GELENEKSEL EL SANATLARI YAŞATILMAYA ÇALIŞILIYOR
Dünya Literatüründe onay alıp tescillenmiş Kızık Kilimi Motifi Canikli Konağı’nda dokunuyor.
Tokat Belediyesi Canikli Konağı El Sanatları Merkezi’nde geleneksel el sanatlarına yönelik yüzyıllardır devam eden kilim dokuma, çini, gümüş işleme ve 600 yıllık geçmişe sahip Tokat yazması kültürünün yaşatılması hedefleniyor.
Canikli Konağı’nda geçmiş ile gelecek arasında köprü kurulması amacıyla birçok kurs açtıklarını belirten Konağın idarecisi Saliha Duran, “Tahta baskı, çini, kilim, Gümüş takı tasarım kursumuz var. Burada geleneksel el sanatlarına yönelik kurslar açıyoruz. Konağımıza yoğun bir ilgi başladı, Hanımlar sürekli gelmeye başladılar, ayrıca konaklarımız ziyarete gelen turistlerde oluyor. Şehir dışından gelen turistler konağımızı geziyor ve Tokat’ın kültürünü tanımış oluyor. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
600 YILLIK BİR GEÇMİŞE SAHİP TOKAT YAZMACILIĞI
Konakta devam eden çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Tokat Belediyesi Gülbahar Hatun Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü Arzu Arslan ise “Geçmişte yapılan el baskısı yazmaları günümüzde yaşatılmaya çalışılıyor. Tokat yazmacılığı geçmişten günümüze bir sanat köprüsü oluşturuyor. Tokat Belediyesi Canikli konağı olarak bir tahta baskı atölyemiz var ve burada bu sanatı yaşatmaya çalışıyoruz. Kalem işi, elvan baskı ve günümüzde yaygın olarak kullanılan fırça tekniği ile bu sanatı uygulamaya çalışıyoruz. Tokat’ın tabiat örtüsünün zenginliği yazmalara da geçmiş durumda, meyvelerin bolluğu, çiçeklerin çeşitliliği yazmalar üzerinde desen olarak günümüze kadar gelmiş. Tokat yazmacılığı 600 yıllık bir geçmişe sahip. Canikli Konağı’nda geleneksel el sanatlarına yönelik kurslarla geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Bizim amacımız burada hanımlara bu sanatı öğretirken aynı zamanda yaşatılmasını sağlamak çünkü unutulmaya yüz tutan bir sanat” ifadelerini kullandı.