HERGELECİ İBRAHİM
Bulgaristan’ın Deliorman bölgesinde yer alan Razgrad ilinin Ezerçe köyünde doğmuş güreş sanatını Torlaklı Deli Hafız’dan öğrenmişti. Hergeleci 1.85 m. boyunda ve 100 kilo civarındadır. Yaptığı müsabakalarda yurt dışında adından söz ettiren güreşçi Adalı Halil’i yenmiş ancak Koca Yusuf’u yenememiştir. 1914 yılında Kırkpınar Başpehlivan olmuştur.
Hergeleci İbrahim, 1899 yılında Paris’te Dünya şampiyonluğu kazanan Kara Ahmed’in ustasıdır. Hergeleci İbrahim 1917 yılında İzmit’ in Sarımeşe köyünde vefat etmiştir.
2004 yılından bu yana İzmit’in Kartepe ilçesinde kendi adını taşıyan er meydanında Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri düzenlenmektedir.
“HERGELECİ İBRAHİM’İN SIRRI”
Yüz elli okka çeken ve ölümden başkasına yenilmemiş cihan pehlivanı Koca Yusuf ile iki kez karşılaşan ikisinde de yenişemeyen Hergeleci İbrahim’in kim olduğunu merak ederseniz diye
Hergeleci, ecdadından pehlivan olup, hem hafif hem de oyuncuydu. Tüm zamanların en mahir -güreş-oyunlarını biliyordu. Kimse onu ele geçiremezdi, kıvraktı, çok zekiydi, kondisyonu müthişti, sabırlıydı ve yerine bir cihan pehlivanı (Kara Ahmet) yetiştirebilmişti.
Yerine bir pehlivan yetiştirebilmek bildiğim en büyük meziyettir; çünkü tüm varlığını son zerresine kadar öğreteceğin biri talip olmuştur sana. Ve sen de gerekeni yapabilecek denli yüce gönüllüsündür. Çırağın seni yendiğinde tahta geçer. Bu senin en büyük başarındır.
“HERGELECİ İBRAHİM”
Hergeleci İbrahim, İkinci Sultan Hamit devrinin en namdar pehlivanlarından biridir. Hergeleci lakabı, babasının ve kendisinin katır sürücülüğü yaptığından dolayı izafe edilmiştir.
Evvelden tüccar malları katırlarla ve hayvanlarla bir yerden bir yere naklolunurdu. Kervanlar vasıtası ile konaktan konağa götürülürdü. İbrahim’in babası ve kendisi de mekkârecilik ederlerdi. Bu sebeple İbrahim’in lakabı Hergeleci diye yâd olunmaya başlamıştır. Hergeleci lakabının, pehlivanlığı ile alakası yoktur. Birçok pehlivanlarımızın lakapları pehlivanlıklarından mütevellittir. Hergeleci, hafif okkada bir pehlivandı. Ancak ve azami tam okka yetmiş okka idi. Hâlbuki devrinin başpehlivanları yüz on beş kiloluk, yüz otuz kiloluk adamlardı, yani hemen hepsi yüzer okkadan aşağı pehlivanlar değildi.
Hergeleci, Sultan Mecit devri pehlivanlarından meşhur Arnavut oğlu gibi usta ve zeki bir pehlivan idi. Ve onun gibi de okkası hafifti. Arnavut oğlu, daha hafif bir pehlivandı. Ancak altmış altı okka geliyordu.
Hergeleci, Sultan Aziz devri başpehlivanlarından meşhur Yörük Aliye benzer. Boyu, çehresi ve hatları tam Yörük Ali’nin aynıdır. Yalnız, Yörük Ali, aaen okkadır. Yani Hergeleci den beş okka fazla bir pehlivan. Yörük Ali, Hergeleci ye benzemekle beraber, biraz daha kemikli, biraz daha adaleli idi. Yüzü de müdevverdi.
Hergeleci, ecdadın pehlivandır. Ve güreş tarihimizde büyük nam bırakmış bir babayiğittir. Hergeleci, küçük yapıda bir adam olmakla beraber, Koca Yusuflar la, Adalı Halil pehlivanlarla, Koca Rüstemlerle karşı karşıya çarpışarak meydan almıştır. Hergele cinin güreş hayatı ve tarihi zengindir. Yaptığı güreşler üstadanedir. Hergele cinin çırağı, meşhur cihan pehlivanı Kara Ahmet’tir. Görülüyor ki, Hergeleci, çırağı ile iftihar duymuş bir pehlivandır. Çırağı, bütün cihanı Paris güreşlerinde yenerek nam almış bir Türk baba yiğididir. Hergeleci İbrahim, anasıl Deliormanlıdır. Ve Ezerçe’lidir. Ustası da Ezerce köyüne yakın Torlaklı köyünden Deli Hafızdır. Deli Hafız, zamanının başpehlivanlarından idi. Ve güreş üstatlarından bulunuyordu.