ELEŞTİRİ DEĞİLHATIRLATMA SORUMLULUĞU
Tokat, derin bir vadiye oturmuştur. Ortasından Geyras Deresi geçiyor. Şehri ikiye bölen dere, Tokat çıkışında Yeşil Irmakla birleşir. Her geçen gün büyüyen şehrin, mahalleleri iki taraftaki yüksek dağların eteklerine tırmanır.
Altmış yıl önce Yeşilırmak geçince bağlar ve bahçeler vardı. En fazla iki katlı evlere, “ Bağ evleri “ denirdi.
Bir birine paralel iki bulvar vardır. Bulvarın iki yanında dükkânlar vardı.. Bütün esnaflar bir arada, caddeyi dolduran insanların gözleri önünde çalışırdı.
Semerciler, Düvenciler, Ayakkabıcılar, bakırcılar, kalaycılar, hepsi bir arada idi.. Bu dükkânların yakınlarında umuma ait su, lavabo ve tuvaletler vardı. O zaman tuvalet parası yoktu. Bunları herkes kendine ait olduğunu bilir ve temiz kullanırdı. Meydanda hanlar, hızar haneler vardı. Altmışlı yıllarda Şeftali Sokağı yangını oldu. Evler yandı. Hızar haneler oradan taşındı.
Tokat her geçen gün büyüdü. Yeşil ırmağın ötesine taştı. Oraya yapılan evlerden, Karşıyaka Mahallesi oluştu.
Yapılan konutlar, çok fakat , imara uygunluğu tartışılır.
Nüfus arttı. Tokat büyüdü. Lüks oteller ve çok katlı binalarla büyük şehir olmaya yöneldi. Kanal Tokat ‘ta gondollar yüzmeye başladı.. Henüz bitmemiş olsa da Gondollar para kazanmaya başladı.
Tokat, turist bekliyor.
Kanal Tokat’ı tamamlanmıştı.. Büyük afişler her tarafa asıldı.. Tokar, artık turist bekliyordu.
Bu gün hava çok güzel. Kanal Tokat boyunca yürüdüm.. İnsanlar yine parkı doldurmuştu. Kadınlar, erkekler ve çocuklar, güzel günün tadını çıkarıyordu.
Gördüğüm kadarıyla durumdan pek memnun değildi. Bazıları çevreyi bilmediği için tuvalet soruyorlar. . Bana da sordular. Restore edilen tarihi binaya birde millet kıraathanesi yapılmıştı. Onun yakınına yapılmıştı tuvalet. Kapıları kilitliydi.
Kimseye sordukları yerleri göstermekte yardımcı olamadım. Yoktu. Böyle kalabalık yerlerde en önemli ihtiyaç, lavabo ve tuvalettir. Eleştirmek değildir. Hatırlatma sorumluluğumu yerine getirdim. İlgililerin dikkate alacağına inanıyorum. 17-02-2019