Hamilelik

Hamilelik

 

Bugün Hamilelik döneminde Ağız ve Diş Sağlığı konusunu ele alalım istedim.Anne adayları  ve bebekleri için   yaklaşık 9 aylık bir süre..

                Bu dönemde hamilelerde hormonal değişiklikler gözlenir.Özellikle östrojen ve progesteron düzeylerinde artış ve tükrük içerisindeki asit miktarında artış gözlenir. Bu değişiklikler dişler üzerindeki plak oluşumuna bağlı dişeti rahatsızlıklarını ve çürük oluşumunu hızlandırır. Gebelik öncesinde çürükler varsa ve ağız bakımına bağlı olarak dişeti rahatsızlıkları da mevcut ise gebelik döneminde bu sıkıntılar daha da artarak devam edebilir.

                Gebelik döneminde çürük oluşumunu artıran sebepler sadece bu hormonal dengenin değişmesine bağlı değildir.Bu dönemde değişen yeme içme alışkanlıkları, bulantı ve kusmalar, dişeti kanamaları çürük oluşumunu tetikleyen sebeplerdendir. Bulantı, kusma ve dişeti kanamaları diş fırçalama alışkanlığını azaltır. Abur cubur diye tabir edeceğimiz yiyecekler de dişler üzerinden uzaklaştırılmaz ise çürük oluşumuna zemin hazırlar. Bu dönemde diş bakımının da azalmasıyla dişetlerinde bakteri birikimi artar. Buna bağlı olarak dişetlerinde şişlik, kızarıklık, kanama ve hassasiyet görülür. Buna HAMİLELİK GİNGİVİTİS‘i adı verilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için gebelik planlanıyorsa mutlaka diş hekimine başvurulmalı. Diş ve dişeti tedavileri gebelik öncesinde yaptırılmalıdır. Gebelik süresince de ağız bakımı düzenli olarak devam ettirilmelidir. Günde en az 2 kez dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve etkin plak kontrolü sağlanmalıdır.

Peki gebelik sırasında ne zaman ve hangi diş  tedavileri yapılabilir?

                Bu konuyu 3 zaman dilimine ayırarak anlatamaya çalışalım.

1. Üç ay (1-2-3 aylar):  Bu dönem bebeğin en hassas olduğu dönemdir. Çok gerekmedikçe diş tedavilerinden kaçınılmalıdır, çünkü düşüğe sebep olabilir. Ancak çok ağrılı bir durum varsa ve tedavi edilmediği taktirde  anne ve bebeğin sağlığının daha da kötüleşme ihtimali varsa, diş hekimine müracaat edilmeli, doğum uzmanı ile görüşülerek uygun tedaviler yapılmalıdır.

2. Üç ay (4-5-6.aylar): Diş tedavilerinin yapılabilmesi için en uygun dönemdir. Doğuma kadar beklemeyecek olan tedaviler yapılabilir. Ancak gebeliğin seyri değişken olabileceğinden doğum uzmanı ile görüşülerek tedaviler planlanmalıdır.

3. Üç ay(7-8-9.aylar): Artık anne karnında bebek büyümüş, doğum yaklaşmıştır, annenin hareketleri de kısıtlanmıştır. İlk 3 ayda olduğu gibi acil durumlar dışında müdahaleden kaçınılmalıdır. Doğum sonrasına bırakılmalıdır. 

                Hep anneden ve annenin diş sağlığından bahsettik. Bebeğimizin diş sağlığına da değinelim. Dişlerimizin gelişimi anne karnında 5-6. haftalarda  başlar. Sağlıklı diş gelişimi için annenin doğru ve düzenli beslenmesi önemlidir. A-C-D vitaminleri içeren, fosfor ve kalsiyum açısından zengin içerikli doğal besinler(meyve, sebze, tahıl, süt, yumurta, et, balık, süt ürünleri) dengeli bir şekilde alınmalıdır.

                Bebeğimizin diş sağlığı ile ilgili önemli bir konuda antibiyotik kullanımıdır. Ben burada özellikle bilinçsiz ilaç kullanılmasına dikkat çekmek istiyorum. Hiçbir şekilde doğum uzmanı ve diş hekiminin uygun gördüğü ilaçlar dışında ilaç KULLANMAMALIYIZ. Beklemediğimiz bir sonuçla karşılaşmamak için bu konuda çok hassas olmalıyız.

                Hamilelik döneminde kullanılan ilaçların hepsi bebeklerin dişlerinde renklenmeye sebep olmaz. Özellikle TETRASİKLİN grubu antibiyotiklerin bu renklenmelere sebep oldukları bilinmektedir.

                Bu konuyu kısaca özetlemek, akılda kalıcı olması bakımından faydalı olur diye düşünüyorum. Bu dönemde ANNE ADAYLARIMIZ:

– Mutlaka düzenli ve yeterli beslenmeli

– Mutlaka düzenli olarak doktor kontrolünde olmalı

-Mutlaka gebelik öncesinde ve gebeliği süresince diş hekimi gözetiminde ağız ve diş bakımına özen göstermeli diyelim ve VEDALAŞALIM.

                Bir sonraki konumuz  DİŞ HEKİMİ KORKUSU

GÜLÜMSEMENİZ  EKSİK OLMASIN

 

www.mcengizsakarya.com

dishekcengizsakarya@gmail.com

Facebook   : DİŞ Hekimi M Cengiz Sakarya

İnstagram: drcengizsakarya

M. Cengiz Sakarya:

This website uses cookies.