38°C
24 January 2025
Köşe Yazıları

ERKAN’DAN İZMİR NOTLARI

  • Kasım 21, 2019
  • 4 min read
ERKAN’DAN İZMİR NOTLARI

Gazetemiz Sevgi Yolu Yazarı Süleyman Erkan İzmir’de Tokatlı hemşehrilerimizin kurduğu Karaoluk Köyü Derneği’ni ziyaret etti. Ziyarete dair notlarını gazetemize yazdı.

KARAOLUK KÖYÜ DERNEĞİ / İZMİR

Karaoluk Tokat, Yeşilyurt ilçesine bağlı bir köyümüzdür. 20. Yüz yılın ilk çeyreğinde Sivas sancağından gelen Türkler kurmuştur. Tokat’a 60 km, Yeşilyurt İlçesine 17 km uzaklıktadır. Karaoluk köyü yüksek tepelerin üzerine kurulmuş, geçmişi hayvancılığa dayanan bir Yörük köyü. Karaoluk köyünün Anadolu’nun Türkleşmesinden önceki tarihi, Roma dönemine kadar dayanmaktadır.

Ağcaağaçlı dere mevkiinde yapılan kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait kadınların bilezik çeşitleri, çömlekler, gözyaşı şişeleri, madencilikte kullanıldığı sanılan kürekler bulunmuştur. Bu eserler Sivas müzesinde sergilenmektedir.

Metin Karlı dostumla İzmir Karşıyaka’da buluşup çay içerken köyünden bahsettik. Bende köy derneklerinde Pazar günü “Okumanın insan üzerindeki etkileri, kaldırımlar ve insan hakları cumhuriyet” adlı bir konuşma yapabiliriz. “Heybemdekiler” adlı kitabımı da tanıtırız dedim. Pazar günü için Metin beyle anlaştık.

Karaolukluların derneği eylül ayında faaliyetlerine başlar, mayıs ayı sonunda sezonu kapatırmış. Sebebi köye gidenler, yazlığa gidenlerden yaz aylarında İzmir’de kimselerin bulunmaması. Dernek yöneticileri Gülsüme Arı Hayırtaş bu derneği açan işleten yöneten anasıdır. On beş günde bir cuma günleri bayanların günü için hanımlar bir araya geliyorlarmış. Her pazar günleri de herkese acıkmış dernekleri. Bu günlerin dışında dernekleri kapalıymış.

Gülsüme ana evinde yaptığı pasta, börek, bazlama, ekşi mayalı ekmek, çörek, dolma, zeytin, reçel, turşuları buraya getirir pişirdiği yemeklerle birlikte gelenlere ikram eder. Katkıda bulunanlardan para alır, bulunmayanlardan almaz. Derneğe gelen kim olursa olsun ayrım yapmadan hizmet eder. Yaşlısı genci herkes ona ana der. Övgüyle yaptığı hizmetten bahseder. Gülsüme ana derneğin ana omurgasıdır. Gülsüme ana şöyle anlatıyor; “Derneğin karşı bahçesindeki taşları elimle ayıkladım. Marul, soğan, nane, maydanoz, tere ektim. Her yemek yapışımda taze olarak buradan alıp salatalara katıyorum. Buraya gelen tüm bayanlar bana yardım etmek için yarışırlar. Bazı, aklıma ilk gelen yardım edenlerin isimleri, Hüsniye, Emine, Fadime, Hayal, Güllü, Neşe ve güne katılan tüm kadınlar. Kadınlar arasında dayanışmayı her on beş günde bir para yardımıyla ekonomimize, bir ara gelerek çözemediğimiz dertleri paylaşarak, eğlenerek gülerek sosyal bir ortamda paylaşıyoruz?”

DİKKAT!  TÜCCARIN VERDİĞİNDEN ÇOK, MARKETİN ALDIĞINDAN AZ

Karaoluk köyü İzmir Çiğli derneğindeki pazar buluşmasında öğretmen, araştırmacı yazar Süleyman Erkan etkili bir söyleşi gerçekleştirdi. Salonda yirmi kişinin üzerinde insan vardı. Bazı isimler şunlardı. Kezban Karlı, Gülsüme Arı Hayırtaş, Şair Mustafa Gülşen, Mustafa Kılıç, Bektaş Kılıç, Hüsamettin, Yusuf Kılıç, Hamdi Dönmez, Metin Karlı, Metin Dönmez, Nevzat Demirtaş, Muharrem Sönmez…

Heybemdeki kitabını imzalatan Karaoluk köylüleri her bir birey kitabı okuyacaklarının sözünü verdiler. Kitaplarını imzalattılar. Zaman su misali akıp geçmişti. Ayrılık zamanı gelmeden bol, bol resimler çekindik. Derneğin bahçesinde toplu resim ilerleyen zamanda bizlerde hatıra olarak kalacaktır. Başka bir zaman diliminde ve konuda buluşmak dileklerimizle ayrıldık.

 

Süleyman Erkan 17.11.2019 Çiğli-İzmir

About Author

Süleyman Erkan

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri