EKMEKLER ATILMASIN YEMEKLER DÖKÜLMESİN

Bu gün sevdiğim bir araştırmacı- yazarın yazısı beni çok etkiledi.

“Nasıl isyan etmem.” Sorusuyla başlıyordu yazı..

“Yazarken bile vicdanım isyan ediyor. Çöp kutusunda bulduğu ekmeği ısırıp yiyen insan gördüm. İçim ezildi. Şok oldum…” diye devam ediyordu.

Ben de okuyunca şok oldum. Nedenini düşündüm.

Öğrencilik yıllarım yoklukla geçti. Hangi fırında, bakkalda, birkaç kuruş ucuz olan ekmekleri tercih ettim.

Fırında bir gün önceki ekmek, tazesinden ucuz ise, puful puful tüten sıcak ekmeği almadım/alamadım.

Bayat ekmeği ısıttım yedim. Islattım yedim. Mutlaka yedim. Hiç atmadım. Atılmaz. Yolda atılmış ekmek gördümse çiğnenmesini önlemek için uygun bir yere koydum. Günah olduğuna inanıyordum.

Ekmek ve kuran, atılmaz Çiğnenmez. Günahı olduğunu öğrendim. Günahtan korktum. Bunlar üzerine yemin edilirdi: “Ekmek gözüme dursun. Kuran çarpsın..” gibi.

Sonra, yatılı okulda okudum. Yatılı kuruluşta çalıştım. Askerde karavana da yedim. Buralarda orantısız ekmek zayiatını gördüm.

Bu gün mü:?

Evden caddeye çıkana kadar sokaktaki çöp kutularının yanından geçiyorum. Kutuların içine atılmış, Poşetle kenarına asılmış, yakınındaki ağaca asılmış, Taş duvarın üstüne konulmuş poşetler dolusu ekmek görüyorum.

Bunları birilerinin topladıklarına da şahit oluyorum. Sorunca: “İneğim var. Tavuklarım var. Güvercin besliyorum.” diyenler oluyor.

Değerlendiren bu insanlara saygı duymaktayım.

Çöp tankı veya kutusu yanından geçerken mutlaka içine bakarım. Neden atıldığını merak ederim:

Alınıp eve götürülen ekmeklerden hiç bölünmemiş, yenilmemiş olanlar var. Atılmış.

Belli bir miktarı yenilmiş artanı atılmış, ramazan pideleri, simitleri, Tokat yağlısı, Etli ve çökelekli pideler, lahmacunlar yenilmemiş. Bayatlamamış. Atılmış.

O çöpten aldığı ekmeği ısırıp yiyen kardeşim. Bunları atanların çok zengin olduklarını düşünüyorsan yanılırsın. Atmaya devam ederlerse, Bir gün onlar da çöpten topladıklarını yiyeceklerdir bunu aklından çıkarma.

Yetişkin insanlar bu konuyu konuşsalar. Camilerde hutbeden bununla ilgili vaazlar yapılsa, okullarda anlatılsa sanıyorum faydası olur. En azından israf azalır diye düşünüyorum.

Osman Kablan:

This website uses cookies.