Durmaz, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde elektrikte özelleşmeler sonrası ortaya çıkan sorunları gündeme getirdi.
Durmaz önerge gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“YURTTAŞ YAŞADIĞI SORUNLAR KARŞISINDA MUHATAP BULAMAMAKTADIR”
“Elektrikte devlet hâkimiyetini özel sektöre devreden özelleştirilmelerde maliyetlerin düşürülmesi, kayıp-kaçağın önlenmesi ve rekabetin artırılması amaçlanmıştı. Fakat elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirmesinin ardından, yurt genelinde her bölgede şirketlerden kaynaklı bir dizi sorun yaşanmaktadır. Sürekli olarak şirketler lehine düzenlemeler yapılmakta, yurttaşların elektrik faturalarına yeni yükler bindirilmektedir.
Elektrik dağıtım şirketlerinin denetimsizliği ve yurttaşı pazar olarak görmesi kaliteyi gün geçtikçe düşürmektedir.
Sayıştay Raporları Denetimsizliği Gözler Önüne Serdi
2018 yılı Sayıştay denetim raporlarına yansıyan sonuçlar bu denetimsizliğin sonuçlarını gözler önüne sermektedir.
2018 Sayıştay Raporuna göre; Enerji Bakanlığınca denetim yetkisi verilen TEDAŞ’ın şirketleri denetlemediği ortaya çıkmıştır.
Ayrıca Sayıştay raporunda, şirketlerin yurttaştan aldığı katkı payı bedellerinin güvenilir olarak hesaplanmadığı, bakanlığa aktarılması gereken turaların denetlenmediği belirtildi.
Şirketlerin denetimi ve katkı paylarının bakanlığa aktarımı konusunda önemli eksiklikler olduğu ortadadır.”
Durmaz’ın önergesinde yer alan sorular şöyle:
“1- “Elektrik Dağıtım Şirketleri Yönetmeliğine “ göre yılda bir kez denetlenmesi gereken şirketler neden denetlenememiştir?
2-Denetim yapılmayan şirketler hangileridir?
3-Denetimi yapılan şirketler hangileridir? Bu denetimler sonucunda ortaya çıkan sonuçlar nelerdir?
4-Bakanlığınızca TEDAŞ’a verilen denetim yetkisinin kullanılmaması ve yönetmeliğe aykırı hareket edilmesine karşılık TEDAŞ yetkilerine herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
5-Eksik kalan denetimlerin tamamlanması ve ortaya çıkan kamu zararının giderilmesi için neler yapmayı planlıyorsunuz?
6-Abonelerin elektrik harcama bedeli dışında, faturaya yansıyan, ödemekle yükümlü olduğu fatura kalemleri hangileridir?
7-Son 5 yılda yurttaştan toplanan katkı payı tutarları ne kadardır?
8-Yurttaştan eksiksiz kesinti yapılan, katkı payı ödemelerinin denetlenmesi neden yapılmamıştır?
9-2018 yılında fon katkı payı ödemesi yapmayan şirketler hangileridir? Yurttaştan kesinti yapılmasına karşı bu ödemelerin yapılmamasının nedeni nedir? Bu durumda özel şirketlerin yurttaş üzerinden haksız zenginleşmesi ve kamu zararı söz konusu değil midir? Bu konuda denetim yaparak ilgililer hakkında soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
10-Elektrik Dağıtım Şirketleri Anadolu’nun muhtelif kentlerinde ve özellikle kırsalda elektrik hattı çekilmesi noktasında “yatırım bütçemiz yok, bakanlık onaylamadı” gibi mazeretlerle ciddi sıkıntılar yaşatmaktadır. Yatırım ve taleplerin karşılanmasında bakanlığın denetim mekanizması bulunmakta mıdır? Bu sorunların çözümü için neler yapmayı planlıyorsunuz?”