İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hacı Ahmet Sümbül, güvenli su kullanımına ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
İnsan yaşamı için hayati önem taşıyan suyun temel ihtiyaçlardan biri olduğunu vurgulayan Sümbül, şunları kaydetti:
"İçme kullanma suları insan ve toplum sağlığını doğrudan etkileyen önemli etmenlerin başında gelmektedir. Dolayısıyla sular, güvenli ve temiz olmalı, suya kolay ulaşılabilmeli ve bu husus süreklilik arz etmelidir.
Temel ihtiyacımız olan sulardan kaynaklı herhangi bir bulaşıcı hastalıkla karşılaşmamak için su tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususların başlıcaları şunlardır.
1.Bina ve konutlarda kullanılan su depoları belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
2.Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon vb. kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir.
3.Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalıdır. Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir.
4.Kesinti yaşanması veya temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında, kesinti sonrasında şebeke suyu içme amaçlı olarak kullanılacak ise su berraklaşıncaya kadar akıtılmalı ve tercihen 1-2 dakika kaynatılıp soğutularak kullanılmalıdır.
5.Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajlı su listesine www.cevresagligi.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.
6.Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir %1'lik klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmeli ve içerisinden %1'lik klor solüsyonu geçirilmelidir.
7.Su kesintisi, arıza, açıkta su satılması gibi hususlar belediyelerin ilgili birimlerine iletilmelidir."