38°C
23 January 2025
Haberler

“HÜKÜMETİN TEKLİFİNİ YOK SAYIYORUZ”

  • Ağustos 20, 2019
  • 5 min read
“HÜKÜMETİN TEKLİFİNİ YOK SAYIYORUZ”

Türkiye Kamu-Sen Tokat İl Temsilcisi Hakan Akkaya 5. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde sunulan teklife tepki göstererek, “Milyonlarca dar ve sabit gelirliyi enflasyona ezdirecek bu yaklaşımı kabul etmiyor, bu teklifi yok sayıyoruz.” dedi.

Hükümet ve memur sendikaları 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında dördüncü kez toplandı.3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında hükümet gelecek yılın ilk 6 ayı için yüzde 3,5, ikinci 6 ayı için yüzde 3, 2021’de ise ilk 6 ayda yüzde 3, ikinci 6 ayda ise 2,5 zam ve enflasyon farkı teklif etti. Hükümetin zam teklifine memur sendikalarından tepkiler çığ gibi büyümeye başladı. Yapılan zam teklifini önceki gün yaptığı açıklamada eleştiren Türkiye Kamu-Sen Tokat İl Temsilcisi Hakan Akkaya, açıklamasını revize ederek tekrar kamuoyuyla paylaştı.

Yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin hayal kırıklığına doğru gittiğine işaret eden Türkiye Kamu-Sen Tokat Temsilcisi Hakan Akkaya, açıklamasında şunları kaydetti:

“Hepinizin bildiği gibi 3 milyon memur, 2 milyon emekli, aileleriyle birlikte 20 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren, nüfusumuzun 4’te 1’inin iki yıllık geleceğini şekillendirecek toplu sözleşme görüşmeleri büyük bir hayal kırıklığına doğru gitmektedir. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen resmi enflasyon %20,3 oldu.  4 kişilik ailenin vazgeçemeyeceği, zorunlu harcama tutarı 1032 lira artarken memur maaşlarına koca bir yıl için toplam 441 lira zam yapıldı. TÜİK’in açıklamasına göre yalnızca kiraya son bir yıl içinde gelen zam 100 lira.  Ailenin aylık gıda harcamasına gelen zam ortalama 197 lira. Doğalgaza bir yıl içinde gelen zam %18,6. Elektriğe %34,8 zam yapılmış.   Mutfak yangın yerine dönmüş, memurun, emeklinin bütçesi tarumar olmuş…  Hem resmi rakamlar hem de yaptığımız hesaplar, memur ve emeklinin alım gücünün düştüğünü gösteriyor.

DİKKAT!  DURMAZ’DAN MADDE BAĞIMLILIĞIYLA MÜCADELE İÇİN ÖNERGE

“HÜKÜMET BİZLERİ SEFALETE SÜRÜKLÜYOR”

Hayat pahalılığının bütün zorluklarını hep birlikte yaşıyorken memura ve emekliye reva görülen zam, revize edilmiş hali ile 2020’nin tamamı için % 8,2; 2021’in tamamı için % 6,1… Teklifler böyleyken şu anda yıllık enflasyon, yaz ayları olmasına rağmen %16,65. Çarşının, pazarın durumunu görüyoruz; sadece kira ve gıda son bir yılda 297 lira zamlanmışken, bize son olarak teklif edilen %4; önümüzdeki yılın ilk 6 ayında ortalama maaşa 160, en düşük maaşa 120 lira artış demek. Bu ne anlama geliyor arkadaşlar? Hükümet, enflasyon hedefinin bile altında zam teklif ederek resmen bizleri sefalete sürüklüyor.  Biz buçuklu toplu sözleşmeleri çok gördük, memurun masada yarım puana nasıl terk edildiğine hep beraber şahit olduk.  Birilerini bilmeyiz ama bu teklif bu bütçeyi kurtarmaz; %4’ler filan bize uymaz! Biz, bütün taleplerimizin haklı gerekçelerini açıklıyor, resmi verilerle destekliyoruz.  Kamu işveren tarafından da %4+4 zammın gerekçesini bekliyoruz. Hedefiniz nedir, amacınız nedir? Enflasyon hedefinin %9,8 olduğu yerde memura %4+4 zam teklif etmenizdeki gerekçeniz nedir?  Biz, toplu sözleşmenin başından beri hep “Hedef enflasyona endeksli maaş zammından vaz geçin” dedik.  Ama bu konuda bile bizi yanlış anladılar.  Biz “Enflasyonun üzerinde zam yapın, refah artışı sağlayın” dedik.  Onlar, enflasyon hedefinin de altında teklif ettiler.

Biz refah istedik; onlar sefalet önerdi. Biz, ekonomik kurtuluş istedik; onlar, “Esarete devam” dedi. Bu teklif, 20 milyon vatandaşımızı adeta ateşe atmak anlamı taşıyor.  Bu teklif, bizlere başınızın çaresine bakın demek oluyor.

GÖRÜŞMELER NORMAL SEYRİNDE İLERLEMİYOR

Buradan bir kere daha ilan ediyorum: Toplu sözleşme görüşmeleri normal seyrinde ilerlemiyor! Pazarlıkların başından beri ısrarla bir müzakere sürecine geçilmesi gerektiğini ifade ettim.

Ne yetkili konfederasyon ne de işveren tarafı konuları müzakere etmeye yanaşmıyor. Sözleşmelilere kadro, vergi dilimleri, 3600 ek gösterge, yardımcı hizmetliler, bütün ek ödemelerin emekliliğe sayılması, memurlara da bayram ikramiyesi verilmesi, liyakati yerle bir eden, adaletsizliğin kaynağı mülakatın kaldırılması gibi bütçeye getireceği ekonomik yükü sınırlı olan ya da hiçbir mali yük teşkil etmeyen konular masadan kaçırılıyor. Maliyeti dahi olmayan konularda yıllardır çözüm bekleyen milyonlarca memur ve emeklinin beklentilerini boşa çıkarmak vicdani değildir.  Neden yetkili konfederasyon hiç olmazsa bu konularla ilgili müzakereden 20 gün boyunca imtina etmiştir? Biz toplu sözleşmenin başından beri bütün meselelerin masaya getirilip müzakere edilmesi için mücadele ediyoruz. 20 gündür, masayı verimli kullanmayıp pazarlıkları heba edenlerin, iki günde ne yapabilecekleri soru işaretidir.

DİKKAT!  Ehliyet Yenileme Ücreti Nereye Yatırılır?

Süreç henüz sonlanmamışken, bir şansımız daha varken sözleşmeliler, vergi dilimleri, yardımcı hizmetliler, ek gösterge, bayram ikramiyesi gibi az önce ifade ettiğim konularda adım atılması yönündeki ısrarımızı bir kere daha yineliyorum. Gelin bir memur paketi hazırlayalım ve bu saydığım konuları 1 Ekim’de TBMM gündemine getirerek memurların yaralarını saralım.

Bizim üretimden gelen gücümüz var.

Bizim birlikteliğimizden gelen gücümüz var.

Kamu görevlileri ve emeklilerle adeta alay edenlere verilecek güçlü bir cevabımız elbette vardır.

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri