GÖNÜLLÜ TURİZM ELÇİLERİNDEN EKO TURİZME KATKI

Tokat merkeze bağlı Çamdere köyünde düzenlenen etkinlikte hanımlar hamur açtı, katmer ve gözleme pişirdi, taş fırında ekmek yapmanın inceliklerini öğrendi.

Köylü hanımlara çiçek takdim eden Gönüllü Turizm Elçisi Fatma Esin Tuna “Dünya bir okuldur ve insanlar dünyada sürekli bir şeyler öğrenir. Herkesin bir başka insana öğreteceği bildiği bir şey vardır. Bilgiyi öğretene öğretmen deriz, o yüzden bizim bilmediğimiz ev ekmeğini, katmeri sizden öğrenmek istiyoruz” diyerek öğretmen önlüklerini Çamdereli hanımlara giydirdi. Temsili öğretmenlik yapan köylü hanımlar hamur açmanın ve pişirmenin incelikleri anlattı daha sonra uygulamaya geçildi. Kadınlar şalvarlarını giyip yazmalarını taktı sonrasında hamurlar açıldı, katmer ve gözlemeler yapılmaya başlandı. Taş fırında ekmek pişirilmesi sonrasında Tokat merkezden Çamdere köyüne gelen kadınlar kendi elleri ile yaptıkları katmer ve gözlemeleri bedeli karşılığında köylü hanımlardan satın aldı.

MİSAFİRLERİMİZ BUYURSUN GELSİN

Çamdere Köyünden Emine Kılıç hamur işleri yapmanın inceliklerini anlattı. Kılıç, “Unu eliyoruz, tuzunu, mayasını ve suyunu ekliyoruz. Yoğurup ekşimesini bekliyoruz. Daha sonra fırını yakıp ekmek pişirmek için hazır hale getiriyoruz ve ekmeğimizi pişiriyoruz. Katmer için un, tuz ve su gerekli. Hamuru yoğurup dinlendirdik, sonra da hamuru yağlayıp pişirdik. ” dedi.

Öğretmen olmanın mutluluğunu yaşayan Emine Kılıç, “Hanımlar öğrettiğimiz şekilde hamur açtılar, Çok güzel oldu, ellerine sağlık. Okuyabilseydim öğretmen olurdum ama köy hanımı olduk. Bu etkinlikte bir gün de olsa öğretmenlik yaptık. Misafirlerimize hizmet ediyoruz, buyursun gelsinler. Kapılarımız sonuna kadar açık.” şeklinde konuştu.

ŞEHRİN STRESİNDEN KURTULMAK İSTEYENLERE TAVSİYE

Etkinlikten çok keyif aldığını belirten Leyla Doğan, “Tokat’ta işletmeci ve yatırımcı bir insan olarak eko-turizmin canlanmasını amaçlıyoruz. Şehrin stresinden kurtulmak isteyen insanların böyle ortamlarda bulunarak stresinden arınmasını tavsiye ediyorum. Yeni gelecek arkadaşlara da öneriyorum. Şirketimiz gıda sektöründe faaliyet gösterdiği için hamur işlerini biliyorum. Gıda üretimi zaten işimiz her hangi bir zorluk yaşamadım köylü hanımlarla beraber katmer ve çökeleklileri pişirdik, daha sonra bedeli karşılığında satın aldık. Güzel keyifli vakit geçirdik ve eko-turizmin gelişmesine katkıda bulunmayı amaçladık.” İfadelerini kullandı.

FARKLI BİR DENEYİM

Üniversite mezunu Gamze Hanlı, “11 yıllık ev hanımıyım ama hamur açmayı bilmiyorum. Hamur açma dışında her şeyi yapabiliyorum ama hamur yoğuramıyorum. Sebebine gelince annem çalışan bir kadındı, boş kaldığı zamanlarda katmer çökelekli yapıyordu ama o dönemde ilgimi de çekmedi, öğrenemedim çocukluktan olmadı, sonrasında da öğrenemedim bir türlü. Evde poğaça yapacağım zaman hamur yumağı alamıyorum bir türlü. Burada ablaları izliyorum elleri ne kadar güzel alışmış, otomatikman yapıyorlar. Benim içinde tekrar bir deneyim oldu” dedi.

TOKAT’A DAVET

Eko turizme katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten Gönüllü Turizm Elçisi Fatma Esin Tuna “Farklı bir etkinlik yaptık. Arkadaşlarımızı köye getirdik. Ev ekmeği ve katmer yapmayı deneyimlemelerini istedik. Buda kültürel kaynaşma oldu. Ayrıca köy hanımlarımızda öğretmenlik duygusunu tattılar. Onlar bizim öğretmenimiz oldu bizde onların öğrencileri olduk. Tokat’taki hanımları köye getirdik, yakın bir köydü ulaşımda zorluk yaşamadık. Sosyal medya üzerinden haberleştik bir araya geldik. Köyümüzde ekmek katmer yapma deneyimi yaşamalarını sağladık. Güzel bir deneyim oldu. Tüm malzemeler köydeki kadınların kendi malzemeleri, ekmeği ve katmeri yaptıktan sonra bedeli karşılığında onlardan satın aldık. Aslında bu eko-turizm, ilimize gelmek isteyen herkesi davet ediyoruz, biz onları gönüllü olarak köyümüze getiririz ve bu deneyimi yaşamalarını sağlayabiliriz.

Şule Şahin:

View Comments (1)

  • Örnek etkinliği çok beğendim. Darısı diğer köylerimize Gamze Hanlı Hanımı ayrıca kutluyorum

This website uses cookies.