KADINLARDAN EYLEM: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN

Tokat’ta KESK Tokat Şubesi üyeleri 2011 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istenmesini protesto etmek amacıyla bir araya geldi.

İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin tartışmalar sürerken yüzlerce kadın Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesi tartışmasına tepki göstermek için tüm Türkiye’de toplandı. Tokat’ta KESK öncülüğünde Cumhuriyet Meyda’nında toplanan gruba Sağlık Emekçileri Sendikası Başkanı Tayyar Özcan,  Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı M.Ali Cinlioğlu , Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadın Komisyonu Başkanı Fatma Erkan ,CHP İl Kadın Kolları Başkanı Zeynep Zarife Üngör , CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Rukiye Şahin ve yönetim kurulları destek verdi.

“İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, Haklarımızdan vazgeçmiyoruz” yazılı pnkart açan grup adına basın açıklamasını okuyan KESK Şubeler Platformu, Eğitim-Sen Şube Kadın Sekreteri Mukadder Bayramoğlu, ataerkil güç ilişkilerinden beslenen erkek şiddetinin her gün daha vahşi yöntemlerle can almaya devam ettiğini vurguladı. İktidar partisi temsilcilerinin her fırsatta kadın kazanımlarını hedef aldığını, sürekli kullanılan ayrımcı ifadelerin kadın katillerini daha fazla cesaretlendirdiğine işaret eden Bayramoğlu, “Eril yargının şiddet faillerini cezasız bırakması ve katillere verilen iyi hal indirimleri şiddet tehdidi altında yaşam süren kadınlara yenilerini ekliyor. Şiddetten kurtulmak için kolluğa ve yargıya başvuran kadınların yetersiz alınan ya da alınmayan önlemler nedeniyle korunamaması kadınları daha fazla çaresizliğe itiyor. Hal böyleyken kadınların uzun yıllar emek vererek,  bedeller ödeyerek sahip oldukları koruyucu yasaların iktidar temsilcileri ve gerici basın üzerinden sürekli olarak yalan yanlış bilgilerle hedefe konması yeni kadın cinayetlerine açık davetiye sunmaktadır.” Diye konuştu.

KADINLARA YÖNELİK İDEOLOJİK SALDIRILARIN BİR PARÇASI

6284 sayılı yasa ve İstanbul sözleşmesinin tartışılmaya açılmasının kadınlara yönelik geliştirilen ideolojik saldırıların önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Mukadder Bayramoğlu, şöyle devam etti:

“İstanbul Sözleşmesi; kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, kadınların her türlü şiddetten korunması, şiddet faillerinin kovuşturulması, yargılanması ve cezalandırılması için en ince ayrıntısına kadar titizlikle hazırlanmış ilk uluslararası sözleşmedir. Sözleşmenin Amacı; ev içi şiddet dâhil kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek, ortadan kaldırmaktır. Şiddeti önlemek için kadınları güçlendirmek, kadın –erkek eşitliğini sağlamak ve yaygınlaştırmaktır. Sözleşmenin amacı şiddet mağdurlarının korunması için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlamak, şiddete karşı uluslararası işbirliğini yaygınlaştırmaktır. Kadına yönelik her türlü şiddetin ortadan kalkması için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi maksadıyla kuruluşların ve kolluk kuvvetleri birimlerinin işbirliğini desteklemek ve yardım sağlamaktır. Silahlı çatışma dönemlerinde dahi kadınların can güvenliğini sağlamak amaçlı geçerli olan, mülteci kadınların şiddetten korunması için olanaklar sunan sözleşme, taraf devletlere yüklediği sorumluluklarla etkili uygulandığında kadınların eşit sayıldığı, güvende hissettiği ve kendilerini özgür olarak ifade edebildikleri bir toplumun yapının oluşmasını sağlayacak önemli bir zemin yaratır.

Eşitlik için Kadın platformunun açıkladığı verilere göre;

-Ülkemizde yasal zorunluluğa rağmen sığınma evi açma yükümlülüğü olan 237 belediye olmasına rağmen sığınağı olan 32 belediye mevcut.

-Türkiye’ de kadına yönelik erkek şiddetine karşı 7724 çalışan acil destek hattı hala yok.

-2019 yılında Türkiye genelinde kadına yönelik şiddetle ilgili 4 bin 76 suç duyurusunun yüzde 82,4’üne yani 3 bin 357’sine “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi.

-2019 yılında “Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar” başlığı altında 138 bin 529 şikâyet geldi, ancak bu şikâyetlerin yüzde 46,9’u yani 64 bin 972’si takipsizlikle sonuçlandı.

– Türkiye’de kadın sığınaklarının mevcut yatak kapasitesi 3.482. İstanbul Sözleşmesi’ne göre olması gereken ise 8.315.

– Son 5 yıl içinde şiddet gören 1 milyon kadından 2 bine yakını öldürüldü.

– İçişleri Bakanlığının (2014-2019 yılları) verisine göre devlet koruması altındayken 94 kadın yakını erkekler tarafından öldürüldü.

– Türkiye’deki evli kadınların en az üçte biri fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalıyor ama sadece yüzde 11’i bunu resmi kurumlara bildirebiliyor.

Görüldüğü üzere,   önleyici politikaların oluşturulmaması, etkili soruşturma ve kovuşturma yürütülmemesi, yargılamalar sonucunda caydırıcı cezaların çıkmaması, hatta çoğu kez kadınların şiddeti hak ettiklerini ima eden ifadelerin kullanımı kadına yönelik şiddetin katlanarak devam etmesine neden oluyor. Türkiye’nin 2011 yılında imzacı olduğu ve 1 Ağustos 2014 tarihinden beri yürürlükte olan İstanbul Sözleşmesi bu durumların yaşanmaması için taraf devletleri bağlayıcı hükümler içermesine rağmen gerekliliklerinin yerine getirilmediği çok açıktır.

Oysaki kadın cinayetlerinin artarak devam ettiği bu süreçte iptal edilmek istenen İstanbul Sözleşmesi yürürlükte olduğu 6 yıldan bu yana etkili bir biçimde uygulanabilseydi eğer katledilmiş pek çok kadın bugün yaşıyor olacaktı. Bu koşullarda sözleşmesinin iptali daha çok kadının erkekler tarafından korkusuzca katledilmesi anlamına geliyor.”

SÖZLEŞME TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ TEMEL ALIYOR

Bayramoğlu, İstanbul Sözleşmesinin siyasal iktidar ve iktidarla aynı ideolojiye sahip çevrelerce hedef alınmasının nedenini sözleşmenin toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alması olarak açıkladı. Bayramoğlu: “Kadınları değil aileyi korumayı önceleyen,  şiddeti değil boşanmayı engellemeyi amaç edinen iktidarın cinsiyetçi saldırılarının hedefi,  kadınları kamusal alanlardan çekip eve hapsetmek,  tekçi, gerici ideolojisini kadınların yaşamı üzerinde kurduğu denetimle tüm topluma yaymaktır. Bahsedildiği gibi aileyi parçalayan İstanbul sözleşmesi ve sözleşmeyi savunanlar değil, erkek şiddeti ve bu şiddeti önlemek için oluşturulan sözleşmenin gereklerini yerine getirmeyenlerdir. İstanbul sözleşmesinin nefret diliyle beslenen ırkçı, gerici kesimlerce hedef alınmasının nedeni sözleşmenin ırk, renk, dil, din, siyasi veya başka tür görüş, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, medeni hal, göçmenlik statüsü gibi nedenlerle hiçbir kesimin ayrımcılığa uğramamasını temin etmesidir. Biz kadınlar olarak yaşamlarımızdan, haklarımızdan eşit ve özgür yaşam mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Herkesi evde, işte, sokakta yaşamlarımızı kuşatan şiddete karşı yükselen kadın isyanını sahiplenmeye, iktidarı ise İstanbul Sözleşmesini iptal etmek yerine gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Hilal Yıldırım:

This website uses cookies.