38°C
22 November 2024
Haberler

Hasta Kabul Sekreteri Nasıl Olunur? 2025 Maaş ve Şartları

  • Eylül 15, 2024
  • 9 min read

Ülkemizde hastane sayısının artması ile birlikte poliklinik ve acil servislerin eleman ihtiyaçları da fazlalaşmıştır. Hasta kabul sekreteri elemanı olmak için ne yapmalıyız hastaneler nasıl alıyor maaşı iyi mi? Bu doğrultuda popülerlik kazanan bir meslek haline gelen devlette hasta kabul sekreterliği ile ilgili genel bilgileri yazdık.

Özellikle yüksek kapasiteler ile açılan Şehir ve Bölge Hastaneleri hasta kabul sekreterliği ihtiyacını arttırmaktadır. Sizde devlet hastanesi hasta kabul sekreteri nasıl olunur? Hasta kabul sekreterlerinin maaşları ve şartları nelerdir diye merak ediyorsanız başlıklarımızı inceleyebilirsiniz.

Hasta Kabul Sekreterliği Nedir?

Önceden Tıbbi Sekreter olarak da bilinen Hasta Kabul Sekreteri bu alanda özünde önceki sağlık lisesi ya da önlisans mezunu kişiler ile aynı işi yapmaktadır.

Hastaların kimlik bilgilerini öğrenip teyit ettikten sonra çalıştıkları poliklinik özelinde girişlerini yaparlar. Hastane girişinde bulunan personeller ise muayene olacakları bölüme yönlendirmekle görevlidirler.

Acil girişlerinde de yine gelen hastaların girişini yapan personel olarak tanımlanabilirler.

Artan personel ihtiyacı bir çok internet sitesinde de karşınıza reklam olarak çıkmaktadır. Hasta Kabul Sekreteri olmak ister misiniz? diye karşınıza çıkan bu ilanların temelinde hastanede giriş yapacak personelin istihdam edilmesi yatmaktadır.

Hasta Kabul Sekreteri Nasıl Olunur?

Tıbbi sekreterlik ve Dökümantasyon ya da Hasta Kabul bölümleri önceden üniversitelerin önlisans fakülteleri arasında yer almaktaydı. Bu bölümlerden mezun olan kişiler hasta kabul sekreteri olarak da görev yapmaktaydı.

Bu bölümlerdeki kişilerin biraz daha spesifik alanlara yönlendirilmesi ve yukarıda bahsettiğimiz gibi artan personel ihtiyacı bir çok farklı kursun açılmasına da neden olmuştur.

Artık mezun şartı aranmadan bu ilgili alanda çalışmaya başlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken online ve uzaktan eğitim kurumlarından herhangi birine gitmek, özel ve devlet kurumlarından almış olduğunu sertifika programı hasta kabul sekreteri olarak çalışmanıza olanak sağlar.

DİKKAT!  Yaşam Ayavefe, Kripto Para ile Uluslararası Ödeme Sistemlerini Geliştiriyor

Çalışmak isteyeceğiniz yer her neresi olursa olsun aranan tek şart Hasta Kabul Sekreteri sertifikasına sahip olmanızdır. Bu sertifikayı aşağıda belirttiğimiz şekillerde edinebilirsiniz;

  1. Üniversite onaylı sertifikalar almak; Türkiye genelinde üniversiteler tarafından UZEM yani uzaktan eğitim merkezleri bünyesinde kurs programları düzenlenmektedir. Bu kursu başarı ile tamamlamanız halinde kurs sonrası yeterli görülen öğrencilere sertifikaları taktim edilmektedir. Bu eğitim programları ücretli olarak verilmektedir.
    Örnek olarak Sakarya Üniversitesi’ nin kursu 1 aylıktır ve 350 TL’ dir. Uzaktan eğitim sistemine tüm ders dokümanları yüklenmiştir. Öncelikle sisteme kayıt olmanız gerekiyor. Sisteme gün içinde istediğiniz saatte giriş yapabilir ders notlarını inceleyebilir ve konu anlatımı videolarına ulaşabilirsiniz.
  2. Özel eğitim kurumlarından sertifika almak; İnternet üzerinden sertifika programı açan bütün kurslara başvuru yapabilirsiniz. Genelde 1 ay süren bu kurslarda ücretli olmaktadır. Bu tarz kurslara kayıt olmadan önce size ders verecek kişilerin kimler olduğunu öğrenmeniz gerekmektedir. Özel eğitim kurumları fiziksel ve online olarak eğitim verebilirler.
  3. Halk Eğitim Merkezleri’nden sertifika almak; Halk Eğitim Merkezleri‘nden alınacak olan bu sertifika üniversitelerin ilgili bölümlerinden alınacak diploma ile eş değer değer olmamasına rağmen en değerli sertifika türü olarak tanımlanabilir. Bu kurslarda gerekli teorik bilgiler kazandırılır. Tıp terimleri, doküman ve sekreterlik konusunda gerekli bilgiler, hastanelerde kullanılan otomasyon programları ile ilgili bilgiler verilir.
    Bu kurumdan alınacak olan sertifikalar Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olmaktadır. Tabi her kursiyer sertifika alamaz. Verilen eğitimler sonrasında bir sınava tabi tutulursunuz. Bu sınav sonrasında başarı gösteren herkes sertifika almaya hak kazanır. Sertifikanın yurt dışı geçerliliği bulunmaktadır. Ayrıca özel sektörde ve kamuda çalışmak isteyenlerin kullanabileceği düzeydedir. Sadece kurs gördüğünüz ilde değil ülke genelinde geçerlidir.

Aşağıda yer alan linklere tıklayarak hangi kurumdan sertifika almak istediğinizi seçebilirsiniz.

  • Hasta Kabul Sekreterliği uzaktan eğitim için Sakarya Üniversitesi,
  • Yaşamış olduğunuz il ve ilçelerdeki Halk Eğitim merkezleri,
  • Akademi lider,
  • e-Kurs merkezi,
  • Gri danışmanlık,
  • Uzman sertifika
DİKKAT!  MUHTARLAR TOPLANTISINDA İLETİLEN TALEPLER DEĞERLENDİRİLDİ

Hasta Kabul Sekreterliği Görevleri Nelerdir?

Yalnızca hastanede ki genel birimlerin değil her poliklinikte ki doktorların dahi ayrı ayrı sekreter ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyaçlara göre bazı alanlarda çalışan personelin çok daha farklı görevleri bulunabilir.

Bunun haricinde genel olarak;

  • Hasta kabul sekreterliği, tüm hastaları ve ziyaretçileri selamlama, telefonlara cevap verme işlemini gerçekleştirir.
  • Bunu yaparken doğru ve etkili bir iletişim kurmak durumundadır. Hastayı ve refakatçileri de doğru bir şekilde bilgilendirmeli ve yönlendirmelidir.
  • Kibar, tutarlı ve bilgili bir şekilde telefonla görüşmesi gerekmektedir. Görgü ve etik ahlak kurallarını iyi uygulamalıdır.
  • Bulunduğu bölge düzenli olmak durumundadır. Çalıştığı masayı da temiz tutmak personelin görevidir.
  • Gelen hastaları kaydeder, doktor odasında çalışıyorsa ondan gelen direktiflere uyar ve hasta bilgilerini girer.
  • Hastaların gecikme bilgileri doğrultusunda iletişimi sağlamakla görevlidir. Hasta-klinik personeli arasındaki bağlantıyı doğru kurmakla mükellef kişidir.
  • Tıbbi malzeme, klinik teçzihatları ve stok durumunu takip ederek ofis malzemelerinin temininin sağlanması noktasında da bilgi vermek hasta kabul sekreterinin görevidir.
  • Hastaların mahremiyetinin korunması ile ilgili olmak durumundadır. Bu mahremiyet durumları arasında hastaların sağlık bilgilerinin güvende tutulması da onun görevidir.
  • Form doldurmak, hastanede yatmakta olan hasta sayısını ilgili birimlere bildirmek, işi biten dosyaları arşiv birimine göndermek ve hasta çıkışı yapılırken gerekli evrakları teslim etmekde yapacağı işler arasındadır.
  • Yatışı verilen hastanın dosyasını düzenlemek ve hasta kabul birimindeki yazışmaları yapmakla da görevli olduğunu söyleyebiliriz.
  • Yine sosyo-ekonomik yetersizliği bulunan hastaları bu durumla ilgilenen birime göndermek sekreterin görevidir.

Hasta Kabul Sekreterleri Nerelerde Çalışabilir

Hasta kabul sekreterliği sertifikanızı aldıktan sonra çalışmak istediğiniz bölüm hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki iş alanları size fikir sağlayacaktır.

  • Özel ve Devlet Hastanelerinde
  • Doktorların Poliklinik Merkezlerinde
  • Tıp Merkezlerinde
  • Eczanelerde
  • Tıbbi laboratuvarlarda
  • Medikallerde
  • Tüp bebek merkezlerinde
  • Saç Ekim Merkezlerinde
  • Diyaliz merkezlerinde
  • Fizik tedavi merkezinde
  • Geriatri merkezinde
  • Aile hekimlerinin yanlarında
  • Evde bakım merkezlerinde
  • Diş hekimlerinin muayenehanelerinde
  • Diğer sağlık personellerinin özel muayenehanelerinde çalışabilirler.
DİKKAT!  TKDK’DAN 1,5 MİLYAR TL’LİK HİBE PAKETİ

Bu çalışma alanlarında kolayca iş bulabilmeniz için başka yetkinliklerinizin de olması gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü biliyorsunuz ülkemizde iş sahibi olmak o kadarda kolay değildir.

Önlisans mezunu bir kişi ile sadece lise mezunu sekreterlik sertifikası almış kişi arasında kimin tercih edileceğini siz bizden daha iyi biliyorsunuz.

Hasta Kabul Sekreterliği Maaşları Ne Kadar?

Çalışma şartlarının farklılıklar gösterdiği bu alan için maaş durumları da her yerde aynı değildir. Özellikle devlet kurumlarında işe girebilmeniz için KPSS sınavından yeterli bir derecede puan almanız gerektiğini de bilmelisiniz.

Özel kurumlarda bazı durumlarda ek bilgi ve sınav puanı taleplerinde bulunabiliyorlar. Yine çalışma saatlerinin de kurumdan kuruma farklılıklar göstermesi maaş ve mesai parasına etki etmektedir.

Ancak sertifika ile girecekler için Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan personel alım ilanlarını takip etmekde gerekiyor. Devlet hastanelerinde çalışan personellerin maaşları 6 bin 500 TL ile 8 bin 600 TL arasında değişiyor. Tabi ek ödemeler ile en düşük maaş 8.000 – 9.000 TL’yi de bulabiliyor. Özel kuruluşlarda çalışanlar 4 Bin 250 ile 6 bin 750 TL arasında maaş alabilmektedir. Ek ödenekler ile maaşları daha da artabilmektedir.

Bu mesleği tercih etmek isteyenlerin ilk yapacakları şey kendilerine bir kurs araştırarak sertifika almak olacaktır. Herhangi bir öğrenim şartı olmadan bu kurslara katılmaları gerekiyor. Çünkü başvurular için muhakkak sertifika isteniyor.

Keşfetmeye Devam Edin

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri reseller
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet