HAYATIN DEĞERİ
Değer kıymet bilmek nasıl olur? Değer mi değmez mi, neye göre değerli ya da değersiz, değerin değerini kim belirler kimler paha biçer kıymet verir elindekine ya da sana. Değerler eğitiminde değerlerin değerini biçmek kime düşüyor? İşte bütün bu sorulara yanıt bulmak için şöyle bir düşünelim ve tefekkür edelim.
Bir hikâyeyle başlayalım isterseniz. " Bir gün bir çocuk babasına sorar.
Hayatımın değeri nedir?
Baba cevap vermek yerine al şu taşı markete götür sat der. Eğer fiyatını soran olursa iki parmağını kaldır ve bir şey söyleme der.
Çocuk markete gider ve bir kadın sorar "bu taş ne kadar? Onu satın almak ve bahçeme koymak istiyorum "der. Çocuk bir şey söylemez iki parmağını kaldırır, kadın "iki dolar mı? Alıyorum "der
Eve giden çocuk babasına olayı anlatır bir kadın iki dolara taşı almak istedi der.
Babası çocuğa bu sefer bir müzeye gitmesini söyler. Eğer almak isteyen olursa yine hiç bir şey söyleme iki parmağını kaldır der.
Çocuk bir müzeye girer ve bir adam taşı almak istediğini söyler. Bir şey söylemeden iki parmağını kaldırır. Adam "200 dolar mı alıyorum " der. Çocuk şok olur ve eve koşar. Babasına durumu anlatır.
Babası son olarak oğlum bu taşı değerli taşlar satan dükkâna götürmeni istiyorum der. Dükkân sahibine göster ve fiyatını sorarsa sadece iki parmağını göster der. Çok değerli taşlar satan dükkâna girer taşı gösterir. Dükkan sahibi " Bu taşı nereden buldun der, bu dünyada nadir görülen taşlardan bunu almalıyım ne kadar? "diye sorar. Çocuk iki parmağını gösterir ve adam" alıyorum "der. 200.000 bin dolara. Çocuk ne diyeceğini bilemez ve babasına koşar "Baba sarraf bir adam bu taşı 200.000 dolara almak istiyor" der
Babası şöyle der;" Oğlum şimdi hayatının değerini anladın mı? Nereden geldiğin nerede doğduğun, teninin rengi, ne kadar zengin bir ailede doğduğun önemli değil. Önemli olan kendini nerede konumlandırdığındır. Çevreni oluşturduğun insanlara kendini ne şekilde taşıdığın. Tüm hayatını 2 dolarlık bir taşmış gibi hissederek yaşaya bilirsin. Tüm hayatını çevrende seni 2 dolarlık taş olarak görenlerle yaşaya bilirsin. Fakat her insanın içinde bir elmas vardır. Ve çevremizdeki insanları seçebiliriz, değerlerimizi bilen ve içimizdeki elması gören insanlarla olabiliriz. Kendimizi bir markette yada mücevher dükkanına koymayı tercih edebiliriz. Ve ayrıca başka insanların değerini de görmeyi seçebiliriz. Başka insanları kendi içindeki elması görmelerinde yardımcı olabiliriz. Çevrenizdeki insanları akıllıca seçin. Hayatınızda fark yaratacak olan şey bu. Ve bazı insanlar sizi paha biçilmez görecekler…"
Hikâyede anlatıldığı gibi kıssadan hisse, kendi kıymetine ilk olarak sen paha biçilmez bir kıymet biçeceksin. Sen kendini sevmez değer vermezsen kimse sana senin istediğin kadar değer vermez. Sen değerlisin kıymetlisin, ben değerliyim kıymetliyim. Çünkü Allah’ın özene bezene yarattığı eşrefi mahlukatım. İnsanım insanı kâmil olmak için insanı kâmillerin arasında olmam gerek. Okumam gerek. Değerli olduğunu ve değerli olduğumuzu bir birimize hissettirmemiz gerek. Seni seviyorum demekle adam sevilmez. Sevdiğini davranışlarınla göster. Sözünün eri ol ve yaratılanı yaratandan ötürü sev. Yani demem o ki hakkı hakka teslim et. Sarraf ol. İşinin erbabı olursan sana gelenin değerini kıymetini de bilirsin. Selam ve sevgilerimle…
Dünya Köylüsü
Ayla Bağ