HEDEFİ ÜLKE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNMAK
Durudere köyünden 18 yaşındaki Damla Güzel, baba mesleği arıcılığı devam ettirip babasına destek olmak için Genç Çiftçi Projesine başvurarak hibe desteği aldı. Güzel’in hedefi arıcılık konusunda kendini geliştirip üretime ve ülke ekonomisine katkı sağlamak.
Tarım ve Orman Bakanlığınca 2016 yılında başlatılan Genç Çiftçi Projesi kapsamında Tokat Tarım ve Orman Müdürlüğünce 25 proje için 48 arı kovanı verilen çiftçilere, projeyle ilgili arıcılık ve ana üretiminde kullanılacak malzemeler dün yapılan törenle teslim edildi.
Törene Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Demir, Pazar Belediye Başkanı Şerafettin Pervanlar, İl Müdürlüğü personeli, genç çiftçiler ve davetliler katıldı.
Arıcılık için başvuran 25 projeden birinin sahibi olan 18 yaşındaki Damla Güzel, ailesinin arıcıkla uğraştığını ve kendisinin de arıcılığa ilgisi olduğunu söyledi. Proje başvuran en genç isim olan Güzel, şunları kaydetti: “Babam arıcılıkla uğraşıyor. Ben de babama özenerek arıcılıkla uğraşmak istedim hem de babama yardımcı olmak istedim. Bu amaçla genç çiftçi projesine başvurdum. Bayanlar tarımdan uzak durmamalı. Hayvancılıkla uğraşmalarını tavsiye ederim.
Hedefim daha çok üretim yapmak, üretime katkı sağlamak. Arıcılığı büyütüp kendimi geliştirip ilerde daha büyük işler de yapmak isterim. Duyanlar beni tebrik etti.”
Genç Çiftçi projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Tokat Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, kırsal nüfusu kırsalda tutmanın genç çiftçi projesinin en büyük amaçlarından olduğunu ifade etti. Projeye başvuru açısından Tokat’ın 7’inci sırada yer aldığını belirten Şahin, “Genç Çiftçi Projesi 2016 yılında 64’üncü hükümet programında olan ve uygulanmaya başlayan bir proje. Gençlerin istihdamına katkı sağlamak, kırsaldaki nüfusu köyde tutmak projemizin en büyük amaçlarından. 2016 yılında 239 kişi, 2017 yılında 252 kişi, 2018 yılında da 262 kişiye destek verdik. İlimiz Türkiye genelinde bu anlamda 7’inci sırada. Bu da bizim için övünç kaynağı. Özellikle 18 yaşındaki bir arkadaşımızın bu projeden yararlanması bizi mutlu etti. Genç girişimcilerin köyde olması köydeki diğer çiftçilere, gençlere, bayanlara örnek olarak projeye olan ilginin artmasını sağlayacak.
BAL PAKETLEME TESİSİ YAPILACAK
Arıcılar birliğimiz de gençlerin projelerinden yola çıkarak bir hamle yapacak. Gençlerimizin ürünlerini değerlendirmek açısından Tokat’ın balının da marka olması anlamında burada bir paketleme tesisi de kurulacak. Bal paketleme tesisinin hizmete girmesiyle Tokat ekonomisine katkıda bulunacağız.” diye konuştu.
KADIN ÇİFTÇİLERE POZİTİF AYRIMCILIK
Proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık sağladığını belirten Şahin, “Projede bayanlara özellikle pozitif ayrımcılık tanıdık. İlk sene uyguladığımız projede 239 çiftçiden 176 kadın çiftçiye hibe desteği verilmiştir. Neden bayanlara öncelik tanıyoruz, bayanı köyde tuttuğumuzda erkek de bir şekilde köyde olacak. Köyden kente göçün önüne geçmiş olacağız. Projenin çıktılarını ileriki yıllarda daha iyi göreceğiz. İnşallah Tokat’ımız ve ülkemiz tarımına, ekonomisine katkısı olacak.” dedi.
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Demir de malzeme dağıtım töreni öncesi, Genç Çiftçi Projesi kapsamında arı yetiştiricilerine sağlanan hibe desteği ve malzeme ekipmanı hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra çiftçilere arıcılık malzemeleri teslim edildi.
GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİNE İLİŞKİN BİLGİLER
Her bir çiftçiye 30 bin TL hibe sağlanan Genç Çiftçi projesi kapsamında 2016-2017 ve 2018 yıllarında uygulanacak olan projeyle;
2016 yılında 239 adet proje desteğiyle 7.170.000 TL.
2017 yılında 252 adet proje desteğiyle 7.560.000 TL.
2018 yılında 262 adet proje desteğiyle 7.860.000 TL. olmak üzere
Toplam 22.590.000 TL Tokat’a girdi sağlandı.
2018 yılında Tokat’ta uygulanacak 262 adet proje kapsamında hayvancılık projelerinde; büyükbaş (sığır) 112 adet, Manda 25 adet olmak üzere toplam 137 adet proje ile 685 adet büyükbaş hayvan verilecek, 54 adet proje ile 1836 adet küçükbaş hayvan verilecek.
Bitkisel ve diğer projelerde ise 47 adet proje uygulanacak. Bunlar; kanatlı (tavuk), mantar (kültür ve kayın mantarı), bağcılık, kapama meyve bahçesi, örtü altında süs bitkisi ve sebze üretimi projeleri.
Arıcılıkta ise 23 adet arı yetiştiriciliği ve bu yıl ilk defa uygulanacak olan ana arı, arı sütü ve polen üretimi projesi için 2 adet olmak üzere toplam 25 adet olacak. Bu proje kapsamında her bir genç çiftçiye 48 adet arılı kovan verildi. Projeyle arıcılık ve ana üretiminde kullanılacak malzemeleri de içeriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında arılı kovan ve malzemeleri Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İl Temsilcisi Arıcılar Birliği tarafından temin edildi.