Engelli Kimlik Kartı ve Refakatçi Kartı Nasıl Alınır? ( 2025 )

Engelli kimlik kartı ne işe yarar kimlere çıkarılıyor ? “Engelli kimlik kartı nasıl çıkartılır yenileme nasıl yapılır, refakatçi kartı nasıl alınır? nerelerde kullanılır ” gibi soruların cevabına hazırladığımız rehberde ulaşabilirsiniz.

2018 yılında yürürlüğe giren yasa ile birlikte engelli vatandaşlara kimlik ve refakatçileri belirten bir kimlik kartı verilmeye başlanmıştır. Engelli kimlik kartı nereden ve nasıl alınır sorularına makalemizde cevap bulabilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır ve Kimler Alabilir?

19 Temmuz 2008 yılında Engelliler Veri Tabanı Oluşturulması ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik kapsamında verilmeye başlanan engelli kimlik kartı;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan,
  • Engel oranı %40 ve daha fazla olan kişilere,
  • İlgili sağlık raporunun olması halinde verilir.

Bu kartın verilmesindeki amaç devletin sunduğu olanaklardan engelli vatandaşların kolaylıkla yararlanması ve yaşamlarını daha rahat sürdürebilmeleridir.

Kişi engelli kimlik kartını alabilmek için bulunduğu il ya da ilçedeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlüğüne giderek başvuru işlemlerini yapması gerekmektedir.

Başvuru yapıldıktan sonra kurum gerekli incelemeleri yaparak kartı almaya engel bir durum olup olmadığını sorgular ve daha sonra kimlik kart sahibine teslim edilir. Engelli kimlik kartına başvurmaya gidecek vatandaşların önden bir hazırlık yapması ve bazı belgeleri tamamlaması gerekmektedir. e-Devlet sayfasından engelli raporu sorgulama yapabilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Almak İçin Gerekli Belgeler

Bu şartları taşıyan engelli vatandaşlar avantajlarından yararlanabilmek için istediği engelli kimlik kartına başvuru yapacağı zaman bazı belgeleri hazır bulundurmalıdırlar.

  • Kimliğiniz ve kimlik fotokopisi,
  • Engelli kimlik kartı başvuru dilekçesi,
  • 6 ay içerisinde çekilmiş olduğunuz 2 adet fotoğraf,
  • Sağlık kurulu raporu ve onaylı örneği (bu raporun %40 oranında olması gerekmektedir.
  • Başvuru dilekçesinin bir örneği,
  • Eğer engel oranı çok yüksekse ve engelli kişi başvuruyu kendisi yapamayacak durumdaysa Refakatçi kartı ve dilekçesi örneği,

Bu durumların haricinde eğer kişi engelli kartını kaybetmişse ve yeniden almak istiyorsa kayıp kart dilekçesini doldurarak başvurmalıdır.

Bir diğer durum ise kişinin engel oranının artması durumunda kartın yenilenmesi gerektiğidir. Eğer engel oranında bir artış söz konusu ise bunun için dilekçe ile başvuru yapmalıdır.

E-Devlet’ten Özürlü Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli kimlik kartı başvurusu yapmak istiyorsanız e-devlet sistemi üzerinden ön başvuru yapabilirsiniz.

  1. Öncelikle e-devlet sistemine giriş yaparak,
  2. Arama butonundan “engelli kimlik kartı” aramasını gerçekleştirerek,
  3. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığının sayfasına giriş yaptıktan sonra,
  4. Yeni başvuru butonuna basarak kayıtlı olduğumuz ildeki hizmet müdürlüğünden randevu alabilirsiniz.

Bu hizmet için ön başvuru ve randevu alabileceğiniz hizmettir. Bu işlemi gerçekleştirmeden de başvuru evrakları ile müdürlüklere gidebilirsiniz.

Başvurudan Sonra Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır?

Başvuruyu tamamladıktan sonra sizin tekrardan ilgili kuruma gitmenize gerek yoktur. Kurum bilgilerin doğruluğunu kontrol ederek size kimlik kartınızı en geç 7 gün içerisinde teslim edecektir.

Sizde kimliğiniz ile ilgili bilgileri ve başvuru işlemini sonuçlanıp sonuçlanmadığını öğrenmek istiyorsanız telefonla arayıp bilgi alabilirsiniz.

Engelli Refakatçi Kartı Nasıl Alınır?

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvurarak engelli refakatçi kartı alınabilir. Engelli yakını olan kişi bizzat başvurarak refakatçi kartı için başvuru dilekçesini doldurabilir.

Gerekli Belgeler;

  • Engelli sağlık kurulu raporu veya onaylı fotokopisi
  • Başvuru dilekçesi
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Kimlik kartı fotokopisi

Engelli Kartını Yenileme Nasıl Yapılır? 2023

Engelli kimlik kartı bir kez alınabilir ve istisnai durumlar dışında yenilenmesi mümkün değildir. Engelli kişiler yüzde 40 ve üzeri engel oranının yanı sıra kalıcı hasara sahipse bunu bir sağlık raporu ile belgeleyip süresiz olacak şekilde engelli kimlik kartını kullanabilir.

Engelli kişinin engel oranı yüzde 40’ın altına düştüğü durumda engelli kimlik kartı iade edilmelidir. Engelli kişinin hayatını kaybetmesi halinde de aile bireylerinden birinin kartı iade etmesi gerekmektedir. İadenin yapılması gereken kurum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleridir.  Bu iade gerçekleştirilmediği durumlarda ise ceza uygulanabilir. Aynı zamanda bunun vicdani sorumluluğunu da taşımak durumdasınızdır.

Engel oranı değişikliği başta olmak üzere çeşitli durumlar için engelli kartı yenilemek isterseniz bakanlığın il ya da ilçe müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekir.

Engelli Kimlik Kartı Ne İşe Yarar? 2023

Engelli kimlik kartı bir çok açıdan vatandaşlara kolaylıklar sağlamaktadır. Bu kartın süresiz alınabilir olması için kalıcı sağlık raporunun alınması gerekmektedir.

Seyahat ve vergi indirimi gibi durumlar için kullanılabilen bazı avantajlar vardır. Engelli kimlik kartı ne işe yarar diye düşünüyorsanız sağladığı kolaylıkların bazılarından bahsedelim;

  • Engelli kimlik kartı sanat etkinliklerinde kullanılabilir ve kullanan kişilere sinema ve tiyatro gibi oldukça önemli avantajlar sağlar. Devlet Tiyatroları engelli bireylerden herhangi bir bilet ücreti talep etmez. Engelli bireyler ayrıca sinemalarda da öğrenci indirimi oranında indirim hakkı kazanır.
  • Engelli kimlik kartı sayesinde devlete ait toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat edilebilir. Bu araçlar belediye otobüsleri, metro, tramvay ve deniz ulaşımı gibi bütün hatları kapsar.
  • Engelli bireylerin refakatçilerine de şehir içi otobüs seferlerinin hepsinde yüzde 30 indirim kullanma hakkı tanınır. Engelli birey ağır engel oranı nedeni ile refakatçiye ihtiyaç duyuyorsa refakatçisi de ücretsiz seyahat etme hakkına sahiptir. Ancak şehirler arası seyahatlerde böyle bir indirim hakkı yoktur ve biletler internet üzerinden alındıysa indirim hakkı yine geçerli olmaz.
  • Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’da şehirler arası yolculuklarda engelli bireylere %50 indirim hakkı tanınmaktadır.
  • Hava yolu ulaşımında başta Türk Hava Yolları olmak üzere firmalar iç hat uçuşlarda yüzde 20, dış hat uçuşlarda yüzde 40 indirim fırsatı sunar. Engelli bireyin “Refakatçi ile seyahat etmelidir” denilen bir doktor raporu varsa refakatçisine de yüzde 20 indirim olanağı sunulur.
  • Havaalanlarındaki otoparklardan ücretsiz yararlanabilir. Ancak bunların belediyenin işlettiği otoparklar olması gerekmektedir. Özel şirket otoparkları için farklı tarifeler uygulanabilir.
  • Cep telefonu operatörlerinde ve internet kullanımında bazı özel indirimler uygulanır.
  • Engelli kimlik kartı ile açık öğretim kayıtlarına herhangi bir ücret ödemeden eğitime başlayabilirsiniz.
  • Engelli bireyler H sınıfı sürücü belgesi sahibiyse ve diğer şartları da sağlıyorsa satın aldıkları ve yurt dışından gelen otomobillerde gümrük vergisi vermez. Bunun yanı sıra özel tüketim vergisi indirimi ve taşıt alım vergisi muafiyeti de diğer vergi avantajları arasındadır. Yüzde 90 üzerinde engel oranına sahip kişiler motorlu taşıtlar vergisinden muaftır.
  • Normalde durmanın yasak olduğu otobanlarda seyahat ederken engelli bireyler 15 dakikayı aşmayacak şekilde yol kenarına park edebilir.
  • Araçlarını ÖTV indirimi ile alan engelli bireyler Trafik Tescil Şubesi’ne dilekçe vererek engelli araç kartı temin edebilir ve engelli park yerlerini kullanabilir. Öte yandan belediyeye başvurdukları takdirde evlerinin önüne de engelli park yeri yaptırabilir.
  • İmar izni vb. işlemlerde belediyeler engelli kimlik kartı sahiplerine öncelik verir.
  • Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne ait öğrenci yurtlarından öncelikli olarak faydalanılır.
  • Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun verdiği öğrenim kredisinde öncelik tanınır ve öğrenim kredisi geri ödeme sırasında yönetim kurulu kararı ile yüzde 50 indirim yapılır.
  • ÖMSS sonuçlarına göre kamuda açık olan engelli kontenjanına atamaları gerçekleştirilir.
  • Özel sektörde de işverenler belirli bir mesleğe sahip engelli bireyleri kota gereği çalıştırmak zorundadır.
  • Engel oranına bağlı olarak erken emeklilik hakkı vardır.
  • Türkiye İş Kurumu, belediyeler, Halk Eğitim Merkezleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, özel kurslar ve engellilerle ilgili çalışan dernek ile vakıflar engelli bireylere özel meslek edindirme kursları açar.

Engelli kimlik kartı ile birlikte %40 oranından fazla engelliler bu gibi avantajlardan faydalanabilmektedir.

Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin

Tokat Haber:

This website uses cookies.