DURMAZ’DAN KALKINMA AJANSLARI İÇİN ÖNERGE

Tokat Milletvekili- TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz kalkınma ajanslarının araştırılması istemiyle bir araştırma önergesi verdi. Durmaz önergesinde, 2017 yılı Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüzlüklere ve ajansların görev alanının dışına çıktığına dikkat çekti.

            Kalkınma ajanslarının, ülkede ve bölgelerde istihdamı, üretimi, kırsal ve kentsel yapıyı geliştirecek nitelikte bir verim ortaya çıkaramadığını savunan Durmaz, “Bölgesel Kalkınma Ajansları, kuruluş şekilleri, yasal statüleri ve işlevleri bakımından farklılık gösterse de hepsinin ortak amacı, temsil ettikleri bölgenin içsel potansiyellerini yerel aktörleri de sürece dâhil ederek harekete geçirmek ve bu sürecin sonunda bölgesel ekonomiyi geliştirmek ve sosyal gelişmişlik düzeyini yükseltmektir.” dedi.

            Durmaz, “2017 yılı Sayıştay Raporlarının tespitine göre; Kalkınma ajansları, “Bölgesel planlama, tanıtım, işbirliği, koordinasyon sağlama ve araştırma yapmayı bırakarak fonlarını “proje destekleri” için kullandı.

Ödeneklerin yüzde 74’ü projelere, sadece yüzde 7.5’i de ajansların asli görevlerine gitti.

            Raporda, ‘Ajanslar, bölgesel planlama, tanıtım, işbirliği, koordinasyon sağlama ve araştırma yapma gibi asli fonksiyonlarından ziyade ağırlıklı olarak destek veren kurumlar haline dönüşmüşlerdir’ denildi.

            Raporda da yansıtıldığı üzere Kalkınma Ajansları ülkemizde ve bölgemizde istihdamı, üretimi ve kentsel yapıyı geliştirecek bir verim ortaya çıkaramamıştır. Bölgeler arası eşitsizlikleri dengeleyecek bilimsel araştırmaları ve uygulamaları gerçekleştirememiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

KALKINMA AJANSLARININ ÖNEMİ

            Kalkınma ajanslarının sürdürülebilir kalkınma ve bölgesel gelişme için öneminden söz eden Durmaz, “Bu ajanslar bölgeler arası farklılıkları dengeleme, haksız rekabeti ortadan kaldırma ve bölgesel özellikleri değerlendirme, üretimi, gelişmeyi sağlamakla ve istihdamı arttırmakla görevlidirler.

Ama ne yazık ki, bu görevin dışına çıkarak, proje destek ofislerine dönüşmüşlerdir.

            Bölgeler arası eşitlik ve istihdam ancak sürdürülebilir kalkınma planları ile sağlanabilir. Sürdürülebilir kalkınmadan söz ediyorsak eğer, kırsal ve kentsel alanda, yerel ve bölgesel ölçekte dengeli bir kalkınmadan bahsediyor olmamız gerekir. Bu noktada bölgesel kalkınma stratejileri ve yatırımları hayati önemdedir. Bu yüzden kalkınma ajanslarını çok önemsenmelidir.” ifadelerini kullandı.

            “Kalkınma ajanslarına ayrılan ödenekler, ortaya koyulan projeler, projeler sonucu ortaya çıkan sonuçlar, bitirilemeyen, ya da henüz başlanmayan projeler konusu net olarak bilinmemektedir.” diyen Durmaz, kalkınma ajanslarının araştırılması istemiyle meclis araştırması açılmasını istedi.

            Durmaz’ın sunduğu önergede yer alan ifadeler şöyle:

            “Bu nedenle kalkınma ajanslarının; temsil ettikleri bölgenin içsel potansiyellerini yerel aktörleri de sürece dâhil ederek harekete geçirmek ve bu sürecin sonunda bölgesel ekonomiyi geliştirmek ve sosyal gelişmişlik düzeyine gerçek anlamda yükselttiği konusunun incelenmesi, kalkınma ajansları ile yapılan projelerin niteliğinin, sayısının, bölgeyi geliştirme düzeyinin incelenmesi, bugüne kadar başlatılan ama bitirilemeyen projelerin tespiti, ajanslara ait ödeneklerin kullanıldığı alanların tespiti ve bölgelere ekonomik ve sosyal alanlara yapmış olduğu katkılar göz önünde bulundurularak incelenmesi ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi amacıyla Anayasa’nın 98, TBMM’nin 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.”

 

Tokat Haber:

This website uses cookies.