İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNDE MAĞDURİYET ARTTI

Tokat Ticaret İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada özellikle internet üzerinden yabancı dil eğitim seti ve su arıtma cihazı gibi ürünlerin iş yeri dışı satışı konusunda son dönemde mağduriyet başvurularının arttığı belirtildi.

            Tokat Ticaret İl Müdürlüğünce, iş yeri dışı satışlarda (kapıdan satışlarda) sıklıkla tüketicilerin mağdur edildiği belirtilerek, olumsuz durumlarla karşılaşılmaması için cayma hakkı bildiriminin 14 gün içinde yapılması ve sözleşme içeriğinin dikkatlice incelenmesi hatırlatmasında bulunuldu.

            İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, özellikle internet üzerinden yabancı dil eğitim seti ve su arıtma cihazı gibi ürünlerin iş yeri dışı satışı konusunda son dönemde mağduriyet başvurularının arttığı belirtildi. Genellikle üniversite kampüslerinde ve tüketicilerin evlerinde yapılan satışlarda karşılaşılan sıkıntılara işaret edilerek, tüketicilerin "cayma hakkı" konusunda mağduriyete uğradığı bildirildi.

            Ürün tanıtımını ve satışını yapan personel tarafından tüketicilere yanlış bilgi verilmesi ve sözleşme metninin dikkatli okumaması nedeniyle sorunlarla karşılaşıldığının altı çizilerek, "Tüketicilerin, zaman zaman verilen telefon numaralarına dahi ulaşmakta sıkıntı yaşadıkları belirtilmektedir. Bunun neticesinde 14 günlük cayma hakkı süresi geçtikten sonra 'tüketici mevzuatında öngörüldüğü şekilde yapılmış bir cayma bildirimi bulunmadığı' gerekçesiyle tüketicilerden ödeme talep edilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

            Açıklamada, yaz aylarıyla birlikte gerek şehir merkezleri gerekse taşrada iş yeri dışındaki satışlarda artış beklendiğine dikkati çekilerek, şunlar kaydedildi:

            "Benzeri mağduriyetlerin yaşanmaması adına cayma hakkının kullanımına ilişkin bildirimin 14 gün içerisinde yazılı olarak veya kısa mesaj, elektronik posta gibi kalıcı veri saklayıcısıyla gerektiğinde ispatı sağlanabilecek şekilde yapılması ve sözleşme içeriğinin dikkatlice incelenmesi daha sonradan hak kaybı yaşanmaması adına önem arz etmektedir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği uyarınca satıcı veya sağlayıcıların tüketicileri cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirmemesi veya diğer yükümlülüklere aykırı hareket etmesi durumunda, tüketicilerin cayma hakkını kullanmak için 14 günlük süreyle bağlı olmadığı ve bu sürenin cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona ereceği unutulmamalıdır."

            İş yeri dışı satışlar için Ticaret Bakanlığından yetki belgesi alınmasının zorunlu olduğu hatırlatılan açıklamada, 14 günlük cayma süresinde tüketicilerden herhangi bir isim altında ödeme yapmasının veya kendisini borç altına sokan herhangi bir belge vermesinin istenemeyeceği vurgulandı. Sözleşmeler konusunda da uyarıda bulunulurken, metnin üzerindeki sözleşme tarihi ile ifadelere dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Kapıdan satışlarda, tüketicilerin "Sözleşmenin bir örneğini elden teslim aldım" ve "14 gün içinde cayma hakkımın olduğu konusunda bilgilendirildim" gibi ifadeleri kendi el yazısıyla yazarak imzalamalarının önemine işaret edildi.

            İş yeri dışı satışlar konusunda yaşanan anlaşmazlıklarda tüketici hakem heyetleri ile tüketici mahkemelerinin çözüm yerleri olarak tespit edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

            "Mağduriyet yaşayan tüketiciler 2019 yılı için değeri 8 bin 480 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda Tokat Valiliği İl Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunabilirler. Değeri 8 bin 480 liranın üzerindeki uyuşmazlıklarda ise doğrudan tüketici mahkemesine başvurulması gerekmektedir."

            Ayrıca tüketicilerin konu hakkında bilgi almak için Alo 175 Tüketici Danışma Hattını arayabileceği belirtildi.

Tokat Haber:

This website uses cookies.