HAFIZASI OLMAYAN ŞEHİRLER KİMLİKSİZDİR

Abdulkadir TÜRK

akturk60@hotmail.com

 

2014 Mahalli seçimler öncesi idi. Av. Eyüp EROĞLU seçim çalışmaları çerçevesinde kurumumuzu da ziyaret etmişti. Seçilmeleri halinde bizce Tokat’ın iki önemli ihtiyacının aciliyet kesbettiğini, ifâde ve teklif etmiştik. Birisi ilin bir kültür hafızası anlamını taşıyan şehir müzesi, diğeri ise, her türlü sosyal donatıları bulunan uluslar arası bir fuar idi.

Eyüp bey seçildi ve dört yıldır belediye başkanı. Hayata geçirdiği bir çok vizyon projeleriyle ilin imajını, değiştirdi ve geliştirdi. Bugün yerel basında tarihi Sulu sokak meydanın da, “Tokat Belediyesi Şehir Müzesi” i yapımının devam ettiği ve iki aya kadar hizmet vermeye başlayacağı haberini okudum. Şahsen sevindim, mutlu oldum. Darısı şehre güzel bir fuar kazandırmaya gelir inşallah.

Hafıza tecrübe edilmiş olayları, öğrenilmiş konuları bilinçli olarak akılda tutma, saklama gücü ve yetisidir.

Yazı başlığında ifadeye çalıştığımız gibi, hafızası olmayan şehirler de, kişiler de kimliksizdir.

Toplumların geleceği geçmiş, ama tecrübe edilmiş olaylar, olgular üzerine inşa olur. Öncesi olmayan, yada öncesi bilinmeyen bir toplumun geleceğe yön vermesi beklenemez.

Bir duvarı yükseltecek tuğlalar, altta bulunan tuğlalarla mümkündür. Zira boşluk üzerine gelecek yükselmez.

Müzeler tarihin günümüze akseden resmidir, yüzüdür.

Tarihini öğrenmeyen bir neslin, bugünü anlaması ve anlamlandırması mümkün değildir.

Korunan ve günümüze taşınan tarih, güçlü ve huzurlu geleceklerin esin kaynağı olacaktır.

Bu bağlamda müzeler bir toplumun kimliğini ortaya koyan tarihi belgelerin, yaşam tarzlarının, inanç, düşünce ve yeteneklerinin bilgi kaynakları ve görsel öğrenme okullarıdır.

Bir şehir müzesi, o şehirde yaşamış önceki toplum ve toplulukların hafızasıdır. Bu hafızadır ki, yeni medeniyetlerin mimarlarına kılavuzluk edecektir.

Sanat, bilim, tarih ve kültürle ilgili somut eserlerin, sergi ve seyir alanları olan müzeler geçmişle günümüz arasında, en etkin ve canlı köprüleridir.

Tokat tarihi itibariyle bir uygarlıklar kentidir. Bu tarih potansiyelinin müzeleşerek gün yüzüne çıkması kadim şehrimizin hem marka değerini yükseltecek, hem de Tokat turizmine ve ekonomisine büyük katkılar sunacaktır.

“Tokat Belediyesi Şehir Müzesi”nin ikame ve ihyası çalışmalarına, Tokat’ın merhum ve meşhur ilim abidesi Hacı Hasan Efendinin torunu, Tarihçi Hasan ERDEM beyin görevlendirilmesi doğru ve isabetli olmuştur.

Tokat adına, gerekli ve zorunlu bir ihtiyacı karşılayacak olan müzemizin mimarı, Sayın Av. Eyüp EROĞLU’na ve şahsında emeği geçen tüm zevata kalbi teşekkür ve saygılarımı sunuyorum.

Tokat Haber:

This website uses cookies.