdaresi katkıları ile 11 ilçede 120 çiftçi 120 dekar alanda çilek tesisi kurulacaktır. İlimizde daha önce Erbaa ilçesine bağlı Gökal Beldesi ile özdeşleşen çilek üretim alanları çilek tarımının yaygınlaştırılması projesi ile il geneline yaygınlaştırılacaktır. 2017 yılından beri uygulanan projede sadece 2019 yılında 120 dekarlık alanda çilek tesisi kurularak şu andaki çilek tesisi varlığımızın yaklaşık %35’i kadar çilek tesisi kurulacaktır. Çiftçilerimizin yeni kurulacak tesislerde yıllık ortalama dekara 30 bin TL gelir elde etmesi beklenmekte, ilimiz ekonomisine de yılda 5 milyon 400 bin Türk Lirası katkı sağlanacaktır. Projede sağlanan toplam hibe tutarı 903.000 TL” dedi.

DİKKAT!  ETÜT MERKEZLERİ

P2280464

“Tokat, seracılığın başkenti olacak”

            Sonrasında konuşan Vali Dr. Ozan Balcı, “Tarıma dikkat çekmemiz lazım. Burası tarım memleketi, Tokat’ta tarım ve hayvancılığa ilişkin bin yıllık bir birikim var, bizim bunu iyi kullanmamız lazım. Tarıma ilişkin taraflarda bir duyarlılık var. Bu işi sadece çilek ile bitirmeyeceğiz, seracılığında başkenti olacak, asma işini bitireceğiz,  120 bine yakın ceviz diktik ve 7 bin dönüme yakında ceviz dikilecek. Büyükbaş hayvancılığından, küçükbaş hayvancılığına, kanatlı yetiştiriciliğinden, arıcılığa, balıkçılığından meyveciliğin geliştirilmesine, yem bitkilerinin geliştirilmesinden, sertifikalı buğday verilmesine, hayvanların ıslahından, gıda güvenliğine, çiftçiye eğitimden, ilaçların düzgün kullanımına, sulama kanallarının problemlerinin halledilmesinden, göletlerin yapımına, çiftçiyi ilgilendiren yatırımlara kadar destek vereceğiz. Bundan sonra daha çok uygulamada olacağız. Tarım Tokat dedik, tarımın parlayan yıldızı olacak burası, inşallah çok güzel işler yapacağımıza canı gönülden inanıyorum. Biz memleketimizi ve milletimizi Tokat’ımızı ve Tokatlı hemşerilerimizi, üretimi seviyoruz” dedi.

“Hedef ihracata dayalı tarımsal sanayi”

            Çilek fidelerinin Tokat’ta üretilmesi talimatını veren Vali Balcı, ilde fide üretim merkezi yapılacağını söyledi. Çilek fidelerinin çiftçilere hibe olarak verildiğini belirten Vali Balcı, “Hedefimiz ihracata dayalı tarımsal sanayi olmalı, tarımda ve hayvan üretiminde Tokat Ovaları Türkiye’yi ve dünyayı besler. Çiftçi ve tarım dostu bir Vali olarak bunu söylüyorum, tabiri caizse tarımımızın ve çiftçimizin emrindeyiz diyorum.” Şeklinde konuştu.

P2280509

Sahada uygulamalı fide dikildi

            Çilek fidelerinin Vali Dr. Ozan Balcı ve il protokolü tarafından çiftçilere teslim edilmesi sonrasında uygulamalı fide dikimi gerçekleştirildi.

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri